EVGA GTX260 216 - zupełnie losowe przegrzewanie się.
Nie wiem jak to uzasadnić, ale moja karta zachowuje się w następujący sposób:
1) Uruchamiam NFS Shift 2/Crysis 2 (prawdopodobnie cokolwiek wymagającego, nie sprawdzałem).
2) Włączam jakiś tam poziom, temperatura grafiki w ciągu dwóch-trzech minut osiąga 90-95 stopni, wiatraki pracują cholernie głośno przez co komfort grania jest mocno ograniczony.
3) Wyłączam grę, czekam aż temperatura grafiki osiągnie "standardowe" 60 stopni - trwa to z dwie minuty.
4) Uruchamiam ponownie tę samą grę, ten sam poziom, w tych samych ustawieniach graficznych - grafika nie przekracza 80 stopni, wiatrak działa cichutko, mogę tak grać ile mi się podoba i temperatura pozostaje w normie.
Ma ktoś pomysł jak uzasadnić ten początkowy skok temperatury który wymusza ręczne wyłączenie i ponowne uruchomienie gry? (resetować całego komputera nie trzeba).
Zastanawiam się jak temu zapobiec, przy pracy wiatraków na 100% nie da się grać i chcąc nie chcąc muszę resetować grę.
Rozwiązanie jest oczywiste mój Watsonie - wiatrak pada trzeba go wymienić zanim nie padnie do końca (ewentualnie wyczyścić te kilogramy kurzu które są w radiatorze).
Zarówno wiatrak jak i radiatory były niedawno czyszczone na tyle, na ile się da (ciężko się dostać do ich wnętrza, gdyż karta jest okropnie zabudowana) - problem kurzu więc odpada.
Wiatrak mógłby padać ale w EVGA Precision kiedy zmieniam jego parametry sliderem reaguje bez problemu.
Dziwna sprawa.
Jeśli masz gwarancję to oddaj go do sprawdzenia. U mnie na starym radku też zawsze miałem temperatury normalne aż nagle skoczyły do ponad 110. Wymieniłem chłodzenie i już nie przekraczały 45. Chociaż lepiej na początku się upewnić niż wywalać kasę w ciemno.
Gwarancja się skończyła jakiś miesiąc temu.
Nie martwi mnie temperatura 95 stopni, zastanawiam się tylko dlaczego temperatura spada i utrzymuje się na poziomie 80 stopni dopiero po zresetowaniu gry?
Odpoczynek nadal nie uzasadnia tego, dlaczego za pierwszym razem grafika nagrzewa się przy grze do 95 stopni w ciągu 3 minut, po to by po jej zresetowaniu działać przy 80 stopni przez dowolną ilość godzin.
Próbowałeś zmieniać sterowniki? Odinstaluj całkowicie te, które masz zainstaluj te które dostałeś na płytce jak będzie to samo to znów je odinstaluj i ściągnij najnowsze ze strony NVidii. Spróbuj ją podłączyć u kolegi jak będzie to samo to wtedy trzeba będzie pokombinować inaczej.