Dragon Age: Początek i Dragon Age 2 [8] - czas na Hawke!

Forum Gry RPG
Odpowiedz
12.03.2011 14:44
Lukis'
👍
1
odpowiedz
Lukis'
130
POZnańska Pyra

Dragon Age: Początek i Dragon Age 2 [8] - czas na Hawke!

Wraz z premierą drugiej części Dragon Age'a reaktywujemy wątek :) Zapraszamy do dzielenia się wrażeniami z obu części gry, dyskutowania, dawania porad itd. :)

Przydatne linki:
http://dragonage.wikia.com/wiki/Dragon_Age_Wiki - Dragon Age Wiki - wszelkie informacje na temat postaci, questów, porad
http://social.bioware.com/ - strona - profil gracza. tu znajdują sie wszelakie mody do DA oraz ich zapowiedzi, patche oraz ew. DLC.
https://www.gry-online.pl/poradniki/dragon-age-poczatek/ - oficjalny polski poradnik do gry by GOL

MODy:
"Na łamach serwisu Fileplanet opublikowany został imponujący zestaw ponad pięćdziesięciu modyfikacji do pecetowej wersji gry cRPG Dragon Age: Origins. Pamiętajcie, że aby móc pobrać kompilacje musicie być zarejestrowanymi użytkownikami Fileplanet."
http://www.fileplanet.com/fileblog/archives/2010/01/entry_3195.shtml

Zapraszamy do komentowania, wszelkie wzmianki o fabule obowiązkowo w spojlerach.

12.03.2011 14:46
Stra Moldas
2
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Broniłem się, ale chyba jednak poległem i wieczór zakupię Dragon Age'a II. ;) Czas wrócić do Thedas na dobre. :D

13.03.2011 16:31
3
odpowiedz
Januszjt
120
Konsul

gzie ( u kogo ) się kupuje napoje i książki do zmiany skili ?

13.03.2011 17:02
Lukis'
4
odpowiedz
Lukis'
130
POZnańska Pyra

Hmm a nie jest to ten spotykany co jakiś czas losowo handlarz?

13.03.2011 17:12
5
odpowiedz
zanonimizowany691811
45
Generał

To ja zadam tutaj pytanie czy w DAII można mieć tą zbroje co jest w prologu ? tą z czerwoną chustą. I gdzie znaleźć Hełm Upadłych ?

13.03.2011 17:29
DarkStar
6
odpowiedz
DarkStar
179
magister inzynier

Czy romansować można z każdym towarzyszem, bez straty friendship u innych?

13.03.2011 18:19
Radzik
😁
7
odpowiedz
Radzik
190
Jaroo the PiSsmaker

Są już pierwsze zapowiedzi trzeciej części - głównym bohaterem będzie Ethan - elfi emo-"metro"seksualista.
Twórcy zapowiadają rewolucyjne zmiany w systemie walki zgodne z najnowszymi badaniami rynku. Bitwy rozgrywać się będą na zasadzie Quick Time Eventów - na poziomie "casual" nic nie trzeba będzie wciskać, na "novice" wystarczy jeden przycisk z czasem reakcji do 10sek. od wyświetlania, a na "tru-pro" trzy, o zgrozo!, różne przyciski w zawrotnym tempie reakcji po 5 sekund na każdy. To oczywiście w wersji trudniejszej - pecetowej. W konsolowe w ogóle nie trzeba będzie grać - wystarczy tylko zapłacić za grę, by móc pochwalić się przed znajomymi, że dodaliśmy ją sobie na konto. Autorzy obiecują jednak w późniejszym terminie wypuścić rolling demo w postaci dodatkowo płatnego DLC.

13.03.2011 20:34
Kosiciel
8
odpowiedz
Kosiciel
115
Generał

Kim najlepiej rozpocząć rozgrywkę (z perspektywy dostępności broni i pancerzy w grze)?

13.03.2011 20:56
DarthRadeX
9
odpowiedz
DarthRadeX
112
Zagłębie Lubin

Zdecydowanie wojownik lub mag.

