Jak podłączyć modularny zasilacz do komputera. Które kable?

Forum Komputery
Odpowiedz
31.03.2026 20:26
1
odpowiedz
sabaru
34
Senator

Jak podłączyć modularny zasilacz do komputera. Które kable?

Kupiłem sobie nowy zasilacz do komputera. Zasilacz to be quiet pure power 13 m 750W. Mam problem z dopasowaniem kabli do karty graficznej i płyty głównej, konkretnie do zasilania pyty. W poprzednim zasilaczu one były inaczej oznaczone. Tak wyglądają kable
https://postimg.cc/QH7LXXBp
Od lewej. To jakiś całkiem inny kabel. Chyba całkiem nowszych kart graficzny i raczej nie ten się podłącza do mojej karty graficznej.
Drugi to kabel CPU i chyb ten się podłącza do płyty głównej choć nie jestem pewien.
Trzeci kabel to jest ten sam.
Czwarty kabel to VGA i przypuszczam że ten się podłącza. On ma też dwie końcówki.
Ostatni od prawej to też VGA tylko że chyba do dwóch kart go można podłączyć.
Czy dobrze myślę że powinno się do płyty głównej podłączyć ten z oznaczeniem CPU, a do kart graficznej ten z VGA?

post wyedytowany przez sabaru 2026-03-31 20:29:53
31.03.2026 20:36
mirko81
2
odpowiedz
mirko81
86
amd platform

Masz na stronie zasilacza foto z opisem przewodów Strefa Download - Przewody, ale kombinujesz dobrze.

- ten 1 od lewej to pod karty które mają złącze 16 pin, na zasilaczu masz podpisane to jako PCIe 5.1
- 2 i 3 od lewej to zasilania CPU na płycie - porty P8 zasilacza
- 1 i 2 od prawej to zasilanie GPU - porty PCIe zasilacza
nawet jeśli masz 2 porty 8 pin na GPU to bym zastosował oba przewody od prawej [z każdego po jednej końcówce] , jeśli masz 3x8 na karcie to z jednego z nich stosujesz 2 wtyki

- przewód Drives co masz wpięty wiadomo - zasilania sata dysków

post wyedytowany przez mirko81 2026-03-31 20:52:07
Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl