Home Assistant jak uzywacie
Wiem ze jest kilka osób korzystających z home assistanta na tym forum, stąd pytanie
postawiłem na dockerze na moim domowym mini serwerku wersję do testowania I rezultat jest na tyle ok że dzisiaj właśnie kupuje drugiego mini Lenovo, żeby robił wyłącznie jako server HA, striggerowala mnie pogoda a właściwie lenistwo i pogoda.
Postanowilem sprawdzić czy naprawdę muszę podlewać wszystko sam we ogródku i czy są jakieś zautomatyzowane systemy na Matter,rezultat mnie decyzji przytłoczył, nawet nie zdawałem sobie sprawy ile tego jest.
Okazało się jednak że zigbee jest dominujące - rezygnuje z urządzeń na Tuyi bo nie chce żadnych kont, przestawiam się na Matter, threada I ZigBee 3.0
Na konfigurowaniu spędzę pewnie tyle samo czasu co na podlewaniu, ale zintegruje resztę urządzeń i wszystko będzie ładnie działać.
taka mam nadzieję.
macie jakieś specyficzne zastosowania, nie mówię o zapalaniu świateł czy włączaniu grzałek.
Jeszcze w kwestii hardware, pierwszym impulsem bylo "a kupie nowego raspberry pi i bedzie fajnie" ale kiedy okazalo sie ze kosztuje 8x tyle ile musze zaplacic za Thinkcentre M710q to powiedzialem dziekuje.
Zwlaszcza ze mam juz podobnego (deczko mocniejszego) do obslugi NAS