13.03.2011 21:05
10
odpowiedz
zanonimizowany755096
2
Legionista

Vader274
tą zbroje zebierzesz w ostatnim rozdziale i poszczególne części zbroi będą ukryte w miejscach gdzie bedzie rozgrywał się główny wątek (jest to zestaw Bohatera)
a hełm umarłych to nie wiem;p

13.03.2011 21:14
😐
11
odpowiedz
zanonimizowany572166
41
Konsul

spoiler start

Czy jeżeli wybierzemy maga to Bethany ginie na początku ? (Prolog)

spoiler stop

13.03.2011 21:48
Stra Moldas
12
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Dj_Mazurski_kartofel_123 ->

spoiler start

Niestety tak i nie ma innej opcji. Mag - Bethany ginie, wojownik, łotrzyk - ginie Carver. Dlatego zdecydowałem się na wojownika, a nie maga - chciałem rozłożenie w drużynie 3w - 3ł - 3m, więc możliwy był mag lub wojownik... Wolę, żeby została Bethany, więc wybrałem woja. :)

spoiler stop

Mógłby ktoś powiedzieć, kiedy możliwe jest przyłączenie Sebastiana i Fenrisa? Tylko te postaci mi jeszcze zostały. Druga sprawa -

spoiler start

po wyprawie do Głębokich Ścieżek będę mógł jeszcze zrobić questy poboczne pobrane przed wyprawą?

spoiler stop

13.03.2011 22:07
13
odpowiedz
zanonimizowany755096
2
Legionista

po głębokich ścieżkach i tak gine brat lub siostra więc jeden ch..kim się gra bo i tak cała rodzinka zginie i nasz bohater zostanie sam:/
Fernisa można mieć w drużynie a Sebastiana to nie wiem bo to z DLC chyba
po wyprawie na głębokie ścieszki akcja przenosi się o kilka lat więc zadania lepiej wykonać przed wyruszeniem na ścieżki

13.03.2011 22:09
Stra Moldas
14
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

sohus -> Raz - wal takie rzeczy w spoiler. Dwa - sprawdziłem i...

spoiler start

Wcale zginąć nie musi. Wystarczy jej nie zabierać lub zabrać ze sobą Andersa - przynajmniej tak zrozumiałem:
http://dragonage.wikia.com/wiki/Bethany_Hawke

spoiler stop

13.03.2011 22:19
15
odpowiedz
zanonimizowany755096
2
Legionista

spoiler start

ponoć jak się nie bierze Bethany na scieżki to po powrocie zabierają ją templariusze
ale to sprawdze jak zaczne jeszcze raz gre

spoiler stop

14.03.2011 07:45
Hellmaker
😁
16
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend
Image

O jaaaa.... :D

14.03.2011 09:34
17
odpowiedz
damianek swat
1
Junior

siemka wszytskim . mam pytanie ale dotyczące gry BLOOD BOWL . czy zna ktoś poprawny klucz czyli chyba inaczej nazywany numer garcza ? bo ja kupiłem w czoraj tą gre i wpisuje ten klucz tam gdzie pisze numer gracza wpisać i wpisuje i wyskakuje błedny numer gracza . czy ktoś wie o co chodzi ? albo czy ktoś ma dobry kklucz i może go podać ?

14.03.2011 11:35
DarkStar
😁
18
odpowiedz
DarkStar
179
magister inzynier

[16]
rotfl:) z życia wzięte:)

14.03.2011 14:04
Kosiciel
😁
19
odpowiedz
Kosiciel
115
Generał

[17] ROTFL
[18] To ciekawe masz życie ;)

I ostatecznie wziąłem rogala... będę żałował?

14.03.2011 15:24
20
odpowiedz
zanonimizowany755096
2
Legionista

Kosiciel
przeszedłem tą gre łotrzykiem i nie jest źle
porusza się w walce podobnie jak wiedźmin;p

14.03.2011 15:35
Mac94
21
odpowiedz
Mac94
87
Inner Peace

[16] rozwaliło mnie ;D teksty w grze są jeszcze bardziej zboczone...a bara bara z Izabelą to nic wielkiego..szybko mi się oddała ; p

spoiler start

Jestem po walce z Arishokiem (tym dużym qunari), twardy był, 1 na 1 nie dałem rady, drużyną to już raz dwa. Ile godzin gry mi jeszcze zostało?

spoiler stop

14.03.2011 16:45
22
odpowiedz
zanonimizowany755096
2
Legionista

Mac94

spoiler start

to zależy czy wykonujesz wszystkie zadania;p
jak tak to jeszcze kilka ładnych godzin Ci zostało bo teraz już wszystko zmierza do ostatniej walki

spoiler stop

14.03.2011 16:48
23
odpowiedz
zanonimizowany649466
114
Senator

Łotrzyk w Dragon age 2 to jakaś nieporozumienie ,jak chcemy kupić i założyć jakiś lepszy pancerz to musimy ładować w spryt ,najfajniejszy wybór to zdecydowanie mag mnóstwo czarów , kosturem możemy też naparzać przeciwników

14.03.2011 18:09
24
odpowiedz
zanonimizowany691811
45
Generał

Czy można jakoś nie dopuścić do opuszczenia drużyny przez Izabelle ? Bo straciłem ją i zastanawiam się jak do tego nie dopuścić. I czy można jakoś opowiedzieć się po stronie qunari ? Bo jakoś dostrzegam w ich intencjach sens :)

14.03.2011 18:46
Flyby
😜
25
odpowiedz
Flyby
255
Outsider

..jakoś ten świat DA na te ..łatwe psy, schodzi ;( ..do smoka (dużego) poszedłem w charakterze dentysty wyrwać mu ząb i skarbów nijakich nie było ;( ..drugiego ogra w grze dwa łotrzyki załatwiły w mgnieniu oka, nawet tupnąć nie zdążył a Izabela jest tak tłusta że nawet mnie nie nęci..
.. "łotrzyk" jako taki jest w DA II potęgą ..jest o wiele groźniejszy i bardziej efektywny niż w starym DA..

14.03.2011 19:33
26
odpowiedz
zanonimizowany755096
2
Legionista

Vader273
Izabella musi mieć chyba maksymalny poziom 'przyjaźni' i wtedy wróci tuż przed walką z wodzem qunari
u mnie wróciła;p

14.03.2011 20:13
Stra Moldas
27
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Vader274 -> Cytat z Dragon Age Wiki:

spoiler start

It's possible that Isabela will permanently leave the party at the end of the quest to retrieve the Qunari relic called the Tome of Koslun near the end of Act 2. If romanced, having a high enough friendship, or if you insist the relic should not be taken to Castillon, she will return at the end of the same act to return the relic to the Qunari, saying that you inspired her to do the right thing. It is at this point that you have the option to surrender her to the Qunari, or to duel the Arishok for her life. Defeating the Arishok will cause Isabela to rejoin your party with the option of continuing her romance.

spoiler stop

spoiler start

Czyli praktycznie da się każdego na finał zatrzymać, jak tak czytałem - trzeba tylko mieć poziom przyjaźni/rywalizacji wysoko.

spoiler stop

14.03.2011 21:14
28
odpowiedz
zanonimizowany691811
45
Generał

Dzięki :) Wódz był ciężki ale padł na solo :P
Mam teraz inne pytanie

spoiler start

Po walce z wodzem dostaje rękawice bohatera. ubzdurałem sobie że to może są te co mamy w fikcyjnej opowieści Varrika. Tylko teraz pytanie gdzie jest reszta? Orientuje się ktoś ?

spoiler stop

14.03.2011 21:18
29
odpowiedz
zanonimizowany755096
2
Legionista

spoiler start

podczas wykonywania zadań z głównego wątka musisz przeszukiwać ciała, skrzynie itp
wiem że jedno było w magazynie w dokach a reszte na pewno też znajdziesz;p

spoiler stop

14.03.2011 22:00
WolverineX
😡
30
odpowiedz
WolverineX
22
Legend

Czy was też wzdryga i wzbudza nie spak, gdy podczas wymiany dialogów tu i tam Hawke,
Dostaje Homoseksualne propozycje odbycia stosunku ?

Bo mnie to normalnie denerwuje i nasuwa pytanie czy Panowie z BioWare
czasami nie "kochają inaczej" a może chcą już od najmłodszych lat zmieniać orientacje
dzieci i w dalszym skutku doprowadzić do shomoseksualizowania przyszłych pokoleń

14.03.2011 22:18
31
odpowiedz
zanonimizowany755096
2
Legionista

spoiler start

a jest może jakiś sposób by Leandry nie zabił ten psychol?

spoiler stop

14.03.2011 22:22
😊
32
odpowiedz
zanonimizowany529285
48
Senator

już nieważne

14.03.2011 23:12
Flyby
😱
33
odpowiedz
Flyby
255
Outsider

.."Homoseksualne propozycje". WolverineX ? ..okropne ;( ..ja i tak zawsze gram lesbijką

15.03.2011 07:28
34
odpowiedz
zanonimizowany691811
45
Generał

Czyli powinny one wpaść w głównym wątku ?? Jak tak to spoko

15.03.2011 07:34
Tal_Rascha
35
odpowiedz
Tal_Rascha
221
Valhalla calling me

Premium VIP

chybaa kazda postac romansowa w DA2 jest bi

15.03.2011 16:55
Flyby
36
odpowiedz
Flyby
255
Outsider

..może mi ktoś powiedzieć dlaczego mi się nie uaktywnia ten dodatek "czarne emporium" chociaż mam go zainstalowany? (lub kiedy się uaktywni)

15.03.2011 18:49
37
odpowiedz
Ostachh
34
Konsul

mógłby mi ktoś powiedzieć czy naprawdę wybory w DA2 mają aż taki wpływ na rozgrywkę czy to tylko złudzenie? Jestem właśnie po ekspedycji, na której postanowiłem przeciwstawić się temu skalnemu upiorowi i zgarnąć jego skarby, dzięki którym wspiąłem sie po drabinie społecznej, kupiłem dom itd. Czy gdybym wziął tylko klucz i uciekł fabuła poszłaby w innym kierunku?

15.03.2011 18:57
DarthRadeX
38
odpowiedz
DarthRadeX
112
Zagłębie Lubin

Jak zdobyć osiągnięcie - "Koronne dokonanie" ?

15.03.2011 19:18
Vender
39
odpowiedz
Vender
25
Vendetta

@DarthRadeX

spoiler start

Musisz bodajże poprzeć templariuszy i zostać wicehrabią

spoiler stop

15.03.2011 19:35
MagMany
40
odpowiedz
MagMany
52
Wielki Wilk

Co sądzicie o zakończeniu,

spoiler start

bo ja mam mieszane uczucia nic się nie dowiedziałem, oprócz tego że będzie kolejna część.

spoiler stop

15.03.2011 20:10
Artilio
41
odpowiedz
Artilio
47
Marimo

[16]
ROTFL

W pytanie w sprawie części 1.Czy można mieć 2 specjalizacje?

15.03.2011 20:36
Flyby
😊
42
odpowiedz
Flyby
255
Outsider

..Ostachh ..

spoiler start

ów "wybór" na Głębokich Ścieżkach, (umowa z demonem) praktycznie nie daje niczego, chwilowe uniknięcie walki czyni walkę ze "skalnym upiorem" dwa razy trudniejszą - nie wygrałem jej więc nie wiem co tam dalej by było - załadowałem wcześniejszego save i wybiłem wszystkich jak leci, najpierw demona ze świtą a potem "skalnego upiora" ..ot, był być może "słabszy" bo wygrałem bez "wskrzeszeń" ;)

spoiler stop

..ogólnie irytuje swoista "swoboda" z jaką manipulują statystykami powtarzających się potworów twórcy gry ..i tak raz mamy ogra słabego a raz mocnego chociaż niby za każdym razem ten sam "potwór" ..Podobnych manipulacji graczem (pozornych lub oczywistych) jest więcej zwłaszcza jak chodzi o dialogi ..To naprawdę już kilka razy mnie "wkurzyło" bo poczułem się wręcz "oszukany" ;)
..dotyczy to zwłaszcza dialogów z serduszkiem, jeżeli ich nie mam ochoty używać w stosunku do danej osoby (jak najbardziej płci przeciwnej) to dostaję minusy na przyjaźń mimo deklarowanego poparcia, troski i.t.p.

