Karta grafiki - wentylatory ida na full w windows
I to jest troche dziwne, karta dzisiaj wlozona do komputera, (GF570 gigabyte)
Rozumiem ze chlodzenie idzie na calosc kiedy gram i karta jest uzywana, ale pod win to raczej nie powinno miec miejsca. Macie namiary na jakis soft diagnostyczno-modyfikujacy ?
Drugie pytanie, jest problem z zainstalowaniem karty pod windows vista, mimo ze wczesniej byla evga260 teraz installer podaje ze nie znalazl kompatybilnego sprzetu, jak sie nie da nie bede plakal bo vista byla tylko dla rzeczy ktorych nie chcialo mi sie przenosic do win7, ale fajnie byloby miec cos wiecej niz 800x600 w 256 kolorach
Trzecie pytanie, da sie jakos obejsc limit dwoch urzadzen wyjscia na tym GF, moge uzywac maksymalnie dwoch, a chcialbym jeszcze moc odpalic hdmi jako trzecie.
lutz uzyj msi afterburner,czy tez rivia tuner,ale ja polecam after,i dopasuj sobie wentylatory na obroty takie na ktore tobie pasuja,chociaz nie widzialem w opcjach aftera to jednak w rivi mozna bylo odzielic tryb 3d od 2d dla wentylatorow
No wlasnie jest z tym problem, bo uzylem programu od gigabyte. Ale jak go wylacze to zaraz mi obroty wskakuja spowrotem na 70%, a ja nie chce smieci miec wlaczonych, nie potrzebuje oc itp rzeczy, najlepiej zeby w biosie ustawic i finito.
Dzieki za pomoc ;)
oo, nie spodziewalem sie, afterburner chodzi z moja karta, wyglada to duzo lepiej niz crap od gigabyte, dzieki.
ee no to w biosie nie mozesz bo bios przeciez ma wlasna pamiec i to bios nie ustawia obrotow na karcie grafiki,wiec jezeli pozostaje tobie uzycie jakiegos programu
najlpiej w takim wypadku kupic http://sklep.benchmark.pl/product/11512/Sprzet_komputerowy/Podzespoly_PC/Zalman_Fan_Mate_2_regulator_obrotow_wentylatora.html
a najlepiej po prostu miec wylaczony ten program przy starcie i recznie wlaczac :P,bo blyskawicznie sie wlacza z tego co pamietam
Wszystko juz chodzi, ale generalnie jestem zalamany glosnoscia tego ustrojstwa przy obciazeniu.
Mialem nadzieje na trzy wolnoobrotowe wentylatory a dostalem jakas pieprzona suszarke. Ta karta niby jest jedna z cichszych na rynku (glownie dlatego na nia sie zdecydowalem), nie wyobrazam sobie jakie sa te "glosne".
Jakos przezyje, mowi sie trudno, najwyzej obnize taktowania tak zeby nie katowac procesora.
Fajnie ze BF3 na ultra chodzi, ale jak mam miec suszarke wlaczona caly czas to to zlewam.
2 pytanie - aby napewno instalujesz wlasciwe stery? dla wlasciwej wersji systemu vista? sprobuj uzyc bety,i usun poprzednie stery za pomoca jakiegos programu - google,i trzecie,2 tzn? czy uzywasz 2 monitorow i chciablys jeszcze hdmi i jak? moze jest jakas przejsciowka?:P
lutz ale co to za problem obizenie predkosci wentylatora do stosownych predkosci ?:P jesli problem jest z temp to albo przeczyscic karte albo..kupienie innego,cichszego chldozenia
ja czasami nawet wole szuszarke ustawic bo aby wlaczam glosniej muze w sluchawkach czy cos i nie slysze :P
pod viste probowalem wszystkiego, z win7 (ktory jest moim podstawowym systemem) nie bylo zadnego problemu, na viscie nie ma bata, instaluje clean, wlacznie z jakimis starymi badziewiami, nic z tego, mam juz sam driver, ktory zainstalowal sie chyba z poprzedniej karty, ktorej caly soft odinstalowalem, a potem przelecialem system reg cleanerem. Trudno juz, olewam i tak ta vista tylko pod maila jest, jak sie zbiore to go w koncu przeniose.
a co do 3 pytania, przejsciowke mialem, ale w nowej karcie mam dwa dvi (pod to sa dwa 24 calowe monitory) no i hdmi, pod ktory chcialem plazme podlaczyc, no i wszystko dziala, ale tylko dwa naraz wiec bede musial przelaczac w sterowniku, co w sumie na jedno wychodzi, bo plazma i tak okazjonalnie pod gry.
Przezyje juz ta suszarke, ale po recenzjach spodziewalem sie czegos cichszego od mojej starej karty a dostalem co najmniej 2x glosniejszy sprzet.
Po prostu masz za malo przewiewna obudowe, gorace powietrze sie w niej utrzymuje, wyczuwa to czujnik temperatury karty i podwyzsza obroty. Doloz do obudowy wentylatory, ktore beda wyciagaly gorace powietrze i karta nie bedzie zmuszona caly czas pracowac na maksimum obrotow. Tez mam taka sama grafike i rozpedza sie tylko pod pelnym obciazeniem, np. w BF3, w Windowsie jest bezglosna. A Gigabyte wcale nie jest jedna z cichszych na rynku, bo takie produkuje Asus.
Update bios zalatwil sprawe, nie wiem czy masz ta sama karte budziakowski, ale o problemie mozna poczytac w sieci. Wlasciwie to nie tyle problem co niedopatrzenie. Nowy bios to naprawia i nie trzeba uzywac zewnetrznego softu. Teraz slysze wylacznie dyski twarde.
Pod obciazeniem karta szumi i tyle.