Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakePoradnik do DawnwalkeraWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Home Assistant jak uzywacie

Forum Technologiczne
Odpowiedz
03.08.2026 10:21
trumpf
1
odpowiedz
trumpf
20
Generał

Home Assistant jak uzywacie

Wiem ze jest kilka osób korzystających z home assistanta na tym forum, stąd pytanie

postawiłem na dockerze na moim domowym mini serwerku wersję do testowania I rezultat jest na tyle ok że dzisiaj właśnie kupuje drugiego mini Lenovo, żeby robił wyłącznie jako server HA, striggerowala mnie pogoda a właściwie lenistwo i pogoda.

Postanowilem sprawdzić czy naprawdę muszę podlewać wszystko sam we ogródku i czy są jakieś zautomatyzowane systemy na Matter,rezultat mnie decyzji przytłoczył, nawet nie zdawałem sobie sprawy ile tego jest.

Okazało się jednak że zigbee jest dominujące - rezygnuje z urządzeń na Tuyi bo nie chce żadnych kont, przestawiam się na Matter, threada I ZigBee 3.0

Na konfigurowaniu spędzę pewnie tyle samo czasu co na podlewaniu, ale zintegruje resztę urządzeń i wszystko będzie ładnie działać.

taka mam nadzieję.

macie jakieś specyficzne zastosowania, nie mówię o zapalaniu świateł czy włączaniu grzałek.

Jeszcze w kwestii hardware, pierwszym impulsem bylo "a kupie nowego raspberry pi i bedzie fajnie" ale kiedy okazalo sie ze kosztuje 8x tyle ile musze zaplacic za Thinkcentre M710q to powiedzialem dziekuje.

Zwlaszcza ze mam juz podobnego (deczko mocniejszego) do obslugi NAS

post wyedytowany przez trumpf 2026-08-03 10:29:28
03.08.2026 11:56
QrKo
2
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
QrKo
176
Yarr!

Przeklejam z innego wątku, po pracy zaktualizuję.

Ja już to buduję spokojnie ze 3 lata jak nie lepiej, całość zaczęła się trochę for fun żeby zintegrować wszystkie możliwe mobile apki w jednym miejscu. Jak już się to względnie udało, przy czym w trakcie procesu doszło drugie tyle rzeczy, bo cały czas coś rozbudowuję, to zachciało mi sie wrzucić tablet na ścianę i jakoś ogarnąć to graficznie żeby nie tyle było ładne, co chociaż nie raziło w oczy (jestem dokładnym przeciwieństwem artysty). Teraz jak już wisi i działa staram się aby zaczęło ułatwiać życie codzienne (czyli to od czego w sumie powinno się zaczynać).

Na początek wiadomo, sterowanie oświetleniem ogrodu podążające za wschodem i zachodem słońca, żeby nie trzeba było tego co chwilę kalibrować.
Później alarmy otwartych drzwi/bramy dłużej niż X, wysyłane po domownikach na telegramie.
Czujki zalania + powiadomienie jak wyżej.
Proste automatyzacje typu if this then that - np. gdy zapali się światło pod prysznicem wyłącz pompkę obiegową CWU aby nie mieszać z zimną wodą który napływa do kotła.
Czujniki obecności + sterowanie oświetleniem w domu w miejscach gdzie często ma się zajęte ręce (np. pralnia). Miałem PIR ale to było kiczowate bo ruch musiał być konkretny i często gasło światło przy jakimś ładowaniu do pralki czy składaniu ubrań. Czujki obecności to kompletnie nowy level.
Niedawno dołożyłem zawór odcinający wodę, więc alarm zalania dodatkowo odcina wodę w domu.

Z ciekawych imo już nie takich standardowych rzeczy -
Przechwytywanie fotki z domofonu, wysyłanie jej telegramem wraz z przyciskiem otwórz. (Tu ogólnie jest beka, bo domofon leciwy, jeden ze skromnej listy współpracujących z panelem INT-TSI Satela w bazowej wersji, sam domofon nie był w stanie zapisywać fotek bezpośrednio do HA, więc leci to na share NASowy, gdzie na owym NASie działa usługa na żywo mirrorująca ten share z folderem w HA, gdzie w HA działa folder watcher który gdy wykryje aktywnośc parsuje ją i wysyła na telegram. Ogólnie jak to ruszyło to zwijałem się ze śmiechu i do dziś mam z tego bekę no ale jak coś jest głupie i działa to nie jest głupie czy jakoś tak :D)

W ogrodzie mam zapakowany próżniowo przycisk aqary schowany pod drzewkiem, jego 3krotne kliknięcie otwiera zawór wody i odmierza 10l dzięki czemu mam takie nienadzorowane napełnianie konewki). Obecnie sytuacja jest rozwojowa, bo zamontowałem w zeszłym tygodniu centralkę rainbirda i podłączyłem w końcu wszystkie przygotowane wcześniej linie nawadniania na stałe, przez co już nie wystarczy samo sterowanie zaworem ale trzeba jeszcze na odpowiednią ilość czasu otworzyć elektrozawór danej linii i tak to pospinać żeby nie kolidował z następnymi urchomieniami.

