Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Internet na trzech komputerach - Prośba o pomoc

27.10.2011 18:27
1
zanonimizowany735305
39
Pretorianin

Internet na trzech komputerach - Prośba o pomoc

Witam

Mam małą zagwozdkę i nie mogę zbytnio sobie z nią poradzić. A więc tak, moja znajoma wzięła internet w TP wraz z modemem COMBO ZTE. Ma u siebie też stary router Belkin 54g ( http://www.zyga435.neostrada.pl/bel2.JPG ) i chciała by mieć dostęp do internetu w komputerze ( stary komp z XP ) i w dwóch laptopach. Jak to wszystko podłączyć i skonfigurować by wszystko było ok? Zbytnio się nie orientuje w takim czymś, bo nigdy nie bawiłem się routerem:-/ Bardzo bym prosił o rady i wskazówki co krok po kroku mam zrobić.

Z góry dzięki za pomoc

27.10.2011 18:28
2
odpowiedz
zanonimizowany3972
87
Legend

Ten router jest z modemem ADSL czy bez? Jaki konkretnie modem ma koleżanka, oraz jaki to konkretnie router?

27.10.2011 18:31
fisherfighter
3
odpowiedz
fisherfighter
53
Szalony drajwer

Wydaje mi się, że należy udostępnić routerowi internet z komputera i wtedy tworzyć sieć. A jeszcze prościej by było podłączyć router bezpośrednio do gniazdka ale nie wiem czy to pójdzie bez modemu.

27.10.2011 18:44
4
odpowiedz
zanonimizowany735305
39
Pretorianin

To co dostała razem z internetem to jest to: http://www.tp.pl/prt/pl/klienci_ind/internet/modemy/modemy/?_prod=688307

A ten router to dokładnie nie wiem jaki model bo nic do niego nie ma, w lapku wykrywa jako Belkin 54g:-/ dałem fotkę do niego, może ktoś skojarzy go

Sorka za małą precyzje informacji

28.10.2011 11:41
5
odpowiedz
zanonimizowany735305
39
Pretorianin

Mały Up

Ma ktoś jakiś pomysł albo coś?

28.10.2011 13:05
6
odpowiedz
zanonimizowany3972
87
Legend

Jeżeli router ma wejście RJ-11 (telefoniczne), to prawdopodobnie będzie można z niego korzystać bez zbędnych kombinacji. Po prostu resetujesz całkowicie ustawienia, wchodzisz zgodnie z instrukcją w konfigurację i ustawiasz co trzeba. Jeżeli złącze WAN w routerze ma postać gniazda RJ-45 (jak kabel sieciowy), to wymagane będą dodatkowe kombinacje, ale też da się go podłączyć. Potrzebny będzie ten modem, który dostała koleżanka. Podłączasz do niego router i jest kilka opcji:
1. Modem ustawiony w tryb mostu i podłączony do portu WAN w routerze. Na routerze wybierasz jako rodzaj połączenia PPPoE, wpisujesz login i hasło i już powinno działać.
2. Wyłączasz na routerze DHCP i zmieniasz go w zwykły switch z funkcją bezprzewodową. Połączenie konfigurujesz na modemie, a modem do routera podpinasz pod dowolne gniazdo inne niż WAN.

Sieć bezprzewodową na routerze konfigurujesz sobie według upodobań, ale zalecane jest włączenie szyfrowania WPA2. Komputery, które nie mają karty bezprzewodowej podpinasz pod pozostałe gniazda w routerze, oznaczone standardowo 1 do 4. Kolejność obojętna. Internet będzie wtedy dostępny niezależnie od tego, który komputer będzie w danej chwili włączony.

28.10.2011 13:35
7
odpowiedz
zanonimizowany735305
39
Pretorianin

Router ma jedno wejście telefoniczne i bodajże cztery lub pięć sieciowych. Najgorzej, że do tego routera nie mam żadnej instrukcji:-/ i nie wiem jak go skonfigurować, itd. Czyli miej więcej to ma wyglądać tak: Kabel telefoniczny do tego modemu, modem zainstalować na jednym z komputerów, potem kablem ethernet podłączyć modem do routera, lub spróbować podłączyć kabel telefoniczny bezpośrednio do routera i bawić się w konfiguracje jego?

28.10.2011 13:37
8
odpowiedz
zanonimizowany3972
87
Legend

Nie nie nie nie. Jeżeli router ma złącze telefoniczne, to nie musisz aż tak kombinować. Modem możesz od razu spakować do pudełka. Instrukcję da się pewnie ściągnąć ze strony producenta routera, jeżeli znasz dokładny model Model poznasz pewnie czytając to, co jest napisane na spodzie/z tyłu routera (zazwyczaj gdzieś przy numerze seryjnym jest model).

28.10.2011 13:52
9
odpowiedz
zanonimizowany735305
39
Pretorianin

Ok Narmo, jak będę u niej, to sprawdzę wszystko i zobaczę co z tego wyjdzie. Wielkie dzięki za pomoc i informację a przede wszystkim za cierpliwość wobec mnie ;) jak będę chciał coś jeszcze zapytać, to napiszę tu. Jeszcze raz dzięki

Forum: Internet na trzech komputerach - Prośba o pomoc