Witam,
Poszukuję nawigacji, właściwie samego urządzenia, nie musi posiadać map, do 250zł. Zależy mi by miał przekątną 5cali, Windowsa by można było wgrać automapę (mam działające mapy). No i jakby dobrze się sprawował, szybko łapał sygnał GPS itd.
Co polecicie? Jakie urządzenia?
W tej cenie? Cokolwiek. Manta, GoClever czy inny Medion.
Uważaj tylko na dwie rzeczy:
1. Nie bierz Larka. AutoMapa oficjalnie wycofała się ze współpracy z tym producentem i nie oferują wsparcia.
2. Pamięć RAM - minimum 64MB, bo na 32 najnowsza AM (od 6 w górę) nie działa poprawnie.
No ale to która firma lepsza?
I czy lepiej szukać na allegro czy wbić do Media Marktu bądź Saturna?
Ok. Lark odpada i o ramach też zapamiętam.
1. Jeśli się zdecydujesz na konkretny model, to nie ma znaczenia gdzie kupisz. Bierz gdzie najtaniej. Allegro ma tę zaletę, że urządzenia tam sprzedawane, często są już odblokowane, co nie zawsze jest zadaniem łatwym (odblokowanie = możliwość instalacji dowolnej nawigacji).
2. Dobry, 5-calowy model w tej cenie nie istnieje. Musisz wybrać: albo coś solidniejszego 3,5" albo chińszczyzna z większym ekranem.
3. Zapomniałem o jeszcze jednej rzeczy: czytnik kart! Nie każdy model go posiada (nawet te z wyższej półki), a bez niego można zapomnieć o innych mapach.
Dawno tematem się dogłębnie nie interesowałem (moje Mio działa jak narazie dobrze) więc jak coś sknocę, to niech mnie ktoś poprawi.
Poczytałem troszkę o najnowszej AM - ludzie piszę, że fajnie byłoby mieć te 128MB Ramu, bo przy dużej ilości punktów POI, może się czasem pojawiać (nie)sławny komunikat o braku pamięci. Niestety, 128 są dość drogie.
Z przedziału 250 (+/- 20) warto się zainteresować:
1. Pentagram Nomad Evo 4,3".
2. Goclever 5066 5" (całkiem niezłe opinie zbiera).
3. Navroad NR470 4,3".
No to pewnie jednak przejadę się do jakiegoś marketu, porównam i zdecyduję.
A to twoje Mio ma 64Ram?
Dzięki za pomoc.
Niestety nie. Jest ciut starsze - ma 32MB i dlatego zrezygnowałem z AutoMapy (o ile 5.5.3 działała świetnie, to od 6 w górę była tragedia) na rzecz iGO 8.