15.03.2011 20:38
43
odpowiedz
zanonimizowany640063
0
Legend

Czy można mieć 2 specjalizacje?

Można. Możliwość wybrania drugiej jest bodaj od 14 poziomu.

Ja też dlatego, że pocinam drugi raz w jedynkę tym razem ze wszystkimi DLC coś skrobnę. Loot z DLC jest tak przekozacko przesadzony że to jest masakra. Grając pierwszy raz do smoka który jest po drodze do Urny Świętych Prochów podchodziłem na 11 levelu, miałem na sobie jakąś szmacianą zbroję i średniawy mieczyk. Teraz dopiero co wyszedłem z Orzammaru(mam 30h na liczniku, została mi jeszcze urna, las z elfami, zjazd i końcówka a mam zamiar ukończyć wszystkie questy poboczne jakie się da) i mam już 15 level, lada chwila wbije 16, gram na wyższym poziomie trudności niż za pierwszym razem i już mam najlepszy mieczyk w grze(ten dwureczny z meteorytu co trzaska ponad 18), zbroję krwawego smoka a moi kompani tez śmigają w kozackich zbrojach(królewska, zbroja legionu etc), grę przechodze jak przez masło...Dojde do smoka to będe mieć z 24 level, lol....

15.03.2011 21:13
Flyby
44
odpowiedz
Flyby
255
Outsider

..to może jakaś litościwa dusza objaśni mnie gdzie (bo kupiłem grę z dodatkowymi punktami Bioware) wpisać ów kod do punktów ..przecież nie jest to kod promocyjny a jak chcę "dodać punkty" to mi proponują ich kupno ;(

15.03.2011 21:49
Simba14
😃
45
odpowiedz
Simba14
56
Generał

Flyby- Wpisujesz to w Bioware Social Network...Chyba:)
http://social.bioware.com/redeem_code.php

Co do samej gry już przeszedłem...Wciąż wyczyn Andersa mnie zadziwia FTW :D
Wykonywałem wszystkie zadania i skończyłem na poziomie 22 :P
Dwójka jest bardzo dobra i nie mogę się doczekać III i motywu ze zniknięciem pewnych dwóch bardzo ważnych dla świata osób :)
Romans przeprowadziłem z Izabelą która wróciła z książką :)
Ale nadal się zastanawiam w jaki sposób można było zostać wicehrabią??

16.03.2011 11:56
Hellmaker
46
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Doprowadza mnie do furii "zawieszanie" się gry na kilkadziesiąt sekund albo cholera dłużej.
Dostaję też komunikaty typu "Utracono połączenie z serwerem" czy jakoś tak.
Da się to zlikwidować?

16.03.2011 13:42
SULIK
47
odpowiedz
SULIK
270
olewam zasady

Hellmaker - ale dzieje Ci się (te zwisy) w momencie pojawienia się komunikatu ?
Też mi się one pojawiają raz na jakiś czas, ale nie spowalniają pracy.
Jeśli to przez to, to spróbował bym odłączyć net po zalogowaniu się do gry, z tym, że nie będzie Ci się aktualizował profil, ale połączenie będzie zerwane ciągle, więc komunikat nie powinien się już pojawiać.

16.03.2011 14:34
Hellmaker
48
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Znalazłem. Przerwy w połączeniu pojawiały się niezależnie.
Natomiast te zwiechy to częsty problem i dotyczy DX11. Wystarczy w ustawieniach przełączyć na DX9 i wszystko jest ok. Ponoć mają niedługo wydać patcha do tego.

