Jaką sieć komórkową wybrać?

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
19.12.2025 17:56
1
odpowiedz
Marcin26
6
Legionista

Jaką sieć komórkową wybrać?

Wijacie!
- Aktualnie jestem w T-mobile - całkowity abonament to 150 zł + 10 zł = 160 zł.
- Internet LTE Mobile (Nielimitowany internet domowy z routerem) - 55 zł.
- Abonament T (Nielimitowany internet rozmowy, SMSy), dodatkowo mam tutaj smartphone - 95 zł.
- Ubezpieczanie telefonu - 10 zł

Ale od jakiegoś czasu T-mobile namawia mnie na przedłużenie umowy. Niestety sprawa wygląda tak, że miałbym płacić za jakiś czas:

Taki sam abonament: 24 msc (Nielimitowany internet rozmowy, SMSy) - 80 zł / Pierwsze 12 msc. Natomiast drugie 12 msc / 90 zł.
Jeżeli brałbym u nich telefon to wiadomo, że przepłacę, ale najtańszy ciekawy model to dodatkowo około 43 zł / msc.
Wiem jednak, że za telefon w T-mobile przepłacę przez cały okres trwania umowy 400 zł
Dodatkowo ubezpieczanie do takiego telefonu to zapewne 15-20 zł /msc.

Internet domowy aktualnie chciałbym aby pozostał bez zmian.

Przeglądałem trochę oferty innych sieci komórkowych, ale co byście polecili?
Chciałbym po prostu dużo internatu lub nielimitowy internet + oczywiście nielimitowane rozmowy oraz SMS.
Nie potrzebuję telefonu w zestawie - telefon mogę sobie kupić osobno za jakiś czas.

Na pewno chciałbym przenieść numer, aby nie otrzymywać nowego numeru telefonu.

19.12.2025 18:07
Rumcykcyk
2
odpowiedz
3 odpowiedzi
Rumcykcyk
132
Ojciec Zarazy

Jak mnie orange rypał (podnosili opłaty) to zrobiłem tak, że wykupiłem przedłużenie konta na 12 miesięcy na którym mam 900 GB internetu z doładowań i stwierdziłem, że pokonam system olewając dzwonienie i pisanie smsów. Przerzuciłem się na messengera i tak od 4 miesięcy jest fajnie. W domu korzystam z wifi, a na zewnątrz LTE.

Dodatkowo wszedłem na stronę orange i wyłączyłem wszystkie zgody marketingowe i zabroniłem udostępniać mój numer tel. Teraz mam ciszę i żaden prostak do mnie nie wydzwania codziennie.

U mnie w rodzinie korzystają wszyscy z multimedia to za 1 tel wychodzi 15 zł za wcześniejsze 20 zł bo to jakaś promocja od ilości numerów. Telefon kupiony w swoim zakresie ale i tak taniej wychodzi taka opcja niż te z abonamentu. Tylko z multimedia nie ma dużo internetu więc tam trzeba by inny pakiet i pewnie drożej wychodzi. Jak się limit wykorzysta internetu to nie wyłączają tylko zwalnia.

Jak mnie orange znowu dojedzie to też przechodzę na multimedia. Nawet widzę, że w najgorszym scenariuszu zapłacę 35 zł za nielimitowane rozmowy i smsy + 30 gb internetu ale pewnie będzie taniej dla stałego klienta.

post wyedytowany przez Rumcykcyk 2025-12-19 18:13:57
20.12.2025 14:54
2.1
Marcin26
6
Legionista

U mnie w rodzinie z Orange także mieliśmy słabe doświadczenia. Myślałem bardziej o takich sieciach jak na przykład: Nju Mobile, Premium Mobile, Lajt Mobile, Virgin Mobile itd.

Ostatnio zauważyłem, że porównując oferty. T-mobile, Orange, Play, Plus - to wszędzie te oferty mam wrażenie są bardzo podobnie.

20.12.2025 15:43
r_ADM
2.2
r_ADM
269
Legend

Masz słabe doświadczenia z Orange i myślisz nad Nju mobile? Przecież to to samo.

20.12.2025 16:25
2.3
Marcin26
6
Legionista

?
r_ADM - Kurczę mają tak dobry marketing, że znów mi się spodobało :D To teraz sam już nie wiem. Myślałem, że to będzie o wiele lepszy wybór niż T-mobile.

20.12.2025 15:47
lewel
3
odpowiedz
1 odpowiedź
lewel
18
Centurion

Damn, drogo strasznie ale widzę, że potrzebujesz wiecej neta. Mi styka a2mobile z 10gb później lejek jkbc lub pakiet można kupić. Place 19,90.

Za domowy z HBO Max i tv place 60 zł od UPC.

20.12.2025 16:27
3.1
Marcin26
6
Legionista

Właśnie internet jest dla mnie najważniejszy. SMS prawie w ogóle nie piszę, a rozmawiam dość mało.

20.12.2025 18:04
4
odpowiedz
1 odpowiedź
sabaru
32
Senator

Jak chcą ci dowalić więcej to zadzwoń do nich i powiedź że rezygnujesz z ich usług i nie chcesz przedłużać umowy bo znalazłeś lepsze oferty. Ja właśnie 2 miesiące temu też podobny dylemat miałem. Chcieli mi dowalić żebym miał więcej do płacenia ale jak zadzwoniłem do nich i powiedziałem że chce zrezygnować to od razu się nieco lepsza oferta znalazła. Co prawda płacę tyle samo ale mam więcej internetu i jestem zadowolony z takiej oferty. Tylko to trzeba przez telefon załatwić, a nie w punkcie.

Tak na marginesie kusiło mnie żeby sobie też ten nielimitowany internet kupić za 55zł ale w nim jest tak tak że jest limitowana prędkość, mają do 30MB/s. Dopiero za 75zł mają nieograniczoną prędkość choć w tym przypadku zależ też to od sieci bo raz może być mniejsza prędkość albo większa.

post wyedytowany przez sabaru 2025-12-20 18:06:52
20.12.2025 21:00
4.1
Marcin26
6
Legionista

Myślę właśnie nad takim rozwiązaniem, ale chciałbym mieć jednak alternatywę - jeżeli niczego ciekawego nie udałoby mi się wynegocjować.

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl