Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakePoradnik do DawnwalkeraWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Jaka rzecz jest społecznie akceptowalna tylko dlatego, że robi ją większość?

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
17.09.2026 11:51
Fett
1
odpowiedz
Fett
262

Jaka rzecz jest społecznie akceptowalna tylko dlatego, że robi ją większość?

Chodzi mi o zachowania, zwyczaje albo zasady, które - jako społeczeństwo - uznajemy za normalne, rozsądne albo moralnie dopuszczalne głównie dlatego, że są powszechne.

Takie, przy których gdyby identycznie zachowywała się niewielka grupa ludzi, prawdopodobnie zostaliby wykluczeni ze społeczeństwa albo po prostu zgnojeni hejtem,

Nie chodzi mi przy tym o zasadę „większość = zło”. Bardziej o pytanie, czy powszechność jakiegoś zachowania potrafi sprawić, że przestajemy je w ogóle oceniać.

Macie coś takiego?

I najlepiej z uzasadnieniem, bo samo „X jest złe” będzie trochę za łatwe. :D

17.09.2026 12:00
hopkins
2
odpowiedz
1 odpowiedź
hopkins
240
Zaczarowany
MAX

Chciałem napisać, że słuchanie reggae, ale oni już zostali wykluczeni ze społeczeństwa albo po prostu zgnojeni hejtem

17.09.2026 12:04
CyxVonTrix
2.1
odpowiedz
CyxVonTrix
1
Centurion

hopkins Nie wiem czy to dobry przyklad, chyba wiekszosc nie slucha rege.

DanuelX
3
1
odpowiedz
DanuelX
82
Kopalny

Łamie się prawo ruchu drogowego podczas jazdy samochodem.

elathir
4
odpowiedz
elathir
127
Czymże jest nuda?
PLUS

Palenie papierosów. W ogóle palenie czegokolwiek.

I tak zmienia sie od od kilku lat ale w różnym otoczeniu zmiany przebiegają w różnym tempie, są takie gdzie wciąż pali większość.

post wyedytowany przez elathir 2026-09-17 12:05:38
Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl