[Grupa H] Wyspy Z.P. - Arabia Saudyjska, Urugwaj - Hiszpania (02:00). Wasze typy?
Hiszpania, Republika Zielonego Przylądka, Arabia Saudyjska, Urugwaj. Hiszpańskie młode pokolenie kontra brutalny, turniejowy styl Urugwaju. Do tego totalny debiutant: Republika Zielonego Przylądka!
Czy faworyci przejdą grupę spacerkiem? Czy debiutanci zaszokują piłkarski świat?
Arabia Saudyjska – Urugwaj 1:1 (1:0)
1:0 Al-Amri 41'
1:1 M. Araújo 80'
https://www.youtube.com/watch?v=VWviadvym0k
To taka grupa, że tu Lamine Yamal albo Mikel Oyarzabal mogą nawet, jeśli Hiszpania zajdzie do półfinałów albo finału lub meczu o 3 miejsce, pobić rekord Justa Fontainea sprzed 68 lat czyli 13 goli na jednych mistrzostwach.
[Hiszpania — Wyspy Z.P.]
Hiszpania pewniak, ale jak patrzę na wynik sparingu z Serbią, to zaczynam mieć wątpliwości... A że Hiszpanie lubią wjeżdżać z piłką do bramki, to mogą się długo męczyć żeby coś wsadzić.
[Arabia Saudyjska — Urugwaj]
Coś mnie ten Urugwaj nie przekonuje. Od wielu lat są uważani za ekipę turniejową, ale jak przeglądam ich historię meczów z ostatnich lat, to nie wygląda to szczególnie zachęcająco żeby na nich postawić...
Tak się zastanawiam, która drużyna dzisiaj wtopi. Belgia czy Hiszpania. Obie dominują, ale obie próbują wjechać z piłką do siatki, i mają masę okazji, ale w bramkę nie potrafią. A zarówno Egipt, jak i Wyspy mają minimum jednego szybkiego zawodnika. Przy wysoko grającemu zespołowi, to może starczyć.
Urugwaj to samo. Totalnie nieskuteczni, a mają bardzo mało strzałów na bramkę.I chyba tutaj remis wskoczy. Iran uj wie. Też mi remisem pachnie.
Wymyśliłem przyśpiewkę o piłkarzu Hiszpanii:
Ole! Cucurella w piłkę gra!
Ole! Hiszpania wygrywa!
Myślałem że Szwajcaria grała tak, żeby wygrać i się nie zmęczyć. Ale Szwajcaria realnie grała, cos próbowała, tylko źle kończyła akcje. A Hiszpania gra tak, jakby im się nie chciało. Na stojąco. No ale Cóż, ci wielcy czasami tak zaczynają MŚ. A potem coraz lepiej. Ale na razie Hiszpania gra słabiutko.
Korci mnie żeby zmienić remis na Urugwaj, ale im więcej myślę o ich ostatniej formie, tym bliżej mi do tego żeby... postawić na Arabów :D
A Gikiewicz na komentatorce TVP Sport mnie strasznie irytuje... Kabaret Młodych Panów miał taki skecz, w którym podkładają głos jednemu z polskich piłkarzy i ten się buntuje, że dostał głos jakiegoś wiewióra. I Gikiewicz mi przypomina ten głos wiewióra...
I znowu w głowie miałem Arabię, ale zostawiłem Urugwaj... W najlepszym razie znowu remis. A zmienię Iran na remis, to wygrają.
Wymęczone, wystękane, ale punkt do klasyfikacji jest. Ugrać punkt na meczu Belgów i Urugwaju to już dużo, a co dopiero jak ktoś dołożył do tego remis Hiszpanii...
[Hiszpania — Arabia Saudyjska]
Hiszpania zawiodła w pierwszym meczu, ale jak widziałem co wyczyniała Arabia w drugiej połowie meczu z Urugwajem, to nie jestem w stanie uwierzyć, że może się odwalić drugi remis Hiszpanów... Chociaż przy ich grze Arabia nie powinna się zbyt mocno zmęczyć i kondycyjnie powinni wytrzymać ;)
[Urugwaj — Wyspy Z.P.]
