Intrygująca książka

Forum Książki i Ebooki
Odpowiedz
23.02.2014 17:55
dewastat0r
1
odpowiedz
dewastat0r
77
DS

Intrygująca książka

Witajcie. Poszukuję książki, która poszerzy moje horyzonty oraz spojrzenie na świat, zmieni nastawienie do życia, bądź też przekaże jakieś istotne wartości. Najlepiej żeby była w formie ebooka, żebym od razu mógł ją kupić w e-księgarni, zrzucić na czytnik i zacząć lekturę już dzisiaj :)

23.02.2014 17:57
👍
2
odpowiedz
zanonimizowany840667
28
Generał

Biblia.

23.02.2014 17:57
marcus alex fenix
3
odpowiedz
marcus alex fenix
83
Marcus
23.02.2014 17:59
HUtH
4
odpowiedz
HUtH
120
kolega truskawkowy

Mały książę :P

o rany, ale wymóg... bierzesz jakąś listę typu 'kanon' do tego jakieś listy typu 'kontrowersyjne' których wiele i jedziesz. Zresztą skąd mamy wiedzieć co zmieni twój światopogląd?
Możesz zacząć od 'Na Zachodzie bez zmian', bo akurat mi wpadło do głowy
edit: a potem 'W stalowych burzach' Jungera
kolejne co mi wleciało do głowy: 'Rozmowy z katem'. Jakoś tak z wojną wszystko... No to 'Paragraf 22' też...

co do [1], no to by było ciekawe zrobić sobie taki eksperyment, przebrnąć przez Nowy Testament, potem walnąć 'Żywot Jezusa', potem zaś 'Wyznania' Augustyna, żeby znów walnąć 'Boga urojonego', następnie 'Boską komedię', itd. itd..

moim zdaniem warto też iść w najważniejsze powieści sci-fi, szczególnie polskie

23.02.2014 18:06
Jim Raynor
👍
5
odpowiedz
Jim Raynor
94
cookie monster

Ostatnio przeczytałem "Nowy wspaniały świat" ocierający się w klimacie o 1984 Orwella, ale idący w bardziej kierunku pokazania skutków eksperymentów z biologią w celu kontroli świata. Polecam. :)

23.02.2014 19:18
👍
6
odpowiedz
KorniSHoN 11
64
KornishoN
23.02.2014 21:01
Imak
7
odpowiedz
Imak
128
Senator

Będzie trochę offtop.
Moje życie zmieniło przeczytanie Odyseji. Jestem fanem wszelakiej literatury i nie straszny jest mi nawet Mickiewicz. Na Mickiewicza właśnie często się narzeka, jaki to on ciężki do czytania, jaką to on miał fazę pisząc Dziady i tak dalej. I w tym momencie zawsze zastanawiam się, jakby postrzegano Mickiewicza, gdyby Odyseja była obowiązkową lekturą.
Chodzi o to, że o ile Dziady czytało mi się świetnie, to Odyseja już sprawiła mi trudności w odbiorze. W zasadzie to dostarcza ona czytelnikowi raz za razem treści po których, jak to mówią: mózg rozjebany.

Więc czytajcie książki, bo inaczej zostaniecie zesłani na wiosłowych łodziach do króla Echetosa ludobójcy, a co on wam zrobi, to już przeczytajcie sobie na przykład na Wikipedii...

Cieszcie się literaccy ignoranci, bo wśród szkolnych lektur są tak na prawdę same łatwe i przyjemne pozycje*

*No, może poza literaturą wojny i okupacji w szkole średniej, ale to jest trochę inny typ literatury niż opisana powyżej.

23.02.2014 23:05
dewastat0r
8
odpowiedz
dewastat0r
77
DS

dzieki za odpowiedzi, rozejrze sie :)

Forum Forum Książki i Ebooki
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl