Ehh, 2 lata temu u mnie w firmie babka wybiła sobie przednie zęby (nie wiem ile dokładnie), mocno zbiła biodro, złamała nogę i skręciła kostkę jednocześnie, ehh. A to wszystko dlatego że ludzie nie mogą żyć bez patrzenia się w ekran telefonu. Mówiłem że spoko, używajcie, ale nie na schodach, i tak wszyscy do mnie spier… itd. Aż w końcu się wydarzyło: babka zapatrzona w telefon, zje…a się ze schodów, do końca trzymała telefon, aż wyrżnęła twarzą w barierki na dole. Kobieta walczyła z firmą o kasę, ale tu zonk dla niej, bo były dwie kamery. Po pierwsze, w firmie było zabronione używanie telefonu, przymykali oko jeśli używałeś do kontaktowania się z szefostwem lub managerami. Po drugie, dla nich najważniejsze, nie trzymała się barierki w ogóle, schodząc po schodach, a mamy punkt gdzie jest napisane że schodząc ze schodów, dla swojego bezpieczeństwa trzeba trzymać się barierki aż do końca, skupiając się na bezpiecznym schodzeniu. Babka próbowała walczyć, ale przegrała, nigdy nie wróciła. Zombie internetowe są wszędzie i raczej nie widzę żeby ludzie się aż tak przejmowali, no chyba, że chodzi o ludzi na social media, którzy biorą wszystko super na serio, a potem targają się na swoje życie lub atakują czyjeś.
To po prostu tak zwana selekcja naturalna... Pół biedy jak ktoś sam jest idiotą i tylko sobie zrobi krzywdę, ale jak ktoś przez swoją głupotę zaszkodzi innej osobie czy nawet kogoś zabije np. jadąc samochodem i patrząc w telefon, to już jest prawdziwa tragedia, bo ktoś umarł przez czyjąś czystą głupotę...
Moim zdaniem wiele osób zbyt lekkomyślnie podchodzi do swojej prywatności w internecie. Wystarczy kontrolować to, co się udostępnia, a niektórzy dosłownie nagrywają i publikują niemal każdą chwilę swojego życia, również tę prywatną. Później są zaskoczeni, że ich dane krążą po sieci, ktoś wykorzystuje ich zdjęcia albo dochodzi do naruszenia prywatności. Osobiście nigdy tego nie rozumiałem i bardzo cenię sobie własną prywatność.
Co do AI, to faktycznie coraz trudniej odróżnić treści wygenerowane od prawdziwych. Ta technologia rozwija się w ogromnym tempie. Jeszcze 5-6 lat temu AI miało duże problemy z wygenerowaniem spójnego obrazu czy filmu, a dziś potrafi tworzyć materiały, którym często trudno cokolwiek zarzucić. Nieraz trzeba naprawdę dobrze się przyjrzeć, żeby zauważyć, że coś zostało stworzone przez sztuczną inteligencję.
Mam wrażenie, że powoli zbliżamy się do scenariusza rodem z science fiction. Internet coraz bardziej zalewają treści generowane przez AI, przez co coraz trudniej odróżnić prawdę od fałszu.
Polecam, szczególnie przy YT jak zobaczycie AI slopa natychmiast wyłączać filmik, żeby YT wiedział, że nie chcecie tego gówna.
Google ogólnie wykrywa i promuje AI Slop, jak będziecie to ogladać, to będziecie tym zasypywani. Dlaczego Google to promuje, mimo że to odstrasza potencjalnych widzów ? Ano sprawa jest bardzo prosta. Google jak wykryje, że filmik jest stworzony AI nie musi za niego płacić twórcy.