Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Kiedy bitcoiny upadną ucierpią najbardziej gracze kupujący używane karty graficzne :/

17.05.2021 20:00
😐
1
A_wildwolf_A
227
Senator

Kiedy bitcoiny upadną ucierpią najbardziej gracze kupujący używane karty graficzne :/

No właśnie, za jakiś czas, albo bitcoiny zostaną zakazane przez kraje albo przestanie się ich wydobywanie opłacać albo cokolwiek innego, że spowoduje masowy napływ używek kart graficznych przeoranych przez wykopywanie 24/7 rzadko nie podkręcanych. No i tutaj zaczyna się robić ciekawie rynek używanych kart graficznych zbzikuje, a dlaczego ? otóż praktycznie każda dobra karta graficzna, jaka się pojawi na rynku wtórnym będzie miała piętno "przeoranej karty", niby cena będzie decydująca bo tańsze=koparka, droższa = niemiec na niej grał i płakał jak sprzedawał, ALE cwani sprzedawcy mogą po przez wyższą cenę, wmawiać mniej obeznanym, że karty nie była koparką i tylko była używana sporadycznie. W żaden sposób nie sprawdzić, czy pracowała w dzień w dzień, nie ma przecież żadnego licznika. Może gadam sobie ale każdy chyba w życiu miał "składaka" za w miarę rozsądne pieniądze, który potrafił działać bez zarzuty przez lata, teraz będzie znacznie większa ruletka niż miało to miejsce przed obecnym zawirowaniem cenowym kart. Ciężkie czasy nadchodzą dla mniej zamożnych graczy.

edit. poprawione gnoll ;)

i trolling ma polegać na czym dokładnie ?

post wyedytowany przez A_wildwolf_A 2021-05-17 20:09:40
17.05.2021 20:04
2
1
odpowiedz
zanonimizowany305250
161
Legend

Kiedy bitcoiny upadną ucierpią najbardziej gracze kupujący używane karty graficzne :/

Fixed

Poza tym jakby gracze mieli zajebiście gdy krypto jest na górce...

post wyedytowany przez zanonimizowany305250 2021-05-17 20:08:48
17.05.2021 20:05
Herr Pietrus
3
odpowiedz
Herr Pietrus
231
Jestę Grifterę

Słaby trolling... kolejna zwała na crypto to jedyny ratunek dla graczy.

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2021-05-17 20:06:05
17.05.2021 20:26
3dD1e
4
odpowiedz
3dD1e
173
Zuo market
17.05.2021 20:47
5
odpowiedz
Padzislaw
9
Generał

Jedyna rzecza używana którą jestem zmuszony kupić jest auto. Baaardzo nieprzyjemna sprawa. Nic innego używanego nigdy nie kupuje.

spoiler start

Gry na PS4 się nie liczą.

spoiler stop

17.05.2021 21:06
PrzemoDZ
😂
6
odpowiedz
PrzemoDZ
138
Legend

Taaak... Jak BTC dupnie, to rzeczywiście największym problemem będzie rynek używanych kart graficznych.

BTW: Ja się już zkeszowałem- może upadać ;)

17.05.2021 21:10
7
odpowiedz
zanonimizowany1299021
8
Pretorianin

Wszystko fajnie, ale przejrzałem właśnie premiery gier do końca tego roku i ... mamy tylko dwie fajne gry na krzyż.

17.05.2021 21:59
Legion 13
8
odpowiedz
Legion 13
158
The Black Swordsman

Post z cyklu: nie mam pojęcia o czym piszę ale muszę napisać?

Po pierwsze: Bitcoinów nie kopie się na GPU. Już od dobrych kilku lat trudność jest na tyle wysoka że na kopanie na GPU przynosi straty.
Po drugie: Podkręcone karty do kopania? No może jak chcesz stracić pieniądze na kopaniu to podkręcanie kart ma sens...

Przy kopaniu karty trzeba zdownclockować. Np przy ETH taki RTX 3070 operuje na 45% TBP z zegarami poniżej 50%, podczas kopania nie dobija nawet 60C na pamięci, na rdzeniu jest dużo niżej. Dosłownie jak szukałbym karty używanej to brałbym tylko taką od górnika który sprzedaje ich dużo - bo taki na pewno wie jak zarobić pieniądze na kopaniu i nie katował swoich kart.

post wyedytowany przez Legion 13 2021-05-17 22:01:13
17.05.2021 22:30
9
odpowiedz
plolak
50
Generał

Nie upadnie. Chyba że się rządy zgodza na współpracę w kwestii zdelegalizowania bc.

17.05.2021 22:52
Persecutor
10
odpowiedz
Persecutor
44
Tosho Daimosu

...przeoranych przez wykopywanie 24/7 rzadko nie podkręcanych

Nie wiem jak teraz, ale pewnie nic się nie zmieniło, podkręcania grafy do kopania zmniejsza zyski. Wzrost poboru prądu przy podkręcaniu jest o wiele większy niż zysk z wydajności że praktycznie wszyscy robią undervolting. Ze względu na kopanie eth najwięcej w dupę dostają pamięci. Druga sprawa to grafikę z koparki kupuje się z gwarancją producenta na minimum rok, a po trzecie przy tych cenach to niech spier..... grafikę to ja kupię jak cena będzie podobna do sugerowanych przez producentów :P

Forum: Kiedy bitcoiny upadną ucierpią najbardziej gracze kupujący używane karty graficzne :/