Espresso maker- stovetop pianka
Przegladam filmiki jak robia espresso. Prawie na kazdym filmiku widac piknia pianke jak np. http://www.youtube.com/watch?v=ui3EXfEh9AE&feature=related
Ja uzywam http://www.amazon.com/gp/product/B003V4S6QC/ref=oh_o03_s00_i00_details ale nie ma zadnej pianki. Jak ta pianke sie uzyskac ? jest jakas nakladka na to? Probowalem roznych kaw, tez sam miele i juz tych zmielonych i z zadnej nie wychodzi zadna pianka.
Ale na filmikach sa rozne koncowki i tez pianka wychodzi. Np. http://www.youtube.com/watch?v=-GpEiL0k2Z8&feature=related 2:59 widac zdjecie pieknej pianki bez zadnych koncowek.
Te moje dziala identycznie co z filmikow tylko ma inny wyglad. http://www.youtube.com/watch?v=1vr9ShzbFeY&feature=related Jest tak samo zbudowana, nawet czesci ma takei same i ta samo ulozone. http://www.youtube.com/watch?v=-GpEiL0k2Z8&feature=related. Tak chodzi mi o creme. Duzo osob pyta sie pod filmikami ale nikt nie odpowiada jakos.
Chyba jednak stwierdzenie, że "na każdym filmiku widać piękną piankę" jest mocno na wyrost. Brikką Bialettiego się nie sugeruj, bo to kawiarka właśnie specjalnie do robienia kawy z pianką (ma jakąś specjalną końcówkę czy coś, jak to określiłeś). W zwykłej kawiarce też podobno da się otrzymać piankę (tzw. crema), ale... nie wiem jak to zrobić i chyba nie jest to takie hop-siup :)
Ach chodzi Ci o tzw. cremę ?
Nie wiem jak w takim ekspresie - bo nie używałem - ale podejrzewam że zasady sa identyczne jak w zwykłym ekspresie.
Bardzo dużo zależy od:
- stopnia zmielenia kawy (inaczej mieli się do zwykłego parzenia a do ekspresów nieco grubiej)
- ubicia kawy - zwróć uwagę jak mocno kawa jest ubijana tamperem w normalnym ekspresie
- sam gatunek kawy - niektóre dają lepszą cremę inne gorszą.
Polecam Ci forum http://www.caffeprego.pl
tam możesz znaleźć dokładne odpowiedzi na Twoje pytania wraz z poradami.