Język a praca

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
10.08.2013 21:06
Ridż Forrester (Marone)
😉
1
odpowiedz
Ridż Forrester (Marone)
43
Konsul

Język a praca

Mam takie pytanie:

czy jakbym znał w miarę dobrze język angielski to prędzej bym dostał pracę w Anglii niż Polak nie znający języka ? Bo tam teraz tak dużo osób wyjeżdża z samym polskim i podobno im tak się wjedzie dobrze tam, że zastanawiam się czy pośrednicy pracy w ogóle patrzą na znajomość języka obcego załatwiając jakieś miejsca pracy za granicą...

10.08.2013 21:11
wysiak
2
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

Zawsze lepiej znac niz nie znac, a wymaganie stopnia znajomosci zalezy od pracy - jesli sie robi na budowie z samymi innymi Polakami, to po angielsku mowic nie trzeba, co potrzebne, to jakis kumpel pewnie zawsze przetlumaczy... Jednak wszedzie, gdzie czlowiek styka sie z tubylcami, to juz warto umiec sie dogadac.

10.08.2013 21:15
3
odpowiedz
zanonimizowany936988
1
Junior

I tak i tak jest okej, ale polecam znać choć podstawy. Reszta szybko wejdzie do głowy

10.08.2013 21:16
👍
4
odpowiedz
Xuullos_NPC
34
Pretorianin

warto nauczyć się go na poziomie komunikacyjnym, czyli podołać sobie z rozmową w sklepie itd.

ucz się języka i wypierdalaj z tego kraju!!

10.08.2013 21:31
5
odpowiedz
Czarnoksieznik_NPC
17
Generał

To zależy jaki chcesz zawód tam wykonywać. Tam gdzie ja pracuję to trzeba znać język komunikatywnie. Nawet testy zdawałem żeby mnie zatrudnili.

10.08.2013 21:34
6
odpowiedz
zanonimizowany935281
0
Konsul

po pierwsze jacy pośrednicy pracy? Agencje? Koniecznie chcesz pracować przez agencje?

Zasada jest prosta:
brak j. angielskiego - ograniczony jesteś do polskich firm a i to tylko niektórych, oraz stanowisk, gdzie w ogóle j. angielski nie jest potrzebny. Śmieciarz w firmie angielskiej - wymagany j. angielski, kierowca - wymagany j. angielski, tokarz w angielskiej firmie - wymagany angielski itd.
komunikatywny angielski (czyli podstawy) - otwiera się przed Tobą znacznie więcej możliwości, to co powyżej + firmy angielskie,
fluent angielski - to co powyżej + obsługa klientów, etc.

10.08.2013 21:49
Kompo
7
odpowiedz
Kompo
222
Legend

Premium VIP

Żenujące są sytuacje, gdy ktoś nie potrafi nic po angielsku, a pcha się do Anglii pracować i żyć.

10.08.2013 21:59
Ridż Forrester (Marone)
😉
8
odpowiedz
Ridż Forrester (Marone)
43
Konsul

A tak w ogóle to jak inaczej sobie załatwić pracę za granicą niż przez znajomości ?

10.08.2013 22:02
9
odpowiedz
Czarnoksieznik_NPC
17
Generał

Wtedy przez agencję (najprościej, ale coś za coś. Taki start), albo pytać bezpośrednio po różnych zakładach, instytucjach.

10.08.2013 22:12
ppaatt1
10
odpowiedz
ppaatt1
96
Obieżyświat

A tak w ogóle to jak inaczej sobie załatwić pracę za granicą niż przez znajomości ?
Zabierasz pieniądze na dwa miesiące życia + kryzysowe. Lecisz, wyrabiasz NIN, szukasz pracy tak jak w PL wysyłając i zanosząc CV.

10.08.2013 22:28
11
odpowiedz
Czarnoksieznik_NPC
17
Generał

@up chyba NI (National Insurance), a nie NIN.

edit: No fakt jeszcze Number. Ja z przyzwyczajenia piszę NI.

10.08.2013 22:36
ambu_
12
odpowiedz
ambu_
96
Smoke Mid Everyday

National Insurance Number?

A bez jezyka nie lec, bo zmarnujesz czas. Chyba, ze budowa, polski sklep i magazyn, fabryka z samymi polakami. Lecisz do Anglii, to znasz jezyk - czasy, ze lecial kazdy juz daaawno sie skonczyly. Jak ktos mi mowi, ze nie mowi po angielsku i ma sie dobrze w Anglii, to juz wiem co to za typ czlowieka.

10.08.2013 22:40
settoGOne
13
odpowiedz
settoGOne
89
settogo

ziombelku właśnie NIN

Wiesz co? Czasami niektórzy z "polaczków" - bo nie są to kuźwa nasi obywatele (niestety stary na emigracji nauczysz się tego) i nie jestem jednych z nich, nie wiedzą że jestem z Polski bo nawet do nich mówię po angielsku.
Wiesz do jakich? Był taki mądry tekst: "po oczach nauczyłem się prawdziwych rozróżniać"

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl