Jumbled – słowna układanka, gdzie liczy się każdy ruch.

Forum Gry Logiczne
Odpowiedz
18.02.2026 23:12
1
odpowiedz
poocoo_pl
0
Junior
Image

Jumbled – słowna układanka, gdzie liczy się każdy ruch.

Cześć wszystkim!

Jako fan łamigłówek i gier słownych, od dłuższego czasu dłubię przy własnym projekcie o nazwie Jumbled (jumbled.app). To na razie wczesny prototyp i zanim pójdę z tym dalej, pomyślałem, że podpytam o opinię największych wyjadaczy – czyli Was.

jumbled.app

O co chodzi w Jumbled?

Zasada jest prosta: masz rozsypane litery i musisz ułożyć z nich hasło. Brzmi znajomo? Tak, ale diabeł tkwi w szczegółach technicznych, które mam nadzieję, że docenicie:

Baza bez anagramów: Przemieliłem słownik SJP filtrem i usunąłem wszystkie słowa, z których liter da się ułożyć więcej niż jedno poprawne hasło. Dzięki temu każde zadanie ma dokładnie jedno unikalne rozwiązanie.

Statystyczna trudność: Poziomy trudności wyliczyłem na podstawie częstotliwości występowania słów w języku polskim (wykorzystałem do tego korpus napisów filmowych).

Ekonomia ruchów: To nie jest Wordle (które było dla mnie inspiracją), gdzie zgadujesz. Tutaj każda zamiana liter jest liczona, więc gra premiuje planowanie ruchów „w głowie” przed ich wykonaniem.

Wrzucam to do Was, bo zależy mi na surowym feedbacku. Czy trudność na wyższych poziomach jest odpowiednio wyważona? Czy mechanika sterowania na telefonie/desktopie jest dla Was responsywna?

To dla mnie poligon doświadczalny i chętnie dowiem się, czy taka formuła ma według Was potencjał na coś większego.

Link do gry: jumbled.app

Dzięki za każdą opinię!

Tomek.

post wyedytowany przez poocoo_pl 2026-02-18 23:15:15
Forum Forum Gry Logiczne
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl