Dwie karty graficzne

Forum Komputery
Odpowiedz
25.09.2011 13:38
1
odpowiedz
zanonimizowany402802
50
Generał

Dwie karty graficzne

Witam,

W obecnej chwili posiadam płytę główną ASRock Nvidia nForce 740i SLI.
Karta graficzna ATI Radeon 4850 512MB DDR3

Czytałem iz ta owa karta wspiera crossfire ale by się upewnić zapyta, czy mógłbym dołożyć jeszcze jedna tą samą kartę bez problemów, albo np tą samą karte tylko innej firmy z np 1GB Ram ?

I jeszcze jedno pytanie na którę niepotrafiłem znaleźć odpowiedzi to,
Jaka jest najnowasza karta graficzna którą mógł bym włożyć w obecną płytę główną i którą by działa wraz z moją obecną kartą ?

Z góry dziękuje za pomoc,

Pozrawiam

Dlatego chce sie upewnic ale chyba mogę ?
http://www.madshrimps.be/vbulletin/f22/asrocks-hacks-bios-nforce-740i-sli-mobo-makes-ati-crossfire-compatible-61830/

25.09.2011 13:46
2
odpowiedz
zanonimizowany3972
87
Legend

Ta płyta główna nie wspiera kombo z 2 kart graficznych od ATI. Możesz tam połączyć w SLI dwie karty od nVidii, ale nie dwa Radeony.

25.09.2011 14:49
3
odpowiedz
zanonimizowany402802
50
Generał

up

25.09.2011 14:53
4
odpowiedz
zanonimizowany3972
87
Legend

Czego nie rozumiesz w mojej poprzedniej wypowiedzi, że musisz upować?

25.09.2011 15:11
5
odpowiedz
zanonimizowany402802
50
Generał

Tego iż mam jeszcze 2 pytania na które niedostałem odpowiedzi i otóz iż niemasz racji co do pierwszego i jak już edytowałem swój pierwszy post i wkleiłem link zrobię to drugi raz.

http://www.madshrimps.be/vbulletin/f22/asrocks-hacks-bios-nforce-740i-sli-mobo-makes-ati-crossfire-compatible-61830/

25.09.2011 15:26
6
odpowiedz
zanonimizowany3972
87
Legend

Właśnie. Edytowałeś swój post odpowiadając na ten, który ja napisałem później. Co to za idiotyzm? W prawdziwym życiu też odpowiadasz na pytania zanim ktoś je zada? Nie. Więc dlaczego próbujesz to robić na forum? Rozumiem wyedytowanie posta żeby odpowiedzieć na taki, który pojawił się w chwili, kiedy pisałeś swojego, ale wyedytować go tylko po to żeby... no właśnie. Po co? Żeby wprowadzić zamieszanie?
Tego się nie robi.

Uznałem, że nie ma sensu odpowiadać na pozostałe pytania, skoro teoretycznie płyta główna nie pozwala na takie rozwiązanie. Płyt, które wspierają oba rozwiązania (SLI i Crossfire) jest garstka i szczerze mówiąc pierwszy raz słyszę, żeby taka płyta główna była oparta o chipset nVidii. Intela jeszcze bym zrozumiał. Dlatego od razu założyłem, że czegoś takiego nie da się zrobić. Poza tym jesteś pewien, że masz dokładnie tą płytę główną? W pierwszym poście nie podałeś dokładnego modelu płyty, a jedynie chipset. Może się zdarzyć, że trafiłeś na model, który nie ma takiego "bajeru" zamontowanego (potrzebny jest z tego co widzę dodatkowy "przełącznik" między CF a SLI, który ma postać wyjmowanego układu scalonego, oraz jest zamontowany między dwoma złączami PCI-E).

25.09.2011 17:37
7
odpowiedz
zanonimizowany402802
50
Generał

Ja akurat tutaj żadnego problemu niewidzę, pytałem sie o coś oczym juz czytałem by potwierdzić czy moge ową karte graficzną włożyć. W internecie pisza tak ty odpowiadasz nie, daję link czy mam racje czy nie.
Edytowałem w pierwszym poście bo to nie chat a miałem dobre ponad 20 minut jeszcze możliwości edytować.

A wracając do tematu. Czytając znowu widzę iż tylko seria nForce miała opcje czytania obu SLI i Crossfire, więc tutaj zgadzam się z tobą iż w takim razie jest to żadkość. I model płyty to N7AD-SLI wraz z wbudowanym tym przełącznikiem o którym pisałeś bo na szczegółach aż tak się nieznam bo komputery niejest moją dziedziną wiedzy.

Tutaj zadam nowe pytanie skoro jednak możliwe iż jednka moja płyta posiada ten bajer i możliwość by iść w crossfire,
Czy warto użyć ten bajer?

Pozdrawiam.

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl