Inwestowanie

Forum Pytania i Ogłoszenia
Odpowiedz
31.03.2026 10:40
1
odpowiedz
megalothar
6
Centurion

Inwestowanie

Gdybyście mieli powiedzmy 50 tysięcy w co byście zainwestowali? Jakaś lokata, obligacje itp.

31.03.2026 10:52
mohenjodaro
2
odpowiedz
15 odpowiedzi
mohenjodaro
132
Mieszkaniec Beregostu

Nie możemy ci wprost doradzać i ponosić odpowiedzialności za twoje pieniądze.

Na giełdzie jest teraz bardzo niespokojnie, ale z drugiej strony - na pewno też taniej, niż przez ostatnie miesiące. Ja aktualnie planuję dokupić akcje Nvidia, których mam już trochę i to jeszcze sprzed boomu AI (no, z jego początku). Ale nie wiem czy już, czy jeszcze poczekam aż małpa z brzytwą bardziej nawywija. Najlepiej robić to w ramach konta IKE/IKZE.

Można też pomyśleć o kupieniu 3 złotych monet 1-uncjowych, które też w ostatnim czasie potaniały, ale pewnie długoterminowo będą drożały. Mają też to do siebie, że w razie jakiejś wojny i załamania systemów, za takie złoto można spróbować przeżyć kilka pierwszych tygodni lub dni.

Z obligacjami to nie wiadomo, które teraz kupować, bo nie wiadomo w która strone pojdzie inflacja po ataku na Iran. Rynek wysyla niepokojace sygnaly. A jest to zobowiazanie relatywnie dlugoterminowe.

Lokata i konto oszczednosciowe to zawsze dobre rozwiązanie, jeśli alternatywa to trzymanie pieniedzy na zwyklym koncie, ale rzadko kiedy jest to klasyczne "inwestowanie". Atutem obligacji i lokat jest jednak to, że tutaj nie mozna stracic (chyba, ze na inflacji).

31.03.2026 11:01
Drackula
2.1
odpowiedz
Drackula
246
Bloody Rider

Nie na sensu kupować akcji nvidii. Wzrost na nvidii będzie mizerny a ostatnie pół roku pokazało że EFT oferują lepszy zwrot niż sama NVidia, najlepiej celować w akcje dostawców dla hyperscallerow.

31.03.2026 11:21
mohenjodaro
👍
2.2
odpowiedz
mohenjodaro
132
Mieszkaniec Beregostu

Ok, dzięki za opinię, dalej patrzę na nich z życzliwością po długiej stabilizacji kursu, ale zawsze miło się pozderzać. Ja raczej long-term, jak już kupię, to nie sprzedaję, stąd taki wybór (portfel potężnie zdominowany przez Alphabet kupowany po 100 usd).

31.03.2026 11:29
Drackula
2.3
odpowiedz
Drackula
246
Bloody Rider

Dziś akcje nvidii można kupić bo giełda jest w dołku ale nie liczyłbym na wzrost większy niż 10-12%.
Zakładając że giełda wróci do pozycji sprzed miesiąca, na innych akcjach spokojnie odbije 20-30 % wartości.

W ostatnim miesiącu na giełdzie USA jestem -10% , na giełdzie w Singapurze mam za to + 20%

post wyedytowany przez Drackula 2026-03-31 11:32:08
31.03.2026 11:44
Amadeoosh
2.4
1
odpowiedz
Amadeoosh
21
Generał

Ja bym teraz uważał z NVDA, Claude dosłownie kilka dni temu udupiło limity (nawet na 200$ subskrypcji można wykorzystać quota w jeden wieczór), OpenAI i grok zabijają tworzenie video, coraz więcej deali pada na ryj (np. OpenAI + Disney, OpenAI / RAM), a kurteczka odfruwa coraz bardziej (teksty o OpenClaw to jakiaś odklejka).

Oczywiście US stock market to meme (patrz: tesla i podobne) ale pamiętając że 3 lata temu NVDA nie była warta nawet 1 biliona (obecnie ponad 4) a hype na AI troszkę upada, ja bym się bał ładować tam konkretną kasę.

31.03.2026 11:45
Fett
2.5
odpowiedz
Fett
258

Amadeoosh - hype na AI nie upada tylko się zmienia. Niewykluczone, że w tym roku bańka AI pęknie, ale to nie znaczy ze długofalowo NVIDIA na tym straci

31.03.2026 12:01
Drackula
2.6
odpowiedz
Drackula
246
Bloody Rider

Nie będzie żadnego pęknięcia bańki. Możliwe jest spuszczenie trochę powietrza z balonika w efekcie zredukowania inwestycji. Choć ma dzień dzisiejszy nie widzę jeszcze takich ruchów ze strony hyperscallers. Inwestycje idą full ahead ale zmienił się główny cel i obecnie wszystko jest ukierunkowane na zmniejszenie wymogów energetycznych.