Jadą do mnie siłowniki rolet wewnętrznych (tych z łańcuszkiem kulkowym), na początek dwa, więc na dniach będę testował i jak się sprawdzi to chcę w to iść w pomieszczeniach najbardziej nasłonecznionych.

Ponadto HA działa jako jeden wielki agregatory wszelkich danych - produkcja/magazynowanie prądu, zarówno u siebie w magazynie jak i ilości odłożonej w Tauronie, zużycia przez cały dom z rozbiciem na najważniejsze urządzenia, zużycia wody. Przeliczanie wyprodukowanego prądu na zł, ilość odzyskiwanego ciepła przez rekuperator, statystyki temperaturowe i wilgotnościowe w domu i na zewnątrz, stan CO2 w sypialni.

Integracja od wywozu śmieci przypomina wszelkimi możliwymi drogami o odbiorze kubłów/worków, a terminarz o wymianie/czyszczeniu konkretnych filtrów/urządzeń wraz z ilością pozostałych dni "do" oraz ile minęło od ewentualnego przekroczenia.

Piszę wszystko natywnie w HA, nie bawię się w żadne node redy itd.

03.08.2026 12:05
trumpf
2.1
odpowiedz
trumpf
20
Generał

QrKo zajebiste - dzieki,

Znalazlem wlasnie wzmianke o integracji z grocy ale nie wiem czy to nie bedzie za duzo, na razie skoncentruje sie na bardziej "zewnetrznych" zastosowaniach, musze jeszcze dokupic modul zigbee/thread zeby pochytac "inne urzadzenia".

Zona mnie zabije, ona nienawidzi zmian, ale chyba w koncu znalazlem jakies wakacyjne zajecie.

Jedno pytanie, mowisz ze masz to zintegrowane z tauronem - bardzo mozliwe ze bede robil cos podobnego w PL - tam jest fotowoltaika nie wiem dokladnie jeszcze jak to jest poinstalowane, wiem ze jest apka do sprawdzania a wiec ...... bedzie moze jakies API .... 😂

Domyslam sie ze masz juz to jakos rozwiazane, nie pytam jak, ale czy tauronowe rzeczy daja sie integrowac bez problemu?

post wyedytowany przez trumpf 2026-08-03 12:11:55
03.08.2026 12:18
QrKo
2.2
1
odpowiedz
QrKo
176
Yarr!

trumpf https://github.com/piotrmachowski/home-assistant-custom-components-tauron-amiplus
integracja loguje Ci sie na konto Tauron elicznik, pobiera dane które wybierzesz i na ich podstawie wystawia kilka obliczeń, między innymi właśnie stan magazynu energii pozostałej do wykorzystania

post wyedytowany przez QrKo 2026-08-03 12:47:54
03.08.2026 12:47
trumpf
2.3
odpowiedz
trumpf
20
Generał

QrKo dzieki wielkie....

03.08.2026 12:04
xanat0s
3
odpowiedz
xanat0s
260
Wind of Change

Finalizujemy z żoną zakup domu z ogrodem, dzięki QrKo za inspirację, chyba czeka mnie dużo zabawy :D

04.08.2026 10:27
trumpf
4
odpowiedz
trumpf
20
Generał

zakupiłem do nowego serwerka zigbee adapter i jeden czujnik obecności (jakie to jest zajebiste)

teraz jestem na etapie planowania zmiany oświetlenia w kuchni, główne dalej będzie na pstryczek ale wszystko pod szafkami podpinam do czujnika.

muszę tylko unikać Tuyi, a mam tego sporo

Ledy u dzieciaków zintegrowały się szybko to z kolei jest govee, przeżyje do czasu znalezienia alternatywy bez logowania

Sam serwerek świetny, cichy, niesłyszalny, używka za 45 funtów to jak za darmo :)

04.08.2026 10:46
QrKo
5
odpowiedz
QrKo
176
Yarr!

Siłowniki rolet wewnętrznych odesłałem, na zwykłych oknach działały nad wyraz dobrze, ale na duże przeszklenia (2x2m) roleta jest za ciężka i silnik miał problem z powrotem w ustalone miejsce, jakby błędnie zliczał kroki przez duże obciążenie.

Rainbird z początku działał jak chciał ale po czasie się uspokoiło i o dziwo działa to całkiem dobrze.

W międzyczasie nabyłem prostego Roborocka Q5+ na parter, integracja mistrzostwo, jest status, są presety, nawet mapkę ładnie wyświetla. Można odpalać z tabletu na ścianie, nie trzeba szukać telefonu.

Lista todo na ten moment dosyć krótka:
Kontaktron zigbee do skrzynki na listy żeby informowało kiedy była ostatnio otwierana i prawdopodobnie to samo do bramy wjazdowej i furtki + jakiś push gdy zbyt długo otwarte, bo odkąd dzieciaki zaczęły same obsługiwać to co raz częściej zostaje coś otwarte na noc.

post wyedytowany przez QrKo 2026-08-04 10:47:01
Forum Forum Technologiczne
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl