Jakie elementy z różnych gier powinna mieć gra idealna?
Bywam tutaj od lat. Kiedyś grałem też dosyć sporo, jednak od dłuższego czasu praktycznie nic. Tak sobie myślę nad powodem i już chyba wiem. Mam poczucie, że gry są nudne i powielają od lat te same schematy. Problemem jest jakaś taka gatunkowa skrajność, bo albo jest to typowe rpg, albo typowa strzelanka, albo wyścigi, przygodówka itp. Zdarzają się gry, które łączą jakieś cechy, ale jest to zwykle tylko namiastka, a cała gra ogólnie wypada słabo.
Jakie elementy i cechy mogła by mieć nowa, mega wciągająca, zero nudy, przełomowa gra, na zupełnie nowym poziomie, która łączyłaby to, co najlepsze z różnych innych gier oraz gatunków?
Czy jest w ogóle możliwe takie połączenie? Uważam, że jest to do zrobienia, jednak twórcy musieliby przestać myśleć na zasadzie: "zrobimy nowe super RPG" albo "tworzymy nową, lepszą grę w stylu Call of Duty", z góry ograniczając się do pewnego rodzaju standardów i rozwiązań stosowanych w danym typie gier.
Proszę nie pisać mi tutaj o realiach tworzenia gier, ani podawać przykładów gier, które jakoby takie są. Zakładamy, że jesteśmy super kreatywni i możemy zrealizować każdy pomysł. Mamy też nieograniczony budżet, a jedyne ograniczenie to nasza wyobraźnia :)
A dla kogo ma być ta gra? Bo nigdy nie zrobisz czegoś, co będzie idealne dla każdego.
Dla mnie osobiście, stworzenie idealnej gry, to byłby koszmar, bo to by oznaczało, że już w nic innego nie zagram.
W grach właśnie to jest fajne, że każda prezentuje coś innego. Czy to styl graficzny, czy bohaterów, czy sposób opowiadania historii. Raz grasz w rajdówkę, innym razem przestawiasz pionki na strategicznej mapce a innym razem wysilasz się by ułożyć jakieś puzzle. Tu sterujesz za pomocą myszki, tam siłujesz się z przeciążeniami na kierownicy a jeszcze gdzie indziej wypisujesz słowa, które ciągną tę przygodę.
To jest fajne i żadne miksowanie tych najfajniejszych elementów tego zastąpi.