edukacja kompilacja

Forum Uczelnia i Szkoła
Odpowiedz
26.10.2025 00:09
1
odpowiedz
trumpf
9
Generał
Wideo

edukacja kompilacja

Tak naprawde tytul mial byc inny, i nawiazywac do takiego dosc starego punkowego kawalka ktorego sluchalo sie na kaseciakach.

Dziecko moje w szkole do ktorej chodzi, najezyku polskim podczas omawiania lektury "Kamienie na szaniec" zostalo skonfrontowane (nie wiem jakiego innego slowa uzyc) przez nauczyciela ze "streszczeniem" lektury.
Dziecko moje, ktore lekture przeczytalo, bylo w lekkim szoku. Nauczyciel przed demonstracja, zapytal (retorycznie) czy odrobina przeklenstw robi dzieciom roznice, i zaprezentowal dwuminutowy klip z youtube.
Link nie zostal podany uczniom, ale dostalem tyle informacji ze z latwoscia znalazlem to cos i zobaczylem.

https://youtu.be/wRAdZ2YotUc

No i szlag mnie trafil. jestem w stanie zrozumiec, ze kanony sie zmieniaja, jestem w stanie zrozumiec, ze spoleczenstwo obrazkowe, ale podobno mamy miec takie "Takie Rzeczypospolite, jakie mlodziezy chowanie".

To nie jest turpizm, to nie jest prymitywizm, Ociepka kiedy malowal swoje obrazy nie mial techniki, ale mial checi, wkladal w to serce. To co zobaczylem to jest gowno dla przedstawicieli klasycznej idiokracji. Jak nauczyciel, majacy do wypelnienia jakas tam (wcale nie jakas tam) misje moze cos takiego pokazac, ze niby dzieki temu przekaz dotrze nawet do najwiekszego idioty? A co z tymi ktorzy nie chca byc idiotami?

Jestem stary, zdaje sobie z tego sprawe, jedyny pocieszajacy w tym wszystkim fakt, to to, ze moje dziecie zapowiedzialo moj seans "tato, takiego badziewia to jeszcze nie widziales"

Ale najbardziej przerazajace sa komentarze pod tym filmikiem.
Byli patostreamerzy, ale to - jak dla mnie - jest patoedukacja

otaguje Bukary ale mam wyrzuty sumienia, a z drugiej strony boje sie, ze moze stwierdzic ze to teraz standard.

26.10.2025 02:20
1.1
trumpf
9
Generał

.

post wyedytowany przez trumpf 2025-10-26 02:20:42
26.10.2025 00:36
Megera_
2
odpowiedz
Megera_
154
Furia

Kto by pomyślał..
.. a wystarczyło posłać dziecko do sprawdzonej, normalnej polskiej "szkoły", jak się już tam żyje na emigracji.

26.10.2025 02:20
3
odpowiedz
trumpf
9
Generał

poszedłbym moim ulubionym cytatem z Tuwima, ale w tym konkretnym przypadku wiem że nie ma co się znęcać, są rzeczy, których nic nie naprawi.

26.10.2025 09:07
PersonifikacjaCienia
4
odpowiedz
PersonifikacjaCienia
32
Brat

Szkoda, że nie skonfrontowałeś tej sytuacji z nauczycielem i nie dołączyłeś do tego tematu Jego perspektywy.
Sugeruję więc rozmowę z tym nauczycielem, jeżeli dalej będziesz miał problemy zgłoś sprawę (złóż skargę) do dyrekcji szkoły a jak to Ci nie pomoże, to możesz skierować sprawę do kuratorium. Pamiętaj jednak, że jeżeli zależy Ci na dobrej edukacji Twoich dzieci, to musisz im poświęcać czas i omawiać tego typu sytuacje, bo czy chcesz tego czy nie, na tego typu "patologie" Twoje dzieci i tak będą trafiać.

26.10.2025 10:20
Kwisatz_Haderach
5
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
19
GIT GUD or die trying

Via Tenor

Oburzajace. Upadek moralny, degrengolada i idiokracja.

U mnie matematyczka puscila klasie "Parabole Tancza", po czym powiedziala ze idzie na szluga.

#takbylo

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2025-10-26 10:22:26
26.10.2025 10:55
Bukary
6
odpowiedz
Bukary
240
Legend
Wideo

Lutz, śpieszę uspokoić: pokazywanie tego rodzaju filmików uczniom podstawówki nie jest "standardem" wśród polskich nauczycieli. Zwłaszcza że niektóre wydawnictwa dostarczają naprawdę wysokiej jakości animacji związanych z treścią lektur. Jeśli już posługujemy się tego rodzaju formą urozmaicania zajęć, to staramy się dobierać materiały "streszczeniowe", które mogłyby pełnić rolę ciekawych pod względem artystycznym kontekstów. Np. analizując "Zbrodnię i karę", korzystam czasem z animacji Piotra Dumały.

https://www.youtube.com/watch?v=0373qRWSa_M

Z drugiej strony: jakość treściowa tego, co wkleiłeś, jak najbardziej odpowiada "standardom" młodego pokolenia. Być może nauczyciel kierował się zatem opacznie rozumianą (Arystotelejską) zasadą retoryki i dostosował treść do odbiorców? Powinieneś się zatem cieszyć, że masz dziecko, które jest w stanie dostrzec złamanie przez nauczyciela i autora filmiku zasady decorum (zarówno w kontekście sytuacji szkolnej, jak i zwykłego poczucia dobrego smaku).

Tak czy inaczej, zwróciłbym nauczycielowi delikatnie uwagę (o ile to nie jest historia wyssana z palca), żeby nie zaczął podążać drogą Makbeta. Jak już raz przekroczył pewną granicę, to nie zdziwię się, jeśli wkrótce na zajęciach pojawią się filmiki z czerwonymi napisami jako pomoce naukowe. ;)

post wyedytowany przez Bukary 2025-10-26 11:02:46
Forum Forum Uczelnia i Szkoła
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl