Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Jakie są najlepsze drogi w Polsce?

05.01.2014 18:57
1
mefek
106
Senator

Jakie są najlepsze drogi w Polsce?

Witam. Na wstępie powiem, że nie jest to temat o dziurach w drodze :) Richard Hammond znany między innymi z współprowadzenia programu Top Gear na swoim profilu na facebooku pyta o najlepsze drogi w Polsce. Wiadomo, że cebulaki zaczęły pisać różne głupoty i wyśmiewać oraz ośmieszać pisząc posty typu "OFF ROAD K*RWA!1!!" zamiast pochwalić czy zachęcić. Na pewno coś by się znalazło :) Ale ja nie o tym.

Może macie jakieś swoje doświadczenia drogowe i są drogi po których lubicie jeździć? Przy których czuje się że samochód płynie po drodze a jazda staje się relaksem i przyjemnością :) Sam niestety nie mam większych doświadczeń w podróżach w dalekie trasy, ale na pewno są golowicze którzy zjeździli Polskę wzdłuż i wszerz.

05.01.2014 19:03
Saluteer
2
odpowiedz
Saluteer
70
Senator

Choćby autostrada z Warszawy do Poznania. Jak po stole.

05.01.2014 19:03
Sizalus
3
odpowiedz
Sizalus
206
Legend

Moje doświadczenia pochodzą głównie niestety z dróg krajowych i mało ciekawych wojewódzkich, a również chętnie dowiedziałbym się o jakiejś fajnej trasie. Mam na myśli:

1. Niezbyt duży ruch.
2. Sporo zakrętów o różnym stopniu "ostrości".
3. W miarę równa nawierzchnia.
4. Ładne widoki, walory krajoznawczo-przyrodnicze.

05.01.2014 19:04
DM
4
odpowiedz
DM
224
AFO Neptune

GRYOnline.plTeam

na pewno droga z wielkopolski nad morze - od Czaplinka do Połczyna zdr jest tzw Trasa 1000 zakrętów, widoki nie zapierają tchu jak w górach, ale nie ma tam absolutnie kawałka prosto, z ostrego zakrętu wchodzi się w kolejny ostry zakręt przez kilkanaście kilometrów, na YT są nawet onboardy z tej trasy :)

niestety, zwykle jakiś pwoloniak czy dostawczak przed nami psuje wszelkie wrażenia

05.01.2014 19:10
graf_0
5
odpowiedz
graf_0
117
Nożownik

Sizalus - jaka długość trasy? I jaki rejon?

Co mogę polecić?
Zawsze i na zawsze - Bieszczadzką Wielką Pętlę, albo "odcinek specjalny" :D Cisna-Hoczew. Mniej uczęszczany. MNÓSTWO śladów opon.
Góry stołowe - droga 100 zakrętów.
Karkonosze - świeradów zdrój- szklarska może być zabawnie.
Zachodniopomorskie - Gryfino-Kostrzyn nad odrą - bardzo fajny kawałek.
Lubuskie - krótki kawałek, ale fantastyczny - Gorzyń-Międzichowo
Wielkopolska - Jarocin-Konin.

A jak braki w nawierzchni ci nie przeszkadzają - cała warmia i mazury po sezonie

05.01.2014 19:13
👍
6
odpowiedz
mefek
106
Senator

Może na którejś trasie spotkamy ekipę Top Gear w samochodach za miliony euro :D

05.01.2014 19:15
Paudyn
7
odpowiedz
Paudyn
241
Kwisatz Haderach

[3]

Ruch to kwestia względna, ale w kwestii pozostałych kryteriów można się skusić na mazurskie drogi. Jak jeszcze trafi się mgła, to w ogóle bajka.

05.01.2014 19:25
8
odpowiedz
Kharman
168

Olkusz - Miechów przez Wolbrom, jeżeli nic tam nie poprawili, a nie sądzę, gwarantuje niezapomniane wrażenia, nie będziesz tym samym człowiekiem po skończonej trasie...

Jeszcze Kielce - Częstochowa ale trzeba ustawić na GPS najkrótszą trasę.

05.01.2014 19:26
Stra Moldas
9
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Nowe autostrady dają radę. Drogi ekspresowe też, taka trasa Gorzów Wielkopolski - Szczecin jest bardzo fajna. Niby ekspresówka, a jak rasowa autostrada. ;)

05.01.2014 19:33
10
odpowiedz
Highlighter
8
Pretorianin

A co jest takiego zlego w Olkusz-Miechów przez Wolbrom? Jezdzilem kiedys ta trasa do Trzebini dwa razy w tygodniu i nie uwazam sie za zniszczonego psychicznie kierowce :)

W Pazurku w Barze niezle daja jesc za nieduze pieniadze.

05.01.2014 19:46
jasonxxx
11
odpowiedz
jasonxxx
155
Szeryf

2 - a jakie widoki... :D

Dobre drogi w Polsce a dobre drogi, o które pyta Hammond to raczej dwie różne sprawy. Ma zapewne na myśli propozycje lokacji do kręcenia jakiegoś epizodu, postawiłbym na serpentyny w górach, choć nie potrafię wskazać konkretnego miejsca, na pewno ktoś z południa coś ładnego poleci, bo są tam zarówno piękne widoki jak i wymagające odcinki idealne dla super samochodów.
Ładne są też Mazury, szczególnie że w ostatnich latach poprzybywało nowych nawierzchni, ruch jest mały i jazda często potrafi tam sprawić przyjemność

A ogólnie w Polsce to najlepiej jednak jeździ się po autostradach, raz że jest wysoki limit prędkości jak na Europę - w zasadzie 150 km/h, bo mamy 10 tolerancji. Choć dziadków w kapeluszach w swoich Thaliach okupujących lewy pas przy prędkości 90 km/h nie brakuje; dwa że jest bezpiecznie bez ryzyka napotkania z przeciwka oszołoma wyprzedzającego na trzeciego przed wioską i przejściem dla pieszych.
Ogólnie lewy pas na autostradzie w Polsce cierpi, wystarczy przekroczyć granicę PL i tam jeździ się zawsze prawym pasem, a lewym tylko wyprzedza. Ale co się dziwić, skąd Polacy mają to wiedzieć, skoro my mamy autostrady od wczoraj.

