Jako, że dawno nie jestem w temacie, proszę o pomoc. Szukam sprzętu przenośnego, który faktycznie będzie tym do czego został stworzony. Czyli wszelkie urządzenia gamingowe, najnowsze prądożerne komponenty, 90% marketowej masówki projektowanej do kanapy koło gniazdka - odpada.
Co mnie szczególnie interesuje:
- bateria na jednym cyklu naładowania musi być top, fajnie jeśli będzie się szybko ładować
- trwałość i ergonomia, żeby ekran nie urwał się od klawiatury czy nie roztrzaskał przy pierwszej okazji.
- Windows i komponenty na średnim poziomie, żeby odtwarzać bez problemu filmy czy jakieś strategie w 3D.
- Wbudowane gniazdo sim.
Jacy producenci, jakie serie, a może jakieś konkretne modele polecacie.
Wybierz coś z Thinkpadów, obecnie są fajne modele z AMD serii 4000. Mam od 2014 T440s, który przeleciał ze mną ponad 100 tysięcy kilometrów, pracował na dworzu w -40 stopni, 7 lat nieprzerwanie 10 godzin dziennie i jeszcze na nim dzieci oglądają bajki, a wygląda jak nowy.
Po kilku laptopach "konsumenckich" gdzie szukałam najwydajniejszych bebechów w najniższej cenie, i które zawsze kończyły z uszkodzonymi zawiasami i pęknięciami obudowy, wybrałem Della Latitude 7390 - to najwyższa seria z linii biznesowej della, laptopy nie do zajechania, jakość wykonania na poziomie mojego służbowego Macbooka Pro- obudowa ze stopu magnezu, zawias 180*, dokowanie jednym kablem USB-C, na początku 7-10h pracy na baterii , teraz, po 3 latach 3-5h.
Dodatkowo seria Latitude (i XPS) ma oddzielny serwis, na innych zasadach niż pozostałe serie laptopów Della- NBD On Site - następnego dnia roboczego po zgłoszeniu przyjeżdża serwisant i naprawia sprzęt u ciebie na miejscu, albo jak nie ma takiej możliwości to go zabiera pozostawiając się zastępczego laptopa.
7390 jeszcze można dostać, ale wyszły już dwie serie następcy- Latitude 7300 i Latitude 7310. W zasadzie jedyne różnice między niemi to nowsze procesory.
Alternatywnie- Dell XPS 13- ta sama półka jakościowa ale już linia konsumencka- nie ma niektórych technologii biznesowych jak np Intel vPro, nie ma czytnika odcisku palca, ale za to ma np. lepsze głośniki.
Z innych producentów, odpowiednikiem Latitude jest Lenovo Thinkpad X1 Carbon, albo HP z serii Elitebook.
Dzięki za obszerną odpowiedź. Będę chyba celował w tą serie Latitude, bo jest z czego wybierać. Chociaż zaskakuje mnie, że moduł LTE to jakieś 2k więcej do ceny, nigdy bym nie pomyślał że technologia spotykana w każdym telefonie to takie wow skutkujące 500$ do ceny.
Modem zawsze możesz dokupić oddzielnie i sam zamontować, lub zlecić jakiemukolwiek serwisowi komputerowemu- jak kupujesz model bez modemu, to masz wolne gniazdo i wyprowadzone przyłącza do anten. Polityka Della jest taka, że nie tracisz przy tym gwarancji. Podobnie jakbyś sam chciał zmienić dysk na większy, lub dołożyć RAMu. Koszt takiego modemu to 100-300zł.
A seria ZenBook od Asusa?
Np. coś takiego -> https://www.komputronik.pl/product/704470/asus-zenbook-um425ia-am004t-szary.html
Laptop 14 cali, 6 rdzeniowy Ryzen 5 - 4 generacji, 8GB RAM (3733mhz) i SSD 512GB.
Waży zaledwie 1.26kg.
Świetnie seria jeśli mówimy o sprzęcie, którego mamy często przenosić.