Jak krecic na Asrock z170 Gaming K4?
Nigdy w zyciu nie podkrecalem zadnego procesora, wiec jestem w temacie zielony. Patrzac po ogolnych wskazowkach w internecie i w instrukcji od plyty glownej, zaczalem od podniesienia CPU Ratio na 36. Zmiany zapisalem, jednak w Windowsie (wlasciwosci PC) nadal widac 3,5Ghz. Co robie nie tak?
Moj CPU - i5-6600k
Wchodzisz w zakładke oc tweaker, przy core'ch ustawiasz all cores, poniżej uaktywni Ci się liczba 35. Zmień ją na 40, naciśnif F10 i enter. Jak 4ghz to mało to zmieniaj stopniowo co 1 aż do 45. Jeśli jesteś zielony w OC, nie będę Ci pisał jak zmieniać napięcie i kręcić wyżej. To i tak da Ci już konkret ;)
Tak zrobilem (tylko nie dawalem f10, a 'save changes and exit'), czy po udanym OC powinienem widziec wyzsze taktowanie we wlasciwosciach komputera?
Nie. Na wielu (jeśli nie wszystkich) asusach i asrockach widać to tylko w programie cpu-z (nie widać ani na początku ani nawet we właściwościach komputera) i domyślnie kręcac tylko pod obciążeniem (odpal np 3dmark). Można ustawić stały zegar oc (ja tak mam), ale to już wyższa szkoła jazdy i jest ryzyko spalenia procka jeśli robisz to nieumiejętnie.