16.03.2011 18:01
SilentOtto
👍
49
odpowiedz
SilentOtto
119
Legend
Image

@DarthRadeX ->

spoiler start

Walczysz po stronie Meredith. Musisz doprowadzić do konfrontacji i ją zabić.

spoiler stop

16.03.2011 19:48
Mac94
50
odpowiedz
Mac94
87
Inner Peace

Dobra, zaliczyłem grę już. Czy tylko dla mnie fabuła gry jest..ehm..płaska w porównaniu do pierwszej części? Ogólnie mam do tej gry nie mało zarzutów. SPOILER ALERT.

Prawie cała rozgrywka dzieje się w tym samym mieście. Jedna wyprawa która trwa 30min czy mniej i tyle. Totalny brak epickości. Zero ratowania ludzkości, króla, księżniczki kogokolwiek ważnego. Wybory moralne prawie nic nie wnoszące do gry. Prawie żadnej możliwości żeby dogadać z kimś pokojowo (zawsze tak gram, nie wiem czemu, od po prostu)..co druga rozmowa kończy wyrżnięcie co najmniej 10 ludzi, nie ważne czy to magów, templiariuszy, czy złodziejaszków. Nasz team to jakaś grupa kilerów udające, że jest ok.

Wybór broni jakiś duży nie jest, ot pojawiają się cały czas nowe miecze proporcjonalne do naszego poziomu. Nie ma za dużo kombinowania, że może z tym mieczykiem lżej pokonam tamtego potwora czy próbowania różnych kompletów zbroi.

Wojownik z dwuręcznym mieczem jest zajebisty na grupy przeciwników, ale słaby 1 na 1..znaczy się..wytrzymać może chyba wszystko, ale obrażenia nie są duże, tylko pod koniec to już sieczka jest i tyle.

Magowie rozpierdalają system. Do walki z dużym smokiem, chodziłem zawsze z Andersem i byłe kim jeszcze. Kiedy wpadłem na smoka pojawiły duże trudności, duży smok to jest kurwa potwór jeśli mamy słabego głównego bohatera..a bez magów nie ma mowy o wygranej. 10 min ustawiałem taktyki na smoka, Anders leczy, Merill rzuca czary osłabiające, niszczące i inne, Varrik napierdala z kuszy (duże obrażenia)..no i mój tank trzyma smoka z dala od reszty. I tak przez godzinę ;D Bo bardzo dużo rady zginąłem..

Jednak po walce ze smokiem, kiedy taktyki zostały. I zobaczyłem moc Merill..gra stała się banalnie prosta. Trzech wali z dystansu, a bohater z bliska. Czasem bohater nie zdążał dobiegać a już wszyscy leżeli.

"wielki finał" wcale wielkim nie jest, fakt zdziwiłem się trochę tym co zrobił Anders, ale zawsze podejrzewałem, że coś takiego może zrobić, dużo aluzji jest ;D nie nie tych zboczuchy ;D Głupie było to, że Orsino stracił panowanie nad sobą no i zapierdalamy go, bzdura kurde. W pierwszej części plugawce gadały i to dużo, a tu już nic. Wtedy jak odzyskałem siostrę, z arsenałem magii żywiołów na max to już luzz, trzech magów i tank robi taka sieczkę, że aż miło patrzeć. BTW poparłem magów, walka z Meridith jest efektowna..ale nic poza tym. Za pierwszym razem ją pokonałem jak i inni chyba co nie? No i wtedy "dramatyczne" wyjście bohatera..gdzie kurwa epickość pierwszej części? mm?

Jednak nawet biorąc pod uwagę wszystkie te negatywne cechy tej gry ma ona jednego wielkiego plusa. Jest to walka. Tu mało brakuje do ideału jak dla mnie. Efekty!!!, ilość zdolności, kombinacji, EFEKTY!!!, krew, mięso..przez to grało mi się naprawdę przyjemnie..chyba nawet przyjemniej niż w jedynkę..ale jeśli by tak połączyć jedynkę z dwójką..o w mordę.

