Czy da się przesłać obraz z telewizora na smartfona? Lub też z xboxa na smartfona?
Grałem ostatnio w Crysis 3 na Xbox 360 i w ustawieniach znalazłem funkcję okularów do wirtualnej rzeczywistości. Nie stać mnie na nie, lecz nie problem kupic za 50zl okulary, do których się wkłada smartfona. Czy mógłbym grać na xboxie i mieć widok z mojego smartfona?
Z konsoli się nie da. Jakbyś miał PC i kartę Nvidii to https://play.google.com/store/apps/details?id=com.limelight
Teraz kwestia 3D. W Crysisie nie masz wsparcia dla okularów VR, a jedynie dla TV 3D. Jest to jednak oszukany efekt. Zamiast rysować obraz podwójnie dla każdego oka z osobna, gra rysuje widok jeden raz, a tylko HUD i łapka z bronią są rysowane podwójnie. Wygląda to tak, jakbyś miał 3 płaskie warstwy na ekranie. Inaczej się po prostu na X360 nie da, bo pełne 3D zjada ok. 30% więcej zasobów.
Na PC masz dwa programy do 3D. Jeden to 3DVision od Nvidii, który działa tak sobie, ale jest darmowy dla posiadaczy kart tej firmy, a drugi to https://www.tridef.com/ który działa na wszystkich kartach graficznych i najróżniejszych typach ekranów 3D, z okularami VR włącznie.
Z gier jakie miałem okazje testować najlepiej wypadł Portal 1 i 2. Dynamiczne gry nie nadają się do 3D, gdyż przytłaczają. Efekt fajny np. w Burnout Paradise, ale ciężko się gra, choć może to kwestia przyzwyczajenia.
W każdym razie Portale są dość statyczne, a kolejne lokacje zyskują wspaniałą głębie.
Konsole nie są do grania w 3D. Wsparcie jest niemal zerowe i ograniczone do konkretnych technologii. Na PC każdą grę, która działa pod DirectX 9 lub nowszym możesz odpalić w 3D, czasem z różnym skutkiem, ale najczęściej z dobrym rezultatem.
EDIT: Zapomniałbym. Oczywiście najlepsze 3D w grach będziesz miał w 3DSie. Ta konsolka ma wsparcie dla tej technologii w standardzie, więc twórcy gier mogli poszaleć z tą technologią.
Jakbyś mieszkał w UK to by się tak dało. Sky ma opcję HD+Sky i poprzez tą usługę można mieć TV w PC, laptopie, smartfonie, tablecie itp... Dziwne, że Cyfrowy Polsat dalej tego nie posiada...