Jaki procesor jest potrzebny do kodowania WebM VP9?
Próbnie koduje dwuminutowy plik FullHD z Frapsa do WebM VP9 w XMedia Record. Dla lepszej jakości wybrałem kodowanie w dwóch przebiegach. W pierwszym przebiegu szło jeszcze znoście i program kodował z prędkoścą około 15 klatek na sekundę a w drugim przebiegu jest tylko 0.10 klatek na sekundę.
Mam procesor Haswell i5 3.2Ghz i ciężko uwierzyć że tak wolno koduje do tego formatu.
Więc pytanie. Jaki jest potrzebny procesor aby kodować znacznie szybciej skoro 4 rdzenie 3.2 Ghz sobie tak słabo radzą?
Google ostro promuje swój format i nawet chcą aby VP9 zastąpiło popularny h264 czy nawet nowszy h265 ale będą z tego nici skoro nawet mocny PC będzie kodował, powiedzmy 15 minutowy film FullHD nawet przez kilkanaście godzin!
Hmm..... Nie procesor. Zdaje się że nic nie wspiera jeszcze sprzętowo tego formatu. Miały chyba wspierać dopiero karty NVIDIA oparte na architekturze Pascal, ale jak się skończyło to nie wiem.
Nadal chyba najlepiej używać kodeka h264, bo można użyć sprzętowego kodowania h264 na kartach NVIDII NVENC i mieć szybkości kodowania podniesioną 8x.
No i program musi chcieć obsługiwać kartę graficzną, a jak mi to ostatnio było potrzebne, to taką obsługę miały tylko programy w wersji PRO czyli płatne.
Ale ja się aż tak nie znam, więc nie traktuj mnie jak wyroczni.