Tak wiec mam zamiar kupic takowy, jakies sugestie? Stal, aluminium? Jakies przemyslenia? Konkretne firmy?
Dla ilu osób będziesz gotował? Jeżeli dla mniej niż czterech to daj sobie spokój. Z szybkowarem jest jak z dużym robotem kuchennym, fajny ale dla dużej rodziny z "kucharką".
Moja zona uzywa 4-litrowego pressure cookera firmy Prestige (z Indii oczywiscie - ale widze ze sa dostepne i w UK), dziala bardzo dobrze juz od dlugiego czasu. Dodam, ze uzywa bardzo czesto, dla dwoch osob. Tylko stal, mowi, ze aluminiowe sa be.
4 litry to z takich mniejszych, sa np i 6cio-, i 9ciolitrowe.
Cos w tym stylu, tylko moj nie ma tych wkladek (mozliwe, ze byly, ale dawno zgubione);)
http://direct.tesco.com/q/R.208-0555.aspx
Raczej chodzi mi o jakosc niz ilosc i szybkosc.
No i nie ukrywam, ze chce odejsc od smazenia na rzecz wlasnie gotowania.
Jeżeli się upierasz to faktycznie najlepiej stalowy, uważaj na uszczelki i zawór bezpieczeństwa. Trzeba je utrzymywać w całości i czystości, bo to mało przyjemne przeżycie cała kuchnia w bardzo gorącej parze.