Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Jaki niedrogi i dobry telefon?

05.11.2012 08:46
Lysack
1
Lysack
68
Przyjaciel

Jaki niedrogi i dobry telefon?

Proszę o dobór telefonu najlepszego do moich zastosowań :)

Zależy mi na:
-możliwość korzystania z internetu (głównie wikipedia, ale też sprawdzenie planu zajęć w pdf - dobrze byłoby gdyby dało się w miarę szybko i bezgłośnie wprowadzać dane podczas zajęć na uczelni)
-bateria wystarczy mi jak wytrzyma jeden cały dzień intensywnego korzystania z telefonu
-aparat jest zbędny
-możliwość korzystania z aplikacji - interesują mnie w zasadzie tylko dwie. Endomondo do śledzenia swojej trasy przy bieganiu/jeżdżeniu rowerem, a także jakiś dobry organizer (najlepiej w formie checklisty). Przydałby się też dyktafon, bo często jeżdżąc samochodem potrzebuję coś na szybko zanotować (w obecnym telefonie mam 30 sekund nagrania - to trochę mało). Translator też pewnie mi się przyda.
-jakaś pamięć na poziomie 2gb będzie wystarczająca (sporadycznie może mi się zdarzyć słuchanie muzyki - jakość nie ma znaczenia)
-dobrze gdyby się nie zawieszał :) ma służyć jako budzik, a mając htc touch pro kilkakrotnie mi się zdarzyło, ze zawiesił się w nocy i przestawiła mu się godzina, po czym obudził mnie 2 godziny później.
-smsy piszę sporadycznie (do 10 miesięcznie), więc klawiatura nie musi być bardzo wygodna (choć jak już wspomniałem wcześniej, dobrze byłoby wprowadzać hasła do wyszukiwania w miarę bezgłośnie)
-z wifi nie korzystam, i tak będę miał wykupiony pakiet danych
-na gry nie mam czasu.
-nawigacji nie potrzebuję, mam zewnętrzną.

Kwota jaką mam przeznaczoną na zakup telefonu to 300zł. Raczej wolałbym nie dopłacać, bo domyślam się, że jakąś prostą i starą konstrukcję da się w tej kwocie kupić.
Przy mojej ograniczonej wiedzy na temat telefonów na myśl przychodzi mi nokia e75. Mam też możliwość kupienia samsunga avili za 100zł - może nie spełni wymagań w 100%, ale za to jest sporo tańszy. Podobnie mogę kupić samsunga star II, za podobną kwotę.

HTC Touch Pro się nie sprawdził - często się zawieszał i potrafił mieć spore opóźnienie przy odpalaniu przeglądarki. Na koniec zepsuł się dotyk w wyświetlaczu. Jeśli nie znajdę nic sensownego, to go naprawię i dalej będę z niego korzystał, choć nie ukrywam, że wolałbym coś cieńszego, a z nieco większym wyświetlaczem (wyświetlacz na całą wielkość tego telefonu byłby idealny - wtedy miałby zapewne około 3,5")

Z tego co widzę, to dostępne są:
-Nokia 5230
-Nokia 5530
-Nokia 5800
-Nokia N97 Mini
-Nokia 500
-HTC Wildfire
-Samsung Galaxy mini S5570
-Samsung Wave S5330
-Samsung Spice i5700
-Sony Ericsson Vivaz

05.11.2012 09:10
2
odpowiedz
zanonimizowany858571
9
Generał

LG P500, Samsung Galaxy GIO

05.11.2012 10:49
raziel88ck
😊
3
odpowiedz
raziel88ck
209
Reaver is the Key!

Oj Lysack, Lysack. Piwa drogie kupujesz, a telefon chcesz mieć tani.

05.11.2012 11:20
Lysack
4
odpowiedz
Lysack
68
Przyjaciel

Nie widzę sensu wydawania pieniędzy na coś, co nie jest mi potrzebne.
Aplikacje jakie potrzebuję, poza endomondo były w większości dostępne na telefonach sprzed 10 lat. Internet też mam w swoim obecnym telefonie, choć trochę niewygodnie się korzysta - no i podczas ciszy na wykładzie słychać stukanie w klawisze.
Nie zamierzam grać, więc procesor też nie musi być wybitny - byle dobrze radził sobie z własnym systemem.

I w sumie ten 1000zł jaki zaoszczędzę w porównaniu do iphone czy innego nowoczesnego sprzętu, rzeczywiście wolę przeznaczyć na dobre piwo - w końcu to prawie 50 butelek trunku, którego nie pije się codziennie :)

05.11.2012 23:05
Lysack
5
odpowiedz
Lysack
68
Przyjaciel

^^

Forum: Jaki niedrogi i dobry telefon?