Dzwiek 5:1 - problem

Forum Komputery
Odpowiedz
24.08.2012 12:02
1
odpowiedz
TakSieSklada_NPC
111
Legend

Dzwiek 5:1 - problem

Hej !

Mam problem z odtwarzaniem dzwieku 5:1.

Posiadam takowa plyte: http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-ma74gmt-s2_13 - Jest napisane, ze obsluguje dzwiek 5:1 - kiedy wlaczam ustawienia audio i odsluchuje poszczegolne glosniki - to odtwarza wszystkie, jednak kiedy slucham muzyki na YT lub po przez Foobar2000, ew. gram - to slychac, ze dzialaja tylko dwa przednie i na dole basowy - pozostale dwa stoja cicho.

Co moze byc powodem takiej sytuacji ? W menadzerze mojej plyty glownej/karty dzwiekowej - wszystkie glosniki sa odtwarzane - karte mam zintegrowana.

Nie wiem czemu ale w ustawieniach nie moge zaznaczyc opcji - "glosniki boczne" - ta opcja jest zacieniowana.

24.08.2012 13:03
2
odpowiedz
Aureliusz_NPC
87
Legend
Image

jednak kiedy slucham muzyki na YT lub po przez Foobar2000, ew. gram - to slychac, ze dzialaja tylko dwa przednie i na dole basowy - pozostale dwa stoja cicho.
Oczekujesz, że z dźwięku stereo (foobar, YT) nagle zrobi się dźwięk przestrzenny? Foobar potrafi klonować kanał lewy i prawy z przednich głośników na tylne. Gdzieś w opcjach trzeba to przestawić.

Gra musi wspierać system dźwięku przestrzennego, żeby działały więcej niż 2 satelitki i subwoofer. Dodatkowo system musi mieć ustawioną jako domyślną taką konfigurację głośników, bo inaczej programy nie będą wiedziały, że mogą z nich korzystać.

24.08.2012 13:30
3
odpowiedz
zanonimizowany560811
101
Senator

Ja mam za to podobny problem. Dawniej na XP bez problemowo działał mi dźwięk 5.1 jednak po przesiadce na 7 zaczęły się problemy. Na początku działał tylko dźwięk 2.1 ale coś pokombinowałem w ustawieniach w panelu sterowania i zaczął mi działać 5.1 w grach jak i w muzyce, następnie nie wiem jakim cudem ale jeszcze tego samego dnia bez przestawiania czegokolwiek coś się zje**** bo w grach dalej mam 5.1 ale słuchając muzyki już znowu działa tylko 2.1 czy to w media pleyerze czy bestplayerze. Dziwne bo wcześniej przez jakiś czas działał w tym samym odtwarzaczu 5.1 słuchając muzyki :/

24.08.2012 14:04
4
odpowiedz
TakSieSklada_NPC
111
Legend

Ok, w porzadku - glosniki dzialaja w 5:1 po ustawieniu opcji na przyklad w CSS.

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl