Gigabyte HD 6750 OC wysoka temperatura

Forum Komputery
Odpowiedz
18.11.2011 13:43
1
odpowiedz
zanonimizowany360910
35
Centurion

Gigabyte HD 6750 OC wysoka temperatura

Witam, od wczoraj jestem posiadaczem karty graficznej HD 6750 wersja OC, której producentem jest Gigabyte. Karta jest nowa, na 3 letniej gwarancji. Podłączenie bezproblemowe, wtyczka zasilania podpięta, sterowniki zainstalowane, karta działa ładnie dając czysty obraz. Jest jeden mankament, a mianowicie temperatura pracy urządzenia, w spoczynku osiąga temperaturę 66 stopni. Dodam, że Windows 7 64 bit ustawiony jest na opcję oszczędzanie energii, zarówno procesor, jak i karta mają niskie taktowania w spoczynku. Program Everest, Aida oraz narzędzia AMD pokazują taką temperaturę. Komputer jest czysty, kurzu wewnątrz brak. Temperatura nie spada nawet po zdjęciu bocznej klapy obudowy. Temperatura procesora kształtuje się w granicach 20 stopni, dysku 24 stopnie. Temperatura jest wysoka pomimo wskazania w programach diagnostycznych , zerowego użycia procesora graficznego, czyli kompletny spoczynek. Taka temperatura jest właściwa, ale dla karty pod obciążeniem. Obawiam się uruchamiać gry, gdyż skoro jest tak wysoka w idle, to w stresie też pewnie znacznie wzrośnie. Zasilacz jest nowy trzymiesięczny Aerocool VP-450, procesor AMD Athlon X2 255, 4GB DDR3 Kingston, dysk Samsung 500 GB Sata 2. Pisałem już w tej sprawie do Gigabyte, ale oni jak zwykle odpiszą z poślizgiem. Czy ktoś zetknął się z podobnym problemem?

18.11.2011 14:30
Orzołek
2
odpowiedz
Orzołek
155
Haters gonna hate

@jacko78
Ściągnij MSI Afterburner włącz On-Screen Display, odpal jakąś grę i zobacz temperaturę w grze ( im bardziej wymagająca gra tym lepiej ).
W tym programie sprawdź również z jaką prędkością kręcą się wentyle i podaj tą wartość tutaj.
Jeśli w grze temperatura przekracza 75 stopni to zaaktualizuj bios karty stąd -
http://www.gigabyte.pl/products/page/vga/gv-r675oc-1gi/download/utility
Ściągnij VGA Tools - @BIOS i zaaktualizuj bios do najnowszej wersji.

18.11.2011 14:41
Damiandi Team
3
odpowiedz
Damiandi Team
104

Ja mam w spoczynku w swoim HD6750 od Sapphire ~40 stopni. Podczas grania podkręcam ponad 800 MHz i wtedy 60 stopni to normalka (zależy jakie obroty ustawie).

I nie musisz ściągać tego MSI, w Catalyst Control Center mogę u siebie podkręcać i zmieniać prędkości wentylatorów - możliwe że ty też masz ten program.

18.11.2011 14:56
4
odpowiedz
zanonimizowany360910
35
Centurion

To wspaniałą masz temperaturę, u mnie jest taka zaraz po włączeniu komputera i sprawdzeniu w Aidzie, potem rośnie i utrzymuje się na znacznie wyższym poziomie. Ten Radeon od Gigabyte ma rdzeń 740 MHz i pamięci na 4800 Mhz. Mam Catalyst Control Center, zastanawiam się czy byłaby poprawa gdybym obniżył taktowania rdzenia i pamięci do poziomu referencyjnego układu HD 6750.

18.11.2011 15:08
Orzołek
5
odpowiedz
Orzołek
155
Haters gonna hate

@jacko78
Najpierw zrób to o czym mówiłem. Słyszałem o tym jak niektóre karty gigabyte'a miały problemy z czujnikami ( problem często załatwiał update biosu karty ), jednak najpierw podaj temperatury pod obciążeniem i prędkość obrotową podczas obciążenia i spoczynku.
@Damiandi Team
MSI Afterburner ma tutaj nie służyć mu do podkręcania tylko do sprawdzenia temperatury pod obciążeniem :P

18.11.2011 23:00
6
odpowiedz
zanonimizowany360910
35
Centurion

Sytuacja wygląda następująco: karta osiągnęła 74 stopnie, potem ponad 80, a na koniec uzyskała ponad 100 stopni i komputer wyłączył się. To wszystko w stanie spoczynku podczas przeglądania internetu... Po ostygnięciu uruchamia się znów osiągając wysokie temperatury, ale odłączyłem ją, wyjąłem z obudowy i podpiąłem starego dobrego zintegrowanego HD3200... Jutro ruszam do sklepu z reklamacją, bo tak być nie może! Nie rozbieram jej, nie ruszam, bo to nówka wczoraj kupiona... Gier nawet nie śmiałem testować, bo niewątpliwie nastąpiłoby przegrzanie i reset komputera, skoro taka sytuacja ma miejsce przy korzystaniu z internetu bez żadnego obciążania układu graficznego.

18.11.2011 23:07
👍
7
odpowiedz
zanonimizowany592251
25
Legend

Temperatura procesora kształtuje się w granicach 20 stopni, dysku 24 stopnie.

Walnięte czujniki, chyba, że w pokoju masz z 15C

A co do obniżania taktów to to sensu nie ma, najpierw sprawdź temperaturę podczas grania, jeśli jest max 85C to dobrze, jak nie, to zwiększ obroty coolera, proste

18.11.2011 23:14
8
odpowiedz
zanonimizowany360910
35
Centurion

Athlon X2 255 jest procesorem o bardzo niskich temperaturach, nawet w upały nie rozgrzał mi się więcej niż do 35 stopni. Pisałem wcześniej, że działa w Cool'N'Quiet i ustawieniu Windowsa w trybie oszczędzania energii. Narzędzie Asusa (gdyż jego mam płytę) wskazuje na taktowanie 800 Mhz. W pokoju obok jest Phenom X2 550 BE i on również taktuje w tym samym trybie wartością około 800 Mhz, ale ma temperaturę wyższą, gdyż to mocniejszy procesor wydzielający więcej ciepła. Także w przypadku Athlona ta temperatura jest możliwa, wystarczy spojrzeć na dowolny test procesorów z tej rodziny. Grania nie będę sprawdzał, gdyż jak wspomniałem karta przegrzewa się restartując komputer w spoczynku.

10.12.2011 20:45
9
odpowiedz
zanonimizowany360910
35
Centurion

Mistrzowie z serwisu naprawili kartę, pewnie wymienili pastę i wgrali nowy bios. Teraz w spoczynku ma około 40 stopni, a w grach rozgrzewa się do 66 stopni. Czyli wreszcie wszystko w normie. Działa prawidłowo.

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl