Cześć, planuję przesiąść się z Intela na AMD.
Te 2 płyty wpadły mi w oko i zastanawiam się która lepsza.
Z opcji 2 kart graficzny (która jest w Gigabyte) na pewno nie będę korzystał.
Natomiast MSI ma lepszy kontroler audio chociaż nie wiem czy aż tak aby była zauważalnie lepsza.
Czy ktoś może ma jedną z tych płyt i mógłby się wypowiedzieć ?
Ogólnie dołożyłbym do MSI B450M mortar max, ma dość dobry VRM z porządnym radiatorem, całkiem nieźle IO i 2 złącza m.2. W cenie ok 400zł nic lepszego nie ma, nawet na całym sockecie b450 nie ma lepszej płyty w rozsądnej cenie.
Z co sądzisz o tej ?
MSI B450-A PRO MAX
Ehh, zjadło mi całego posta, myślałem że GOL to naprawił. Więc jeszcze raz :
A PRO Max jest niezły, ma ta samą sekcję zasilania co MORTAR Max z trochę gorszym chłodzeniem. Pod względem IO sam musisz wybrać co ci odpowiada :
Mortar/ A-PRO
SATA: 4/ 6
M.2: 2/ 1
USB A: 5/ 6
USB C: 1/ 0
S/PDIF: 1/ 0
To chyba wszystkie najważniejsze złącza. Obie te płyty obsłużą wszystkie wydane do tej pory Ryzeny tylko sekcja zasilania w A-PRO będzie się bardziej grzała.
Ja osobiście wybrałbym Mortar Max, tańsza, z lepszym chłodzeniem i lepszym (według mnie) IO.
To i ja się podepne - rzekomo plyty z AMD wymagają mocniejszego o 100 -150w zasilacza niż te na Intelu. Tak minimum 700w. Czy ktoś to może potwierdzić?
Płyty na chipsecie X570 mogą pobierać trochę więcej prądu (ze względu na PCIE 4.0)ale nie jest to 100-150W tylko max 30W. Ogólnie jest tak jak z Intelami: 700W+ potrzebujesz tylko jak podkręcasz komputer z topowymi podzespołami: Ryzen 3950x/ i9 9900ks z 2080ti. Do sprzętu ze średniej i wyższej półki wystarczy 550-600W, takie i5/i7/R5/R7 + RTX 2060/2070/RX5700/5700XT będą pobierały max 300-400W więc zostanie jeszcze trochę zapasu i miejsca na OC.
Edit:
Swoją drogą ciekawe jak ktoś wpadł takie coś, jakim cudem cokolwiek na płycie głównej byłoby w stanie oddać ciepło wytworzone przez te 100 W prądu.