Forum Gry Filmy i Seriale Tech Ogólne Archiwum Regulamin

Forum: Dysk zewnętrzny

18.11.2012 00:24
Makar13
1
Makar13
53
Pretorianin

Dysk zewnętrzny

Witam, niestety nastała ta chwila, w której zaczyna się robić dość ciasno na moim dysku twardym, a jego zawartość jest mi potrzeba postanowiłem kupić zewnętrzny dysk, żeby gdzieś to wszystko trzymać. Zacznę od tego, że kompletnie się na tym nie znam. Dysk spełniałby funkcję pendrive (uprzedzając pytanie dlaczego nie kupię pendrive, mam tak dużo potrzebnych plików, że pednrive szybko okaże się za mały.):) Teraz moje wymagania, jak najlepszy w możliwie jak najmniejszej cenie :). Pojemność min. 500GB, no i oczywiście na USB. Jak mówiłem kompletnie się na tym nie znam, więc podajcie propozycje i rady. Z góry dzięki i pozdrawiam. ;)

18.11.2012 00:42
PanSmok
2
odpowiedz
PanSmok
263
Legend

Najwazniejszy jest interfejs - na dzien dzisiejszy nie oplaca sie brac dyskow z usb 2.0 - tylko z 3.0. Przewalanie 300 giga po usb 2.0 to chinska tortura nr 8. Jezeli dysk ma byc tylko stacjonarny ( nie bedziesz go nosil ze soba na co dzien ) spokojnie mozesz brac dysk 3.5 calowy ( wiekszosc przenosnyc jest mniejsza - 2.5 calowa ). Roznica jest taka ze za wiekszy gabarytowo dysk zaplacisz mniej. Co do firmy - do wyboru do koloru: WD, Samsung, A-Data, Seagate... kazdy ma swoje preferencje co do firmy. Zwroc najwyzej uwage zeby producent dawal jak najdluzsza gwarancje na dysk - 3 lata to standard, zdarzaja sie 5 letnie.
Nawet jezeli nie masz na razie komputera z usb 3.0 - to ten standard jest kompatybilny w dol - bedzie dzialal na 2.0. Wszystkie nowe kompy obsluguja juz ten standard, jest to wiec swego rodzaju "inwestycja" w przyszlosc, cenowo zadna roznica.

18.11.2012 00:43
3
odpowiedz
strelnikov
80
Senator

mysle tak:

- nie kupuj wiekszego niz 1TB
- kup USB 3.0 (jesli Twoja plyta nie korzysta z USB 3.0 a jedynie USB 2.0 to HDD bedzie komunikowal bez problemow via USB 2.0)
- kup dysk zewnetrzny bez zasilacza dodatkowego (zasilany tylko przez USB, chyba ze chcesz miec dodatkowo kable dookola:) - to jest tylko moja propoza, niektorzy pewnie prefereuja z sasilaczami zewnetrznymi:) (z praktyki wynika jendak ze jest to bardziej klopotliwe jak przyjazne userowi sprzetu:)
- do wyboru masz pelno roznych - LaCie , WD, Toshiba jako jedynie przyklady

18.11.2012 11:03
Makar13
4
odpowiedz
Makar13
53
Pretorianin
18.11.2012 11:37
Ski_drow
😊
5
odpowiedz
Ski_drow
127
Senator

Polecam WD 1TB mam i nie narzekam.

18.11.2012 14:27
PanSmok
6
odpowiedz
PanSmok
263
Legend

[4] - dobre. Zwroc ewentualnie uwage na dlugosc gwarancji.

Forum: Dysk zewnętrzny