E-SYSTEM El 3103 ???
Witam posiadam laptopa E-SYSTEM El 3103. Dostałem go od brata z Windowsem vista i do niego tez mam klucz laptop ma 512mb ram wiec vista chodziła fatalnie, więc zainstalowałem Windowsa XP Professional SP3. O dziwo znalazłem do wszystkiego sterowniki, ale teraz moje pytanie czy wie ktoś co to za sprzęt bo dysk ma 80GB i chciałbym go wymienić na większy przynajmniej o polowe czy to możliwe, czy da się kupić jakąś lepszą kartę graficzną?I program Everest pokazuje mi ze obsługuje dual ram do 2 GB a wejście jest tylko na jedną kość. Płyta główna to DixonsXP . A karta graficzna to nie mam pojęcia ale jakaś 128mb intel 945... Proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam
Czy może mi ktoś pomóc?
Grafiki nie wymienisz. Możesz dołożyć/wymienić najwyżej RAM, dysk i może procesor. Ale na jakie konkretnie komponenty to ciężko powiedzieć, bo nie mogę nawet strony producenta znaleźć. Sam musiał byś wyjąć dane podzespoły i sprawdzić, jakiego są typu. Ewentualnie może program typu Everest zidentyfikuje podzespoły.
Firma produkujaca te laptopy to emachines. Ramy to DDR II PC6400. Procesor to Intel Celeron M 440 ( Na jaki lepszy byla by mozliwa wymiana ). A o plycie glownej to tyle ze te mostki sa podane i nazwa DixonsXP. I do tych ram pisze ze plyta obsluguje dual a miejsce jest na jedna kosc.
up
up
A jakie procesory podejda pod intel 943gml?
up
Posiadam tego laptopa
Ma on dwa gniazda na RAM
Jedno jest jak otworzysz klapkę na dole od razu widoczny.
Drugie gniazdo jest pod klawiaturą (sprawdzałem - dokładałem RAM)
Klawiatura zamocowana jest tylko na zatrzaskach - trzy zatrzaski od strony ekranu które trzeba podwadzić srubokrętem (koło F1, na środku i koło nunlocka)
Uważaj na klawisze bo ja uszkodziłem sobie trochę F1 :)
A tak poza tym jest to jakaś tania wersja fujitsu siemens (wszystkie sterowniki zassałem z pomocy fujitsu siemens amilo li 1505.