Instalacja Win10 z USB - problem
Sprawa wyglada tak, że chce zainstalować na nowym kompie Windowsa 10 z pamięci USB. Komputer widzi pamięć, ale nie rozpoczyna z niej instalacji. Ustawiłem USB jako główne źródło rozruchu, wyłączyłem secure boot, ale ciagle jest to samo, tzn. komputer po restarcie zawsze wchodzi do biosu zamiast rozpocząć instalacje. Wciskałem tez f12 podczas uruchamiania aby wybrać USB jako nośnik rozruchowy, nic to nie zmieniło i nadal w godzi do biosu. Instalacje chciałem przeprowadzić z oryginalnego nośnika z Windows 10.
Ktoś ma może jakieś sugestie?
System sobie pobierz ze strony Microsoftu bo ten co masz na nośniku to pewnie jakiś przestarzały dziad z 2015 roku. Oni mają też program do robienia bootowalnego pendriva i on ci zrobi go poprawnie bo pewnie jest źle zrobiony. Co do samej płytki to ona jest bezwartościowa. Liczy się klucz, który prawdopodobnie miałeś dołączony do nośnika.
Tak tez robię właśnie, ale nie wiem czy to cos zmieni, w sumie wersja oprogramowania nie ma znaczenia, byłby się wszak zaktualizował. Klucz mam z org. wersji wiec go wpisze, ale muszę dotrzeć do instalatora, a tymczasem widzę tylko bios. Zobaczę czy zadziała ta wersja ze strony MS, chwile mi to zajmie. Dzięki za sugestię.
Chyba najlepiej programem Rufus stworzyć taki pendrive z obrazem systemu. Tam ważne jest przy tworzeniu jaki wybierze się typ partycji MBR/GPT. Kwestia prób
https://bitdefender.pl/jak-stworzyc-bootowalny-pendrive-za-pomoca-rufus/
Sam go używam
Czytałem, że niektórzy mieli z nim problemy. Zrobiłem nowego pendrive z instalką 1:1 tak jak było napisane na stronie MS, niebawem przetestuje czy zadziała. Jak nie to sprawdzę wersje zrobiona przez tego rufusa. Obawiam się jednak, że czegoś w biosie nie przestawiam tak jak trzeba, tyle żenię wiem czego, wszystkie opcje (tj. rozruch z USB i wyłączenie secure boot) wyczerpałem.dzięki za informacje.
Tak mi przyszło jeszcze do głowy że to nie jest pełny system na tej płycie tylko jakieś może ubdate do systemu. Parę razy się na taką płytkę nadziałem. Pisało że, np. W7, a pod spodem mniejszymi literami że to ubdate do systemu.

Nie nie, pełna wersja z kluczem. Zrobiłem ten bootowalny pendrive zgodnie z instrukcja na stronie MS, zobaczymy, może ten zadziała.
OK, problem rozwiązany. Ta wersja pobrana ze strony Microsoftu działa bezproblemowo. Natomiast to obciach, ze wydany przez nich system na pendrive USB nie odpala. Dzięki za podpowiedzi.