Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Klimatyzacja do malego pomieszczenia

25.07.2012 19:13
TeadyBeeR
1
TeadyBeeR
117
Legend

Klimatyzacja do malego pomieszczenia

Witam,

Zastanawiam sie nad zakupem klimatyzacji do chlodzenia malego pomieszczenia w bloku (~30m^2).
Na jakie parametry klimatyzacji nalezy zwracac uwage wybierajac odpowiedni sprzet? Oczywiscie na moc chlodnicza, ale to juz mysle, ze mam wybrane na odpowiednim poziomie. Pytanie na co patrzec pozniej?

Przy okazji moze ktos mial stycznosc ze sprawdzona firma oferujaca sprzedaz, montaz i serwis klimatyzacji na terenie Warszawy?

25.07.2012 19:52
2
odpowiedz
zanonimizowany251643
134
Legend

Żadne parametry nie są ważne poza zużyciem energii. Dobra firma Ci to dopasuje.

No i może nie warto kupować sprzętu firm-krzak. Japońskie są w miarę pewne poszukaj oficjalnego dystrybutora i na pewno znajdziesz również instalatorów.

25.07.2012 20:43
Hellmaker
3
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Pytanie. Gdzie masz zamiar postawić jednostkę centralną? Jeżeli np. na balkonie (jak ja mam), to ważna jest głośność, żeby Cię sąsiedzi nie zabili :) To cholernie w nocy niesie jak jest głośna.
Głośność splita też jest ważna - niby nic, a potrafi irytować.
Chyba, że masz na myśli po prostu taki kompakt, że nie masz centralki + split. Ale tu też głośność się liczy.
Dowiedz się też ile kosztują przeglądy gwarancyjne (co pół roku). Musisz je robić, bo stracisz gwarancję, a są one na pewno płatne. W taki pakiet przeglądu z reguł wchodzi odgrzybianie, czyszczenie, wymiana filtrów, wymiana różnych wymienialnych cosiów :), testy, sprawdzenie szczelności, itd.
Szkoda wywalać jakąś straszną kasę na to. Ja płacę 250 za każdy, ale mam centralkę + split.

25.07.2012 21:08
TeadyBeeR
4
odpowiedz
TeadyBeeR
117
Legend

Planowalem wlasnie zainstalowac sobie splita z jednostka centralna na balkonie.
Moze macie jakies informacje na temat jakosci klimatyzacji od LG?

No i dzieki za dotychczasowe informacje.

Forum: Klimatyzacja do malego pomieszczenia