Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Jak pozyskać sponsora dla schroniska?

05.04.2013 10:31
1
laki87
74
Pretorianin

Jak pozyskać sponsora dla schroniska?

W schronisku dla psów, w którym jestem wolontariuszem, sytuacja jest delikatnie mówiąc nieciekawa - brakuje w zasadzie wszystkiego, a ludzie za nie odpowiedzialni nie bardzo przejmują się obecnym stanem rzeczy. W zasadzie funkcjonuje ono głównie dzięki wolontariuszom, którzy sami martwią się o wszystko. Bardzo przydałaby się nam jakaś pomoc, stąd pomysł znalezienia sponsora, tylko jak to zrobić?

Czy ktoś z Was ma podobne doświadczenia i mógłby coś poradzić? W zasadzie interesuje mnie wszystko, jak zacząć szukać, gdzie, jak to wygląda od strony prawnej...

Czy po prostu wysyłać wiadomości do jakiś wybranych / wytypowanych firm z okolicy i pytać czy byliby w stanie pomóc w jakiś sposób? Co takie schronisko może zaoferować w zamian, żeby ktokolwiek chciał z nami rozmawiać? Do głowy przychodzi mi jedynie jakaś reklama na stronie schroniska, ale prawda jest taka, że to cholernie mało w zamian...

Jak skusić kogoś do współpracy? Jak zachęcić? Będę wdzięczy za wszelkie pomysły.

05.04.2013 11:07
davis
👎
2
odpowiedz
davis
212

ludzie za nie odpowiedzialni nie bardzo przejmują się obecnym stanem rzeczy
W zasadzie funkcjonuje ono głównie dzięki wolontariuszom, którzy sami martwią się o wszystko

To po co tam siedzą pracownicy na etatach??? Narób rabanu w lokalnych mediach, znajdź lokalną fundację na rzecz zwierząt i przedstaw im sprawę.

05.04.2013 11:17
3
odpowiedz
laki87
74
Pretorianin

davis > Psy z głodu nie zdychają, wyglądają "na oko" w porządku, papiery się zgadzają, więc niby wszystko ok. A w jakich naprawdę warunkach żyją te zwierzęta, nikt tym się nie przejmuje. Pracownicy dostają słabe pensje, przychodzą do roboty byle odbębnić swoje, nie przepracować się i szybko wrócić do domu.

Wolontariusze nie mogą wejść w konflikt z "władzami", bo nie będą mieć wtedy możliwości opieki nad zwierzętami, kłótnie mogą jedynie pogorszyć sytuację. Problem musi być rozwiązany "pokojowo".

05.04.2013 11:42
davis
4
odpowiedz
davis
212

Zorganizujcie zbiórkę starych koców, materaców, niepotrzebnych naczyń i tym podobnych rzeczy które ludzie wyrzucają. Nadrukujcie ogłoszeń i porozwieszajcie. Teraz zbliżają się wiosenne porządki i ludzie będą się pozbywać "śmieci".

Pracownicy dostają słabe pensje, przychodzą do roboty byle odbębnić swoje
Ale mnie drażni coś takiego. Słaba pensja nie jest żadnym wytłumaczeniem, to po prostu ci ludzie są niekompetentni.
Dowiedz się jaki budżet ma schronisko i przeanalizuj jak są wydawane pieniądze.

05.04.2013 12:05
CheshireDog
👍
5
odpowiedz
CheshireDog
125
Desk jockey

Hej,

Pomysły co do schroniska:
-stworzyć stronę schroniska na portalu społecznościowym. Stworzyć koło niej community. Chodzi o to, żeby nie była to tylko SPAM strona w stylu: zaopiekuj się kotem XYZ i psem YZX a do tego daj nam kasę. Dajcie tam ładne zdjęcia zwierząt, porady hodowlane i jakieś inne ciekawe rzeczy (pisane na szybko nie wiem co tam może być). Jak będzie dużo fanów / lajkujących to post w stylu "dajcie nam koce" na pewno zaowocuje jakimś odzewem.

- współpraca z szkołami docelowo- podstawowymi. Jakieś akcje, zbiórki, połączone z prelekcjami. Wy szkole dajecie pogadankę, szkolenie, przedstawienie itp (musicie sami sprecyzować co i jak) szkoła za to robi jakąś zbiórkę dla was.

- żebranie u firm o pomoc. Fachowa, ładna prezentacja (nie robiona jak to się mówi na kolanie przez gimnazjalistę), i staranie się mówić językiem marketingu ;) np. zamiast pomóżcie nam/ współpracujcie z nami gadka w stylu, naszymi partnerami są już takie duże firmy jak XYZ, YXZ, dzięki wysokiej opinii społecznej jak i renomie jaką posiada Państwa firma chcielibyśmy Państwa również widzieć w tym gronie (trochę suche ale pisane na prędko)

- jak będzie w twoim mieście jakiś event (festyn, koncert czy coś) to stańcie z puszkami, w tle jakieś ładne logo czy coś albo cały stand i zbierajcie kasę :)

Mam nadzieję, że coś pomogłem. To są same zaczątki pomysłów, wymagają bardzo dużego dopracowania :)

05.04.2013 12:10
6
odpowiedz
laki87
74
Pretorianin

Zorganizujcie zbiórkę starych koców, materaców, niepotrzebnych naczyń i tym podobnych rzeczy które ludzie wyrzucają. Nadrukujcie ogłoszeń i porozwieszajcie. Teraz zbliżają się wiosenne porządki i ludzie będą się pozbywać "śmieci".

