Dzielenie łacza na 3 komputery, jest możliwość ustawiania proporcji?
Moim hobby od zawsze były gry, do sprzętu itp. spraw nigdy mnie nie ciągnęło, więc nie mam pojęcia co jest możliwe, a co nie jest. Sprawa wygląda tak, że mam internet od Multimedii, po kablu, więc powinien być w miarę stały, czyli gdzieś tak 2mb, bo tyle jest w umowie. Komputer w domu dzielimy na 3 komputery, dwa są podłączone do modemu, a trzeci na wi-fi. Na prosty rozum wychodzi, że powinienem mieć coś koło 0.6 Mb. A na speedtest.net wychodzi mi, że mam 110 ms pingu, pobieranie 0.22 Mb i upload 0,17 Mb. Wejście gdziekolwiek zajmuje mi wieczność. I tu pytanie: zauważyłem, że brat nie ma żadnych problemów z prędkością, bez problemu chodzi sobie po necie i bezproblemowo gra w LoL'a. Możliwe, że jakoś ustawił sobie większą część łącza czy coś takiego? Albo że wgrał mi jakieś gówno (trojan, wirus, cokolwiek), które to robi?
EDIT: Jest jakiś program, którym mógłbym w ogóle przeskanować sobie komputer, żeby mieć pewność, że moja prywatność jest niezagrożona?
Mówiąc, że mnie nie ciągnęło do tych sprzętowych spraw mówiłem serio :) chodzi o ten adres, gdzie trzeba wpisać jakieś liczby poprzedzielane kropkami, tak? Mógłby ktoś powiedzieć, co to za liczby, szukałem w google" jak się zalogować do routera", ale jeszcze odpowiedzi nie znalazłem.
I jak z tym jakiś programem do szukania jakiegoś szpiegującego oprogramowania, jest coś takiego? Jest to dla mnie dosyć ważne, bo jestem niemal pewien, że coś mi wgrał, bo smarkacza bawi bawienie w takie coś.
Zaraz sprawdzę co to jest to QoS, chyba, że ktoś tutaj najpierw napisze co to jest.
EDIT: Tal Rascha - a jak sprawdzić, czy mój router to obsługuje?
domyslny adres routera to 192.168.1.1
trojany wyszukasz normalnie antivirusem
qos sluzy wlasnie do dzielenia/ograniczania przepustowosci lacza
Poszukaj instrukcji do swojego modelu routera. Programy, które chodzą w tle można sprawdzić przez ctrl+alt+del lub zobaczyc co siedzi w autostarcie (programem revo np.).
Jednak po pytaniach, które zadajesz, to długa droga...
Poszukam haseł do routera i sprawdzę ten program revo.
Jeśli włączyłem w Avaście pełne skanowanie systemu, to znajdzie mi wszystko co jest czy może powinienem spróbować jeszcze jakimś innym programem?