Witam,
Mam pliczek excela, z hiperłączami do serwisu olx.pl (strona główna, dowolne ogłoszenie)- prosta rzecz. po kliknięciu w takowe hiperłącze nie wyświetla mi się w przeglądarce żądana strona tylko takie o cuś http://olx.pl/ie6/.
Ja sprawić żeby linki z excela do olx.pl otwierały się prawidłowo w przeglądarce?
próbowałem już: office 2007,2010, 2013, IE, chrome, firefox, windows xp, windows 7, pliki xls, xlsx, TinyURL, pytałem wujka googla i ciotki wikipedii.. zawsze wchodzi mi strona która mówi że mam starą przeglądarkę (a nie mam!)
próbowałem robić od nowa takie linki, kopiować kombinować nic... jak zapiszę sobie tego excela w pdf to linki działają prawidłowo... ale ja muszę to mieć w wersji edytowalnej w excelu...
prawdopodobnie ten olx ma jakiś po*&^ny mechanizm który rozpoznaje wejście z office'a jako jakiś stary paździerz.... pisałem do nich w tej sprawie ale nie mam odpowiedzi...
ktoś ma jakiś pomysł?
Hymm... to bardzo ciekawe. Sam sobie postanowiłem zrobić identyczne hiperłącze i mam taki sam problem...
Ewidentnie wina leży po stronie olx - próbowałem dostać się jeszcze przez worda i też nie działa.
W ogóle te M$ programy nim otworzą hiperłącze w domyślnej przeglądarce systemu, najpierw same sprawdzają odpowiedź serwera we własnym zakresie. I tak np. gdy link prowadzi do nieistniejącej strony, albo gdy na stronie jest inny błąd serwera, to link nie otworzy się w przeglądarce, tylko Excel wyświetli standardowe oikenko z błędem.
I pewnie w tym też jest coś na rzeczy.
U mnie też olx przekierowuje na stronę informacyjną o starej preglądarce.
Problemem jest nagłówek informujący o tym skąd przychodzimy na daną stronę.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to korzystanie z serwisów ukrywających refa: