Witam serdecznie, założyłem dziś 9700k, przesiadłem się z i3 8350k i zamontowałem też cooler który miałem w starszym procesorze (Silentium PC Spartan 3 Pro) .
Problem polega na tym, iż po uruchomieniu Gears 5 , po 15 minutach , niektóre z rdzeni procesora osiągały po 98C. I teraz pytanko, chłodzenie to jest na tyle słabe aż do tego stopnia, ze procesor osiąga aż taką temperaturę ? Zdaje sobie sprawę, że nie powinienem oczekiwać cudów ale czy jak na to chłodzenie można zrzucić 100% czy szukać też przyczyny gdzie indziej ? Dodam, że na tej I3 8350k temperatury też nie były super niskie, mimo że procesor kręciłem (~ 89C).
Bardzo dziękuje za wysłuchanie i odpowiedź,
pozdrawiam serdecznie.
A zmyłes dokładnie starą pastę i nalożyłeś nową?
Napewno z tego chlodzenia nie będziesz zadowolony skoro zwykly 4 core sie grzal
Pozostaje zmienić na dwa razy wieksze chlodzenie powietrzem nawet z dwoma wentylatorami lub pomyśleć o chlodzeniu wodnym
Właśnie czytałem trochę o owym chłodzeniu, i według oficjalnej strony są testy gdzie właśnie 9700K grzeje się na tym chłodzeniu do max 78C. Więc coś chyba nie tak, obudowa czysta bez kurzu.
Masz odpowiedź. U mnie są 3 działające na stałe (front+back+top) i trzy kolejne załączające się powyżej 60C CPU (front+top). Minimum musisz mieć te 3 jak u mnie. Oczywiście komputer warto przedmuchać sprężonym powietrzem. Ustawiłbym też kontrole obrotów. Dla przykładu u mnie z malutkim Ryzenem 2200g jak wyłączę wszystkie wiatraki to podczas przeglądania internetu temperatura procesora (avg) skacze z 30 do 38. Starą pastę najlepiej zmyć alkoholem izopropylowym.
https://www.nieidealny.pl/forum/topic/3404-polecane-chlodzenie-do-procesorow/
Masz bude z niskim obiegiem. Wentylator od procka dodatkowo chlodzi nagrzanym powietrzem które dostaje od niżej siedzącego 1080 gtx. A on pewnie pracuje na 70-75 st
Ja polecam do tej bestii wode (o ile obudowa wspiera) za ok 400 zl (smigla od chlodnicy zmienic na ciche ponizej 1500 obr) + uzupełnienie smigiel obudowy
Jak nie to bardziej rozbudowane air. Nawet Silentumpc ma w ofercie.
Sprawdzone, wydajne i popularne są np Noctua NH-D14 lub 15
To chłodzenie w dobrej budzie z niezłym przeciągiem ledwo daję radę przy i7-8700K, a twój procek grzeje się mocniej.
W tym wypadku pod obciążeniem, jak gry, w trybie z boostem osiągał ten proc 88 stopni. Więc co dopiero w budzie z niskim przeciągiem.
Niestety ale do mocnych inteli trzeba się liczyć, że poza różnicą w cenie procka dojdzie nam jeszcze różnica w cenie chłodzenia.
I też polecam Noctue, do domu kupić planuję, używałem w robocie.