Instalacja systemu Linux. Mała pomoc. Co powinienem wiedzieć?
Witam. Na starym komputerze, który już niestety bardzo niedomaga, nawet Windows XP przestał dobrze działać. Wszystko jest strasznie wolne. Na dodatek wirusy go już zjadają od środka ;). A że jeszcze ten sprzęt działa, to postanowiłem, żeby się bardzo nie marnował, to zainstaluję na nim Linuxa. Trochę już w internecie poszperałem na ten temat ale jeszcze kilka pytań mnie nurtuje, więc proszę o małą podpowiedź ;). A sądzę, że i tu na GOLu są użytkownicy tego systemu.
Co powinienem wiedzieć, przed zainstalowaniem tego systemu?
Jest on zupełnie darmowy, brak jakichkolwiek licencji itp. itd?
Partycja przed zainstalowaniem musi być w formacie FAT czy NTFS? A może nie ma to znaczenia?
Z komputera tego będzie się raczej tylko internet przeglądać, więc pytanie: czy normalne GG działa na tym systemie? (z kompa pewnie będzie siostra częściej korzystać, więc to ważne).
Czy Linux obsługuje wszystkie popularne formaty plików takie jak mp3, avi i inne?
Jaką wersję Linuxa polecacie dla początkującego użytkownika? Bo słyszałem, że jest ich kilka?
Za wszystkie wypowiedzi z góry dziękuję.
Przede wszystkim wymagana jest umiejetnosc obslugi googla. Jesli nie znajdujesz odpowiedzi na powyzsze pytania samodzielnie, to odpusc sobie linuksa. Pisze to bez zlosliwosci.
Co powinienem wiedzieć, przed zainstalowaniem tego systemu?
Przede wszystkim przygotować się na to, że to nie Windows - ma swoje aplikacje, swoją filozofię. Musisz poczytać, zdecydować się na jedną z dystrybucji (polecam tutaj Ubuntu, jest imo najlepsze dla początkujących), ściągnąć obraz ISO, wypalić go na płytkę, odpalić komputer z tej płytki i zainstalować. W Ubuntu instalacja jest w naszym języku. No i podstawa - google Twoim przyjacielem ;)
Jest on zupełnie darmowy, brak jakichkolwiek licencji itp. itd?
Generalnie tak. Możesz później doinstalować jakieś aplikacje, które są objęte płatną licencją, ale jeśli ściągniesz dystrybucję z Internetu, to wszystko to jest za free.
Partycja przed zainstalowaniem musi być w formacie FAT czy NTFS? A może nie ma to znaczenia?
Linux ma swój typ partycji, najczęściej o nazwie ext. Wszystko to poustawiasz w instalatorze.
Z komputera tego będzie się raczej tylko internet przeglądać, więc pytanie: czy normalne GG działa na tym systemie? (z kompa pewnie będzie siostra częściej korzystać, więc to ważne).
Jest Pidgin, Kadu i kilka innych zamienników.
Czy Linux obsługuje wszystkie popularne formaty plików takie jak mp3, avi i inne?
To zależy, co rozumiesz przez popularne. Ale jeśli chodzi o wszelkiej maści multimedia - oczywiście.
Jaką wersję Linuxa polecacie dla początkującego użytkownika? Bo słyszałem, że jest ich kilka?
Ubuntu. Obecnie najpopularniejsza, z największym community i wsparciem w sieci. http://www.ubuntu.com