Cześć, to mój pierwszy post tutaj więc witam wszystkich serdecznie.
Chciałbym poruszyć temat gier z udziałem wielkich potworów czyli właśnie Kaiju. Zapewne wielu z Was oglądało nieraz filmy z udziałem Godzilli. Godzilla to właśnie Kaiju. I wszystkie inne potwory które walczyły z/przeciw niemu to również Kaiju. Nie chodzi mi jednak o filmy, ale gry z ich udziałem. Część z użytkowników tego forum miała na pewno okazję zagrać w tytuły takie jak Godzilla: Destroy all Monsters Meele, Godzilla: Save the Earth lub Godzilla: Unleashed. Gry te ukazały się jednak już dawno i od tego czasu raczej cisza w temacie walk ogromnych potworów.
Aż do teraz! Na horyzoncie znowu pokazał się Godzilla i niedługo może zawita na nasze PC (a może i konsole). O czym mowa? O grze Kaiju Combat. A w zasadzie serii gier. Niejaki Simon Strange postanowił zebrać ekipę i wcielić plan w życie. Studio Sunstone Games ma ambitny plan stworzenia serii gier w pełni kompatybilnych ze sobą. Na czym to polega? Jeśli uda się uzyskać odpowiednie licencje powstanie kilka gier i dodatków do nich ponieważ ze względów licencyjnych niektóre potwory nie mogą znaleźć się razem w jednej grze. Tak więc ujrzymy np. Kaiju Combat: Godzilla, Kaiju Combat: Gamera. A potem połączymy je w całość odpowiednim programem. Dobry pomysł? Moim zdaniem genialny.
A teraz o samej grze. Będzie to gra walki dla 1/4 graczy, tryb fabularny dla jednego gracza, bitwy online, LAN oraz turnieje. Wielki potwory będą walczyć w różnych mijscach, demolując przy okazji całe otoczenie, zawalając budynki i całkowicie niszczyć miasta. Oczywiście spotkają się z oporem wojska po przekroczeniu "limitu" zniszczeń. Godzilla jak zawsze oznacza spustoszenie i pełną rozwałkę.
W skaład ekipy która ma zamiar stworzyć grę wchodzą:
-Simon Strange- właściciel Sunstone Games, który w branży gier jest już od 15 lat,
-Ron "Bumblefoot" Thal- główny gitarzysta Guns N'Roses- który ma stworzyć muzykę do gry,
-Matt Frank- artysta Kaiju,
-Chris Mirjahangir- fotograf, filmowiec i fanatyk Kaiju oraz Bob Eggelton.
Ale wracamy do samej gry. Jak już wspomniałem Kaiju Combat ma być serią samodzielnych gier. Warto dodać że pojawi się też darmowa wersja. Dzięki współpracy z Kaijuland powstanie swojego rodzaju wersja testowa z czterema orginalnymi potworami. Oprócz znanych potworów filmowych jak Godzilla, Gamera i spółka w grze pojawią się oryginalne bestie stworzone przez twórców lub nawet wymyślone przez graczy! Warto dodać że twórcy postanowili utrzymywać stały kontakt z graczammi i w pewnych elementach to ich opinie będą kluczowe. Na forum może zarejestrować się każdy i każdy może podrzucać własne pomysły. Może jakiś znajdzie się w grze? Zobaczymy.
Ciekawe jest również finansowanie gry. Ponieważ studio potrzebuje pieniędzy postanowili skorzystać z KickStartera. Jak to działa? Dosyć prosto, już wyjaśniam. Kickstarter jest stroną na której można ubiegać się o finansowanie swojego projektu. Osoba/firma określa sumę docelową oraz czas w jakim będą zbierane pieniądze. W naszym przykładzie firma SunStone Games będzie starała się zebrać najprawdopodobniej 100 tys.$ w czasie dwóch miesięcy. Kto wpłaca? Może każdy, oczywiście przy większych kwotach otrzyma on bonusy, możliwość lepszej współpracy z twórcami lub np. pada firmy Logitech. Jeśli uzbierają założoną kwotę (lub większą) pieniądze zostaną przelane na ich konto. Jeśli nie uzbierają docelowej sumy- pieniądze wracają do darczyńców. Nowa kampania rusza w październiku.
Mam nadzieję że temat ten posłuży szerszej dyskusji na temat gier z udziałem Kaiju, Godzilli i innych wielkich monstrów. Tych starszych gier i oczywiście Kaiju Combat. Przy okazji zachęcam do rejestracji na forum SunStone Games i podrzucaniu swoich pomysłów Simonowi, a może zobaczymy je w grze. Ja osobiście jako fan Godzilli trzymam kciuki za powodzenie projektu.
kaijucombat.com/community/index.php -strona oficjalna gry
100k $?
Seems legit.