Cabo Verde pewnie znowu postawi na skomasowaną obronę, ale Urugwaj to nie Hiszpania i spodziewam się raczej większej odwagi w budowaniu akcji ofensywnych. I pewnie uda się coś strzelić.
Dzisiaj pewnie dzień z upy. Holandia remis, Niemcy też, Japonia przegra, Ekwador remis.
Ja raczej stawiam na to, co większość i nie spodziewam się wielkch niespodzianek. Z jednym wyjątkiem - albo się opłaci, albo nie. Czasem trzeba pójść za głosem serca... ;)
Dzisiaj spodziewam się remisów, i kolejnego załamania nerwowego ;D
Hiszpania powinna się ogarnąć.
Urugwaj powinien wygrać. Grają bardziej dynamicznie od Hiszpanii. ALE, kusi remis, tak samo jak kusił remis Ekwadoru. Urugwaj ma problem z strzalami w bramke. Arabia zostawiała im więcej miejsca.Wyspy nie będą im tyle zostawiać.
Martwi mnie ten mecz. W czasie spotkania, duża wilgotność, odczuwalna w cieniu koło 37 stopni.
Mecz meczowi nie równy. A zajechana ekipa czy co tam, nigdy nie miało większego znaczenia. Zajechane ekipy nie raz były mistrzami czy były wysoko. Przecież kadra Francji też jest zajechana, Anglicy tak samo. Jak będzie to remis. Ale wtedy Urugwaj też.
Hiszpania i Urugwaj typy na dziś. Chociaż jakby remisy padły to też sensacji by nie było.
Hiszpanie to najbardziej " zajechana ekipa po sezonie" i tu jest problem... niemal każdy z tych piłkarzy z podst składu ma za sobą 70 meczów w sezonie ( liga, puchary krajowe, puchary ligi, Liga europy, LM) z kolei Arabowie i Wyspy ZP mają po 30 parę.
W cywilizacyjnym starciu katolickiej Europy i muzułmańskiego świata wygra islam. Nowego Poitiers nie będzie. Arabia 3-1 Hiszpania.
Dobra, być może Hiszpania to przegra. Od początku staram sie patrzeć na piłkarzy podczas hymnu. I na tej podstawiej, wiedziałem mniej więcej czego się spodziewać...Hiszpanie wyglądają tak, jakby im się spać chciało :D Yamal wygląda jakby tam za karę był. Zobaczymy.
No w końcu takie podanie jakie powinno być. Tego mi brakowało w pierwszym meczu.
De la Fuente się chyba w brodę pluje, że Yamala w poprzednim meczu wrzucił na ostatnie 20 minut :D
Urugwaj gol z upy, po próbie pomocy z fair play wtf XD No i 2;1. Ciekawe czy Wyspy coś jeszcze ugrają. A ja dalej nie wiem czy remis Nowej Zelandii czy przegrana...
Potem mam sporo remisów na rozkładzie ;D Dużo stracę, i będą pewnie przetasowania w rankingu.
A ja się wciąż zastanawiam, dlaczego Cabo Verde tak bojaźliwie podeszło do meczu z Hiszpanią... Jasne, Hiszpania ma niesamowitą moc, ale z takim potencjałem? Według mnie powinni spróbować czegoś więcej niż 90 minut autobusu w polu karnym...
Myślę, że byliby w stanie zmęczyć Hiszpanów trochę bardziej...
[Wyspy Z.P. — Arabia Saudyjska]
Bo Wyspy Zielonego Przylądka dojdą do 1/8, a Arabia gra piach.
Nie wiem co mi się dzieje z tym Urugwajem i myślami jestem z Cavanim oraz Suarezem.
[Wyspy Z.P. — Arabia Saudyjska]
Po bardzo przyzwoitym meczu przeciwko Urugwajowi wydaje mi się, że Arabia jest bez szans. A Wyspy, cóż... WALKA O WYJŚĆIE Z GRUPY :)
[Urugwaj — Hiszpania]
Urugwaj słabiutki na tym Mundialu :( Wprawdzie mogą remisem wywalczyć sobie awans z drugiego miejsca, ale myślę, że nie będą kalkulować - otworzą się, zaatakują, a Hiszpania to bezlitośnie wykorzysta.