31.03.2026 12:12
mohenjodaro
2.7
odpowiedz
mohenjodaro
132
Mieszkaniec Beregostu

Moim zdaniem nie ma żadnej bańki, wszystkie te firmy mają dość solidne podstawy, a wskaźnik P/E jest zdrowy i atrakcyjny.

Inna sprawa, że chciałem sobie mocno techowy (duzy udzial Alphabet, Nvidii, AMD, duze zyski) portfel zdywersyikować NVO i UNH i sie na tym mocno przejechalem, a tam tez było zdrowe P/E, wiec to zaden wyznacznik w gieldowej rzeczywistosci.

31.03.2026 12:25
Amadeoosh
2.8
odpowiedz
Amadeoosh
21
Generał

Zobaczymy, teraz to zyski są z niebotycznego inwestowania w infrastrukturę (na barkach inwestorów), ale stawianie data centrów kiedyś się skończy.

Jakie będą realia ze spieniężania AI jako usługi to się okaże, na tę chwilę wyglądają "tak se" mówiąc delikatnie.

https://www.wheresyoured.at/the-ai-industry-is-lying-to-you/

Polecam tego blogaska.

post wyedytowany przez Amadeoosh 2026-03-31 12:30:19
31.03.2026 13:30
Drackula
2.9
odpowiedz
Drackula
246
Bloody Rider

Co kto lubi, ja nie polecam bo liczby w tym blogasku się strasznie rozjeżdżają.

Osobiście siedzę w centrum tego całego rozwoju infrastruktury AI, ale nie mam za bardzo ochoty przekonywać innych że nie mają racji.
Jeden wierzy w płaską ziemię, drugi w bańkę AI.

31.03.2026 13:47
Stm
2.10
1
odpowiedz
Stm
12
Chorąży

Tu nawet nie chodzi o bańkę AI. Generalnie big techy w ciągu roku poszły po ponad 100% w górę w pewnym momencie. NVIDIA, AMD, Intel itd. Inwestorzy są bardzo mocno poubierani w akcje i wystarczy jeden zły news, gdzie te spółki mogą polecieć po 20% w ciągu dnia. Zresztą wystarczy zobaczyć co się stało, jak były ogłaszane cła i to co się wydarzyło na NASDAQ i właśnie spółkach technologicznych. Drugi przykład, szał na ropie w zależności co powie Trump. Ja portfel wyczyściłem i czekam na następne okazje. No dobra lekko ubieram Ubisoft, ale to bardziej dla zabawy.

Edit:

Oczywiście nie obraził bym się żeby ponownie te spółki poszły do góry, bo szukałabym bardziej shorta.

post wyedytowany przez Stm 2026-03-31 14:03:42
31.03.2026 14:25
Amadeoosh
2.11
1
odpowiedz
Amadeoosh
21
Generał

Jeden wierzy w płaską ziemię, drugi w bańkę AI.

Ja przede wszystkim wierzę w to, że ktoś kiedyś zapyta kiedy się zwrócą setki (wówczas już tysiące?) miliardów dolarów zainwestowane w AI.

Na tę chwilę, po kilku latach hype'u i ładowania kosmicznej kasy w tę technologię odpowiedź to: nigdy, bo firmy które mają jawne księgi, są pod kreską.

Więc albo rzeczywiście powstanie AGI (na pewno z LLMa, lol), albo zajdą jakieś rewolucyjne przełomy w technologii (choć efficiency gains będą też kontrowane większym skomplikowaniem modeli), albo ktoś się bardzo zdziwi.

Bańka czy nie bańka, fakty są takie: zaraz przekroczymy bilion dolarów władowany w tech który przynosi straty. Worek kasy inwestorów nie jest bez dna, zobaczymy czy technologia się obroni kiedy źródełko zacznie usychać.

Oczywiście mam nadzieję że jestem tu płaskoziemcem, dla naszego dobra.

post wyedytowany przez Amadeoosh 2026-03-31 14:28:37
31.03.2026 14:31
Drackula
2.12
odpowiedz
Drackula
246
Bloody Rider

Chętnie poczytam o tych firmach pod kreską. Obecnie zadluzenie sektora technologicznego to 1%

post wyedytowany przez Drackula 2026-03-31 14:31:30
31.03.2026 14:49
Amadeoosh
2.13
1
odpowiedz
Amadeoosh
21
Generał

Takie tam maluszki, xAI, OpenAI, Anthropic, Perplexity ;) Przecież żadna z nich nie przyniosła revenue na plusie, gdyby nie niesamowity hype investorów to już po tych firmach nie byłoby smrodu.

Molochy jak Oracle czy MS są na plusie bo zyski przychodzą z innych usług, ale działy AIowe (np. Copilot) ciągle przynoszą straty, przecież niedawno było głośno o tym że każda komercyjna licencja copilota przynosi czyste straty.

