Fallout 3 problem na nowym sprzecie

Forum Komputery
Odpowiedz
29.09.2011 21:41
😒
1
odpowiedz
Marcinwin
110
Generał

Fallout 3 problem na nowym sprzecie

Czolem

Sprawa stara, ale nadal aktualna, moze ktoś pomoże.

3 miesiące temu wymieniłem w kompie 3 kluczowe podzespoły: ram, grafike oraz procka. Zrobiłem to ponieważ chciałem pograć w moją ulubioną gierke na max detalach (do tego czasu byłem zmuszony grać na najgorszych ustawieniach). Mowa o Fallout 3. I tu niespodzianka. Po odpaleniu, 1szy poziom - postacie ruszają ustami ale nie słychać tego co mówią, tak jak by część ścieżki dziekowej była niedostepna, muzyczka w tle czy tez w menu jest. Najgorsze jest to że nie mogę prowadzić rozmów i tym samym wyjsc nawet z drugiego pomieszczenia ... jestem zablokowany, błąd uniemożliwia gre... Pogodziłem się z tym, kupiłem Las Vegas i ... identycznie to samo .. postac zablokowana w pierwszej lokacji, moge chodzić ale nie moge prowadzić dialogów ani nic uaktywnić ... Dodam że zarówno F3 jak i LV mam orginalne wersje.

I warto wspomnieć o tym ze przy okazji modernizacji przezucilem się z Win XP SP2 na Win XP SP3 jezeli to moze miec jakiekolwiek znaczenie...

Obie czesci nie dzialaja poprawnie (wlaczaja sie, ale z bledem ktory uniemozliwia gre). Ja nie mam pojecia czego to moze być wina, probowalem patchowac i nic.

Mysle ze to cos powazniejszego i nic tu nie poradze, ale moze ktos z Was ma jakies pomysly ?

30.09.2011 17:51
2
odpowiedz
Marcinwin
110
Generał

Podbijam temat, może ktoś coś będzie w stanie doradzić ;)

30.09.2011 21:45
WrednySierściuch
3
odpowiedz
WrednySierściuch
109
No gods no masters!

Hm hm

Zacznij od (ale tylko jeśli tego nie robiłeś po upgradowaniu na Win SP3 ) sterowników grafiki i muzyki
1. Odinstaluj wszystkie sterowniki
2. Pobierz nowe wersje z sieci dla twojej nowej karty
3 Odinstaluj i zainstaluj najnowszego direct X

A potem (copy-pasta bo już to kiedyś pisałem ^^)

spoiler start

najczęściej jako przyczyna CTD (wywalania na pulpit) podaje się konflikty z ffdshow i skorumpowane pliki save

Jak "naprawić " ffdshow
odpalamy start >> wpisujemy ffdshow w "wyszukiwanie"
ffdshow audio decoder
Odpalamy i okienku "dont use in" dodajemy linijkę
;FalloutNV.exe;FalloutNVLauncher.exe;nvse_loader.exe;
ważne by wpis zaczynał się i kończył znakiem ; jednak należy się upewnić że znak się nie zdublował ;; nvse_loader nie jest konieczny jeśli nie używamy nvse (normalnie w grze tego nie ma, ale jest to wymagane do co lepszych modów)
Klikamy Apply i ok (nie klikamy Donate :p)

robimy to samo w ffdshow video decoder

spoiler stop

Zasadniczo to możesz zacząć od tricku z ffdshow bo podejrzewam że to twój błąd generuje ale reinstalacja nie zaszkodzi

JAkby to nie zadziałało to
Odinstaluj i zainstaluj dowolnego z Falloutów + ściągnij najnowszego patcha ()

Wersja bardziej ostateczna: Przeinstaluj Windows

Wróć tu i powiedz jak ci poszło to trochę ci pomogę dalej (niespodzianka)
btw podaj w miarę dokładną konfigurację twojego kompa

10.10.2011 22:19
4
odpowiedz
Marcinwin
110
Generał

WrednySierściuch - Działa !!

Dzięki za odpowiedz, co prawda Twoje info nie pomoglo, ale poszukalem w tym kierunku (ustawienia audio) i okazalo sie ze ... wystarczylo wylaczyc pelne przyspieszenie dzwiekowe w ustawieniach dzieku w panelu sterowania !!

Mam nadzieje ze wszystko teraz bedzie OK ! Szkoda ze patch tego nie naprawial ...

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl