Just Cause2 - steam pytanie
witam,
mam taki problem:
kupiłem sobie Just Cause2 zarejestrowałem na steamie i mam okienko ile trzeba miejsca na dysku ile mam i szacowany czas pobierania, jak chce przejsc dalej to blad bo mam zbyt malo miejsca na dysku... WTF? mam 127 GB a potrzebuje ok 5GB, co jest?
Gra instaluje się tam, gdzie jest zainstalowany Steam. Jeżeli masz go w domyślnej lokacji (zazwyczaj C:\Program Files) to możesz faktycznie nie mieć tam miejsca.
temat do zamknięcia, problemem okazał się folder z polskimi znakami gdzie był zainstalowany steam/ poprostu zminilem nazwe folderu i juz ok
mam pytanie jeszcze:
pierwszy raz korzystam ze steamu/ na czym to polega? kupilem gre, wprowadzilem kod i co dalej? jak wyjade do argentyny to na innym komputerze poprzez swoje konto sciagam owa gre? i czy plyta jest potrzebna do uruchomienia? to co się sciaga mi w tym momencie to jest instalka czy juz gra?
Teoretycznie możesz grać wszędzie.
Płyta jest niepotrzebna.
Ściągasz gotową do odpalenia grę.
Teoretycznie możesz grać wszędzie.
tzn?
Płyta jest niepotrzebna.
po ciula oni ją dają?
Ściągasz gotową do odpalenia grę.
A gdzie wybrać folder do owej gry?
>A gdzie wybrać folder do owej gry?
nie, już ci narmo napisał że się ściąga tam gdzie masz zainstalowanego steama
>po ciula oni ją dają?
żeby mniej ściągać, ale tak naprawdę możesz ją wyrzucić, albo dać koledze i tak nie pogra jak nie ma swojego klucza, ba nawet klucz możesz koledze dać, bo jak już zarejestrowałeś grę do swojego konta to nic z nim nie zrobi, choć i tak odradzam bo czasem oryginalne pudełko się może przydać do odzyskiwania ukradzionego konta steam ;)
>po ciula oni ją dają?
żeby mniej ściągać...
nie rozumiem ...
...ściąga tam gdzie masz zainstalowanego steama
czyli generalnie wszystkie gry, które będę ściągał będą miały swój folder w moim folderze ..../steam w tym przypadku .../steam/Just Cause2
To znaczy, że niektóre gry mają ograniczenia regionalne i do konta zarejestrowanego w jednym kraju możesz nie dodać gry zarejestrowanej w innym, lub może być ona w jakiś sposób wykastrowana (na przykład gry kupione w Niemczech są zazwyczaj mocno obcięte pod względem przemocy, krwi itd.). Teoretycznie jeżeli już grałeś w daną grę, to nie będzie problemu grać w nią ciągle w kraju, w którym teoretycznie coś takiego nie powinno być możliwe.
>>po ciula oni ją dają?
>żeby mniej ściągać...
nie rozumiem ...
Na płycie jest sporo plików instalacyjnych, które jednak nie wystarczą do grania. W dniu premiery zazwyczaj trzeba ściągnąć jeszcze dodatkowo jakieś małe pliki. Jeżeli między wysłaniem gry do tłoczni a jej premierą znalezione zostaną jakieś błędy i zdąży się utworzyć jakieś patche do tego, to one też się ściągają. Ale zazwyczaj jak masz płytę DVD, na której mieści się powiedzmy 4 GB danych, a gra w dniu premiery ma 5 GB, to musisz ściągnąć ok 1 GB, zamiast tych pięciu. Czyli mniej. Logiczne?
...ściąga tam gdzie masz zainstalowanego steama
czyli generalnie wszystkie gry, które będę ściągał będą miały swój folder w moim folderze ..../steam w tym przypadku .../steam/Just Cause2
Mniej więcej.
Steam\steamapps\common\[nazwa gry]
>>>po ciula oni ją dają?
>>żeby mniej ściągać...
>nie rozumiem ...
Na płycie jest sporo plików instalacyjnych, które jednak nie wystarczą do grania. W dniu premiery zazwyczaj trzeba ściągnąć jeszcze dodatkowo jakieś małe pliki. Jeżeli między wysłaniem gry do tłoczni a jej premierą znalezione zostaną jakieś błędy i zdąży się utworzyć jakieś patche do tego, to one też się ściągają. Ale zazwyczaj jak masz płytę DVD, na której mieści się powiedzmy 4 GB danych, a gra w dniu premiery ma 5 GB, to musisz ściągnąć ok 1 GB, zamiast tych pięciu. Czyli mniej. Logiczne?
Tak rozumiem, tylko ja z mojej plyty nic nie instaluje tylko sciagam gre, ktora kupilem, wiec gdzie ta roznica, o ktorej piszesz?
Anuluj ściąganie, odpal płytę, zacznie się instalować z płyty najpierw. Po dodaniu klucza od razu pojawia się komunikat, żeby instalować grę. Steam nie sprawdza, czy jest płyta w napędzie, tylko instaluje grę z internetu.