Witam,
Czy ktoś ma pomysł, dlaczego na komputerze (Brutus) internet działa tak wolno? Na laptopie internet działa z prędkością nie mniejszą niż 20mb/s, za to na PC jest między 1-4 mb/s. Jak widać siła sygnału jest identyczna. PC łączy się z internetem przez USB Pentagram. Dostawca internetu to NETIA. Jakieś porady?
Przychodzi mi do głowy tylko to że jeśli masz usb 2.0 to będzie max prędkośc jeśli masz 3.0 to nie wiem.
USB jest 2.0 to fakt, ale na poprzednim mieszkaniu tez z internetem od Neti, wszystko działało sprawnie i szybko.
Na screenie masz prędkości WIFI. Brutus łączy się 9 Mb/s, czyli te 4 Mb/s jak najbardziej by temu odpowiadało.
Wygląda na to, że Brutus łączy się w standardzie 802.11b, który ma 11 Mb/s(realne do 5 Mb/s) maksymalnie. Przy g byłoby do 54 Mb/s (realne do 24 Mb/s), a przy n do 300 Mb/s.
Złącze USB nie jest problemem, chyba że USB 1.1, którego maksymalna przepustowość wynosiła 12 Mb/s. Wersja 2.0 to już 480 Mb/s z tego co pamiętam i nie powinna ograniczać żadnego WIFI póki co.
W pasku tray pokazuje "typ radia 802.11n", czyli teoretycznie łączy się z dobrym standardem :( Zmieniłem typ szyfrowania z TKIP na AES (nie wiem czemu tak było ustawione) i zaczęło trochę szybciej chodzić i teraz dochodzi do 10Mb/s. Fakt faktem w dalszym ciągu nie jest to 20Mb/s tak jak być powinno, ale zawsze lepsze to niż 1-3MB/s. Chętnie przyjmę jeszcze jakieś sugestie co może poprawić prędkość.
Popraw jakość sygnału. Od razu widać i kolega wyżej zauważył z jakimi prędkościami się łączy pc. Przybliż router bo na takich prędkościach nie będzie szybciej.