Takie akcje są przeprowadzane systematycznie + dużo więcej :) Teraz chodzi o pieniądze, najlepiej takie, którymi będą mogli zarządzać sami wolontariusze, bo tylko wtedy istnieje pewność, że zostaną one właściwie spożytkowane. Naprawdę organizowanych jest dużo akcji, ale niektóre wydatki jak choćby zakup kilkudziesięciu nowych bud wiążą się z dużymi kosztami, ale ludzie niechętnie wpłacają jakieś datki...

Słaba pensja nie jest żadnym wytłumaczeniem, to po prostu ci ludzie są niekompetentni.

Dokładnie, jestem tego samego zdania. Tym bardziej chodzi tu o żywe istoty. Cóż jednak poradzić...

05.04.2013 12:21
👍
7
odpowiedz
zanonimizowany883522
5
Centurion

To po co tam siedzą pracownicy na etatach??? Narób rabanu w lokalnych mediach, znajdź lokalną fundację na rzecz zwierząt i przedstaw im sprawę.

Tak, niech narobi rabanu i niech zamkną schronisko- to na pewno załatwi sprawę...

05.04.2013 12:30
8
odpowiedz
Thun
179
Senator

Nie chcę Cię sprowadzać na ziemię ale...

"Teraz chodzi o pieniądze, najlepiej takie, którymi będą mogli zarządzać sami wolontariusze"

Jedyne pieniądze które będziesz mógł tak wykorzystać - będą tylko i wyłącznie TWOJE. Nikt nie da Ci zarządzać pieniędzmi gdy jesteś "tylko" człowiekiem z ulicy, który robi to jako hobby z doskoku. Ww żadnym razie Cię nie krytykuję oczywiście, bo to dużo więcej niż większość ludzi daje od siebie, ale dziś jesteś - jutro może Cię nie być i co wtedy z kasą?.

Nie wiem jak to działa od strony prawnej, ale nawet prowadząc zbiórkę pieniędzy (nie mówiąc o pozwoleniu na nią - ale to już szczegół), robisz to na rzecz schroniska - więc pieniądze z niej i tak muszą zostać przekazane osobom które tam rządzą kasą.

Niestety - chcesz coś zrobić, musisz iść na "noże" i dowiedzieć się jakie są wpływy do kasy i gdzie ta kasa wypływa. A podejrzewam że wypływa jej dość dużo na pensje, premie, bonusy, delgacje, "szkolenia" dla dyrektora i jego pupilków.

05.04.2013 12:38
Mutant z Krainy OZ
9
odpowiedz
Mutant z Krainy OZ
262
Farben

Spróbuj swoich sił na fejsie, zrób coś podobnego do profilu krakowskiego schroniska: https://www.facebook.com/pages/KTOZ-Schronisko-dla-Bezdomnych-Zwierz%C4%85t-w-Krakowie/319972929798?fref=ts
Pogadaj z ludźmi, którzy są zatrudnieni w schronisku, nieraz po marketach w Krakowie widzi się, że zbierają wolontariusze karmę dla zwierząt, może i u was coś takiego się uda. A że jest syf w kojcach - nie narzekaj na forum, tylko bierz szlaucha, łopatkę i sprzątaj :)

05.04.2013 12:41
10
odpowiedz
zanonimizowany898256
8
Konsul

Nie ważne że schroniska są biedne bo po prostu nie ma odpowiednich dofinansowań. Na pewno wszystko przepierdala prezes z dziećmi na etatach na premie! I pewnie zjada wychudzone psy na śniadanie!

05.04.2013 12:43
11
odpowiedz
laki87
74
Pretorianin

Dzięki wszystkim za odpowiedzi i pomysły.

CheshireDog > mamy profil schroniskowy na FB, NK, jest zgromadzonych naprawdę sporo osób. Dodatkowo cały czas wystawiane są w innych serwisach ogłoszenia psów, dzięki czemu udaje się dla wielu znaleźć dom. Jest też współpraca ze szkołami, organizowane są eventy, generalnie co się da.

Brakuje tylko sponsorów. Wiem, że to może głupio brzmieć, jakby chodziło tylko o kasę, ale prawda jest taka, że właśnie jej teraz potrzeba. Chodzi więc o to w jaki sposób nawiązać z kimkolwiek współpracę, jak zacząć rozmowy, aby ktokolwiek chciał rozmawiać i dał cokolwiek - nie muszą to być wielkie kwoty...

Thun > Chyba masz rację, nie pomyślałem o tym. Nikt nie da kasy wolontariuszom, musi to przejść przez osoby ze schroniska. Myślę jednak, że mimo wszystko dałoby radę to wykonać - jeśli wolontariusze zorganizowaliby pieniądze, na pewno mieliby jakiś wpływ na ich rozdysponowanie.

Podsumowując: dzieje się naprawdę sporo, teraz pora poszukać sponsora. Jak to ugryźć? Czy warto przygotować jakąś prezentację, może bezpośrednio pytać lokalnych firm? Co takie schronisko może zaoferować w zamian, aby kogoś przyciągnąć?

Forum: Jak pozyskać sponsora dla schroniska?