Grafika komputerowa dla początkujacych

Forum Komputery
Odpowiedz
18.07.2009 22:28
1
odpowiedz
zanonimizowany623813
29
Pretorianin

Grafika komputerowa dla początkujacych

Znacie jakies stronki, poradniki dla poczatkujacych w grafice, obrabianiu zdjec itp. ? Do tych najbardziej prostych programow

18.07.2009 22:39
AloneInTheDark
👍
2
odpowiedz
AloneInTheDark
58
AITD

Nie warto zaczynać od "najbardziej prostych".

Ach, i nie bądź złodziejem/piratem i nie ściągaj z rapidshare czy z jakiegoś torrenta najnowszego Photoshopa, bo przez najbliższych pare miesięcy, a jestem skłonny powiedzieć że lat, na 100% nie ogarniesz jego możliwości.

GIMP jest świetnym programem, moim zdaniem bardzo dobry zamiennik darmowy Photoshopa. Oczywiście specjaliści zaraz powiedzą, że nie ma paru funkcji, ale powiedzmy sobie szczerze - z tych funkcji normalny śmiertelnik i tak nie korzysta.

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=655&GIMP+2.4.4

Poradników znajdziesz mnóstwo, podam Ci jak możesz ich szukać:
Google
- GIMP tutorial
- GIMP poradnik
- Poradnik Jak to zrobić w Gimpie http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=8&a=6

Youtube
- gimp tutorial
- gimp makeover

Na podstawie takich rzeczy możesz się baaardzo dużo nauczyć - sam z nich korzystałem i potrafię (wiem, wiem, jestem skromny :D) to co na filmikach - z mojej kochanej mamusi zrobiłem piękną, 30-letnią kobitkę (a na karku ma już 15 więcej).

18.07.2009 22:40
👍
3
odpowiedz
Deusas_NPC
42
Generał

Paint

19.07.2009 00:37
4
odpowiedz
Sage
155
Arbiter Elegantiae

Zgadzam się w 100% z postem drugim. GIMP to świetny program, w którym bez problemu zrobisz wszystko to, co dzięki płatnym programom. Na początek rób gotowe tutoriale, z czasem pewne zachowania wejdą Ci w nawyk i zaczniesz tworzyć swoje własne, oryginalne kompozycje.

28.07.2010 13:36
5
odpowiedz
zanonimizowany744793
1
Junior

Polecam kurs grafiki komputerowej w GoWork.pl, warto, 40 godzin praktyki, dzięki czemu można zdobyć solidną wiedzę, ewentualnie uzupełnić to co już wiesz.

28.07.2010 13:39
Chudy The Barbarian
6
odpowiedz
Chudy The Barbarian
89
Legend

EDIT: Dopiero zauważyłem, że osoba wyżej odkopała wątek jakąś reklamą. Sory :P

28.07.2010 13:56
7
odpowiedz
Likfidator
120
Senator

GIMP jest świetnym programem, moim zdaniem bardzo dobry zamiennik darmowy Photoshopa.

Możliwości GiMP ma całkiem niezłe, ale interfejs ma wręcz tragiczny. Może do obróbki zdjęć się od biedy nada, ale do tworzenia grafiki jego użycie jest mocno ograniczone.
Photoshop też nie jest idealny. Do tworzenia m.in. pixel art są lepsze (i tańsze/darmowe) programy. Chociaż Photoshop jest chyba najbardziej uniwersalnym programem.

Co do możliwości GiMPa to powiem tylko tyle, że byłem zmuszony z niego korzystać przez pewien czas w firmie i po 2-3 minutach zauważyłem ogromne braki jak np. brak efektów warstw. Można to uzupełniać jakimiś pluginami, ale pytanie po co? Skoro za 3000 zł można kupić nowiutkiego photoshopa i bez stresu na nim pracować.

05.03.2011 20:04
kamiloss
8
odpowiedz
kamiloss
72
Konsul

Siema!

Poszukujemy grafików do tworzenia nowego i pierwszego w Polsce porządnego serwisu o uniwersum Hellgate ( London i Tokyo). Najlepiej jeśli ktoś pomógłby nam przynajmniej przy zrobieniu baneru, aby strona mogła zacząć normalnie funkcjonować.

adres stronki i dalsze info :

http://hellgateworld.ugu.pl/

05.03.2011 20:13
9
odpowiedz
Raulson_NPC
37
Senator

I na dodatek zobaczcie ostatnie posty uzytkownika z [5]

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl