HD 4850 czy 9800GTX+ ?
Mam do wyboru jedną z tych kart.. Wydajnościowo są podobne (9800GTX+ =GTS250), więc bardziej interesuje mnie to która jest cichsza, zajmuje mniej miejsca w obudowie i to która ma lepsze sterowniki.. Gdzieś czytałem, że seria 4xxx jak i 2xxx/3xxx nie będzie przez AMD niedługo wspierana? To prawda?
Miałem swego czasu pasywnego Gigabyte R4850 - więc jeżeli idzie o poziom szumu to jest zerowy :) Do tego był na niej naprawdę potężny i solidny radiator pasywny i jeżeli miało się ochotę, można go było owiać wiatraczkiem o bardzo niskich obrotach. Nadal poziom szumu był zerowy a karta robiła się dużo chłodniejsza. Sprzedałem ją koledze, który właśnie cichy komputerek składał do domu. W Wiesia2 wiem że grał ale jak chodziło i na jakich ustawieniach - to już nie wiem. Moje własne wspomnienia z tej karty są bardzo dobre.
Z tym wspieraniem to też jest troszkę śmiesznie. Miałem w pracy Radzia 8500LE. Oficjalnie wsparcie zakończyło się na sterach chyba 6.4.
W innym kompie sfajczyła mi się karta R9500. On z kolei miał sterty 10.2 jako ostatnie. Przełożyłem tam radka 8500LE i jakoś dziwnym trafem został rozpoznany poprawnie i wszystko zadziałało pokazując wersję sterowników 10.2. Czyli to taka ściema i sztuczne ograniczenie.
Od kilku lat mam pasywnego R4850 + Mugen na procka + dodatkowe chłodzenie karty wiatrakiem od spodu.
Nie wymieniam, bo wszystkie gry chodza na full.
W GTA IV grałem bez problemu.
Polecam