Młoty naśmiewające się na fb ze stanu polskich dróg idą za stereotypami, albo od 10 lat nie wychodzili z domu, bo w tym czasie ich stan bardzo znacząco się poprawił.

05.01.2014 19:50
Mutant z Krainy OZ
12
odpowiedz
Mutant z Krainy OZ
262
Farben
Image

Droga ta nie jest najlepszą drogą w kraju, nie nadaje się też do celów, o których myśli Hammond, ale lubię tym odcinkiem jeździć, zwłaszcza w wakacje, kiedy więcej tam harleyowców niż aut osobowych, ciasna, z zakrętami, w dodatku między skałami często na wyciągnięcie ręki.
https://goo.gl/maps/hPCTo

05.01.2014 19:53
👍
13
odpowiedz
kokos901
6
Pretorianin

Bardzo przyjemnie jedzie się S8 Wrocław-Białystok (jeszcze niedokończona).

05.01.2014 19:59
xanat0s
👍
14
odpowiedz
xanat0s
244
Wind of Change

Kto wie, może szykuje się odcinek w Polsce - byłoby super. Coś mi świta, że TG już wcześniej był w PL, dobrze pamiętam?

Pewnie zobaczyli, że na Top Gear Live do ostatniego krzesełka wypełnili Narodowy, to postanowili się jeszcze jakoś zreważnować :)

05.01.2014 20:04
siwy346
15
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

Mazury/Warmia - jest teraz zajebista. :D
Mam rodzinę w okolicach Lidzbarka Warmińskiego i tam jest bardzo klimatycznie na drogach.

Młoty naśmiewające się na fb ze stanu polskich dróg idą za stereotypami, albo od 10 lat nie wychodzili z domu, bo w tym czasie ich stan bardzo znacząco się poprawił.
Ewentualnie to gimbusy JP, Tusk żyd TVN kłamię, którzy o jeżdżeniu samochodem wiedzą tyle co tata im powie.

Dróg się dużo buduje i dużo się zmienia i to naprawdę widać. Jedyne co mnie wkurza to studzienki kanalizacyjne? Czy nie da się tego zrobić równo z drogą? Jak to jest w innych krajach?

A TG był w Polsce(pomijając TG LIVE), byli gdzieś przy granicy z Niemcami jak testowali jakieś stare klasyczne fury, ale z tego co pamiętam to tego fragmentu nie wyemitowali tylko był gdzieś jako dodatek.

05.01.2014 20:08
graf_0
16
odpowiedz
graf_0
117
Nożownik

Mówię wam że Biesy...
To jest trasa...
http://goo.gl/maps/2xM3E

05.01.2014 20:08
Sherman
17
odpowiedz
Sherman
45
WRC
Wideo

Byli w PL ;)
http://www.youtube.com/watch?v=I0K8AXUEH8E
http://www.youtube.com/watch?v=j1-boDnaL9Y

[2] nie ma nic lepszego niż jazda prostą autostradą w tunelu ;)

[1] TO jest oficjalny profil Hammonda https://www.facebook.com/pages/Richard-Hammond/189816251048508 , tam gdzie zapytali o najlepszą drogę w PL to jest fanpage

05.01.2014 20:09
Paudyn
18
odpowiedz
Paudyn
241
Kwisatz Haderach

Zmienia się dużo, ale w kwestii miejskich ulic to jeszcze trochę brakuje, zwłaszcza pomyślunku.

Ostatnio przy okazji jazdy po Wawie przypomniałem sobie na Prymasa, co to znaczy uważać na studzienki, bo jakiś debli nie mógł zrobić tego tak, aby ich powierzchnia (mniej więcej) pokrywała się z powierzchnią drogi. Zamiast tego mamy kilkucentymetrowe "dziury", które - zwłaszcza po zmroku - potrafią doprowadzić do szału :>

05.01.2014 20:12
Sherman
😊
19
odpowiedz
Sherman
45
WRC

I jeszcze jedno: drogowcy robią drogi tak, aby następni co przyjdą pracować nie mogli narzekać na brak pracy :P coś o tym wiem :D

05.01.2014 20:20
jasonxxx
20
odpowiedz
jasonxxx
155
Szeryf

Te dziury wokół studzienek są często zalewane asfaltem, który zapada się w ciągu dwóch miesięcy. Faktycznie, to jest masakra i generalnie duża część uwagi idzie w Wawie (i oczywiście nie tylko) na jazdę slalomem.

05.01.2014 20:26
siwy346
21
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

Myślałem, że to problem tylko tych mniejszych miast i ich dróg, a tu się okazuje, że to problem powszechny. :)

09.01.2014 22:27
22
odpowiedz
Kharman
168

[10] --> możliwe że to efekt kontrastu po spędzeniu 1000 km na zachodnich autostradach...

Forum: Jakie są najlepsze drogi w Polsce?