Ja zapytam inaczej, znasz jakąś firmę która przynosi zyski z czystego AI? (podkreślam: AI, nie wydawania cudzej kasy na infrastrukturę).

post wyedytowany przez Amadeoosh 2026-03-31 14:53:36
31.03.2026 14:55
Drackula
2.14
odpowiedz
Drackula
246
Bloody Rider

Oho widzę że dla argumentacji o bańce AI już ograniczamy się tylko do openAI itp. Nie ma dalszego sensu odpowiadać, nie mam w tym interesu.

31.03.2026 15:12
Amadeoosh
2.15
2
odpowiedz
Amadeoosh
21
Generał

No sorry ale to nie moja wina że właśnie w te firmy idzie najwięcej kasy inwestorów, z jakimiś kosmicznymi planami (w OpenAI miało być władowane 1,4B $ do 2032, spadło do 'sensownego' 600 mld $).

Ponownie, obyś miał rację.

31.03.2026 10:54
3
odpowiedz
1 odpowiedź
Darek1785
9
Generał

W to czym się interesujesz i na czym się znam.
W życiu bym nie zainwestował do jakiegoś banku lub na jakąś piramidę.

Teraz ci mogę powiedzieć bo już się to nie opłaca i dużo osób z tym skończyło ale jeszcze do 2024 roku jedną z najlepszych inwestycji jaka tylko była dostępna dla każdego to były klocki LEGO ale po wejściu DAC7 w Europie i w Polsce wywaleniu z głównego Allegro prywatnych sprzedawców rynek się załamał.

Także lepiej patrzeć w takie kierunki, a nie jakieś loterie i ryzyka typu banki.
Jak się na czymś znasz to patrz w tym kierunku.

post wyedytowany przez Darek1785 2026-03-31 10:56:56
31.03.2026 14:06
3.1
odpowiedz
Grigori1922
36
Konsul

xD

31.03.2026 14:32
marcinbvb
👍
4
odpowiedz
marcinbvb
166
Generał

50 tys. jeśli to poduszka finansowa to wiadomo tylko coś bezpiecznego i to tak żeby w razie czego można było z tego bez większych strat uszczknąć. Tutaj najlepsze będzie założenie nowego konta w banku i dodatkowo skorzystanie z promocji. Banków jest na tyle że zawsze gdzieś będziemy nowym klientem. Zawsze dostaniemy lepszy % na lokatę czy konto oszczędnościowe, a dodatkowo do zysku doliczymy sobie zarobek z promocji bankowej i już nasze oszczędności powiększą się o kilka stówek. Sam obecnie korzystam z promocji santanera i w pół roku zgarnę za korzystanie z konta 900 zł bonusu. Musiałbym na lokacie 5% trzymać przez pół roku ponad 40 tys aby zgarnąć kasę jaką dają za 1 przelew i kilka transakcji kartą. Jak dla mnie dobry interes.

31.03.2026 22:30
WolfDale
5
odpowiedz
WolfDale
97
~sv_cheats 1

Via Tenor

Czyli już wiemy gdzie jest walizka Megiery!

31.03.2026 23:47
BIGos
6
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
BIGos
63
bigos?! ale głupie

ETFSp500 na GPW i MSCI World na LSE.
Tak, wiem, że mam dużą ekspozycję na Amerykę - jak do tej pory to się sprawdzało.

W ogóle śmiechlem z was tutaj z pogardą odsyłających innych po marny zysk 10%-12% rocznie xD książęta giełdowi za takimi textami powinny iść linki do waszych 1000%/y+ portfoliów xD

Edit: a dokładnie to z ciebie smiechlem Drackula. Pokaż no to 12%+ portfolio xD

post wyedytowany przez BIGos 2026-03-31 23:49:41
01.04.2026 00:13
Drackula
6.1
odpowiedz
Drackula
246
Bloody Rider
Image

Troszke nie zakumales o czym pisalem.

W ostatnim miesiacu dzieki pomaranczowemu, gielda polecaiala w dol wiec dla ludzi majacych gotowke moze to byc okazja do kupienia akcji.
10-12% dotyczylo nvidii w przypadku odbicia gieldy. A czemu 10-12%? bo to jest pulap na ktorym nvidia od kilku miesiecy siedzi i nie moze dalej sie przebic.
Przy odbiciu gieldowym, jest wiele pozycji, ktore moga dac zdecydowanie wiekszy zysk, niz ten potencjalny z nvidii.
Ja nigdzie nie pisalem ze moje porfolio to 12%.

No ale smiej sie, wszak to podobno na zdrowie wychodzi.

Ale jak bardzo interesuje Cię moje portfolio, to proszę , kilka pozycji —>
% sam sobie policz ;)

post wyedytowany przez Drackula 2026-04-01 00:22:36
01.04.2026 00:19
Viti
6.2
1
odpowiedz
Viti
291
Dziadek Pterodaktyl
Wideo

https://www.youtube.com/watch?v=1wQc148Zw_M

Cały czas się sprawdza. Musisz tylko być po właściwej stronie.

Forum Forum Pytania i Ogłoszenia
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl