Hack konta PSN - co zrobić?
Dzień dobry wszystkim w tą miłą sobotę.
Człowiek zadowolony budzi się do życia, po całym tygodniu pracy, że jest ta sobota właśnie i będzie można zrobić coś innego niż to co w pozostałe pięć dni tygodnia, np. drugie podejście do Elden Ringa, ale w czasie rozgrywki - cóż to? Komunikat że wylogowało mnie, ale gram dalej. Coś tknęło mnie jednak by sprawdzić bankowość w telefonie i włala - trzy płatności na kwotę 600 złotych, gdzieś z jakiegoś PSN Hilversund. Telefon do banku, udało się wykonać wszystkie kroki włącznie z reklamacją, jednak co z kontem PSN? Pomoc Playstation w weekendy śpi, a własnoręczne próby logowania się i zmiany hasła nic nie dają, bo złodziej zrobił to wcześniej. Miał ktoś taki problem? Kasa to rzecz nabyta, ale konta będzie mi szkoda, jeśli przepadnie.. Także smuteczek trochę w tą miłą sobotę. Wam życzę lepszej.
Nie wiem, więź się włam na serwery Sony i sobie odbierz swoje konto. Albo możesz poczekać na odpowiedź supportu. Hasło do emaila takie samo jak do konta? Następnym razem zadbaj o różne hasła do różnych serwisów i zmieniaj co jakiś czas w szczególności jeśli będzie jakaś informacja o wycieku danych.
Kiedyś też mi sie włamali i odzyskałem konto. Na szczęście obyło sę bez żadnych zakupów, bo miałem wtedy chyba odłaczoną kartę. Po prostu zadzwoniłem do supportu Sony, podałem wszystkie potrzebne dane i sie udało.
Oprócz danych konta przyszykuj też numer seryny konsol. Jak go podasz, to będą wiedzieć, że jesteś prawowitym właścicielem konta.
Na stronie Playstation widzę, że działa teraz chat do 4 rano ale nie wiem, czy jest on tylko pa angielsku, czy też po polsku.
Tak czy siak przed skontaktowaniem się proszą o przygotowanie 3 rzeczy:
Still need help? You may need the following to help recover your account.
- Your online ID and sign-in ID (email address on your account).
- Serial number of the console used to create or log into your account.
- Details of a recent transaction (including Order Number, content purchased, price and date of the transaction)
Potwierdzenia zakupów przychodzą z adresu: [email protected] więc jak go sobie poszukasz na skrzynce, to znajdziesz kilka starych wiadomości pewnie.
Miałeś włączone zabezpieczenie 2FA?
Podejrzewam, że nie, ale odkąd skradziono mi konto LinkedIn POMIMO posiadania 2FA, to już nic mnie niestety nie zdziwi (zwłaszcza u Sony, które 2 lata poprawiało literówkę w słowie "katalog")
Raczej nie miałem, lata bezproblemowego korzystania z usługi rozleniwiają człowieka. I fakt, Sony raczej zbytnio nie przejmuje się maluczkimi z takim problemami, o czym świadczą wątki na reddicie czy setki komentarzy na filmach o tej tematyce na YT. Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam.
Sprawa załatwiona, jak ktoś by miał w przyszłości podobny problem to niech dzwoni na infolinię Playstation - plus 48 22 584 42 22. Niech wybierze odpowiedni klawisz z pomocą dla kont, jak ja zrobiłem, i porozmawia z naprawdę miłą i z poczuciem humoru konsultantką (na bogato pana obrobili, same deluxe ediszony :D), a ona już pomoże. Konto mam z powrotem, bank oddał kasę (borze sosnowy, czy ja żyję w końcu w cywilizowanym kraju?), teraz tylko zabezpieczyć się jak zasugerował kolega mohenjodaro i żyć szczęśliwie.
Dzięki za odpowiedzi.