Przejście gry mi zajęło 25h równo. Jedynkę 35h. Jest dobrze.

16.03.2011 20:39
Stra Moldas
51
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Mac94 -> SPOILERY, SPOILERY, SPOILERY!
Dobrze, że w porę przestałem czytać, ale może to popsuć rozgrywkę wielu osobom... Pomyśl o innych też. ;)

17.03.2011 12:10
Flyby
😊
52
odpowiedz
Flyby
255
Outsider

..powiem szczerze że mam duże zastrzeżenia jak do t.zw. "stabilizacji gry" jak o walki właśnie chodzi ..w Oblivionie zgodnie z naszym poziomem rósł poziom naszych przeciwników ..Tutaj jest to jakby "ukryte", część przeciwników (tego samego rodzaju) wycinamy bez trudności, część (z "bossami" podobnie) niespodzianie obrasta "żywotnością" ..Jeżeli dodamy do tego "fale wrogów" (obowiązkowo do trzech "teleportów") dostajemy niezły "bigos" ;) ..Mam wtedy wrażenie (a te "wrażenie" składa się na pewną całość) że tak naprawdę mam do czynienia z dużym "interaktywnym skryptem", bardzo ładnie opowiadającym jedną historię (rozbitą na questy, takie czy inne) - gdzie jako gracz, wcielający się w to czy owo, jestem "ograniczony" znacznie bardziej niż w jakichkolwiek innych grach zaliczających siebie do cRPG ;)

..Pewnie tak będą wyglądały cRPG-i przyszłości ..jak interaktywne filmy z pozornymi "wyborami" dla gracza ;) ..To ma swój urok, (filmiki ilustrujące) nie przeczę i wciąga ale też irytuje bo poziom tych "ograniczeń" łącznie z pozorami wielkości świata gry (cholerna konserwa) wciąż rośnie ..

..jako że część czytających może "nie kumać" o co mi "biega" ..Każda gra (piszę nadal przed wszystkim o cRPG) ma fabułę ..Fabuła nie tylko tworzy "tło", jest tak "ustawiona" (questy) że zgodnie z podjętymi wyborami gracza, część z tej fabuły (także część questów) do gracza od razu nie trafia ;) ..Dopiero inne wybór charakteru postaci (n.p. dobry czy zły - powinno to także tyczyć płci postaci) "uruchamia" owe elementy fabuły ( w tym questy) ..Tak się działo nawet (szczątkowo) w pierwszej DA ..Tego w DA II już nie ma, gorzej są "pozory" takich wyborów które do opowiadanej fabuły praktycznie nie wnoszą nic lub dodają nieistotne zmiany (na razie nie chcę podawać przykładów) ..Owe pozory wyborów dotyczą nie tylko walk, szczególnie złoszczą w dialogach "decyzyjnych"

17.03.2011 15:19
Mac94
53
odpowiedz
Mac94
87
Inner Peace

@Stra Moldas

Sorry. Napisałem na początku, że spoiler alert ale kurde nie pogrubiłem. Moja wina ; [[

Ale ogólnie fabuła gry jest bardzo lekka do przewidzenia więc nie ma tragedii.

@Flyby

Zgadzam w 100%. Trochę chaotycznie napisałeś, ale miałem podobne odczucia grając. Wybory to tylko na niby są.

17.03.2011 16:16
54
odpowiedz
zanonimizowany691811
45
Generał

Mac94 - Ale ogólnie fabuła gry jest bardzo lekka do przewidzenia
To w takim razie wytłumacz mi jedno :

spoiler start

Jaki jest związek poszukiwaczki z lelianą ? ( to chyba leliana ). i jaki jest związek strażnika z hawkiem którzy zaginęli w tajemniczych okolicznościach ? CZyżby zakon nie potrafił sobie poradzić z paroma kręgami i do sporwadzenia porządku potrzebują dwóch legend ?

spoiler stop

A tak ogółem to spoko gierka właśnie skończyłem i mi się podobało. Jak dal mnie 9/10

17.03.2011 17:12
Flyby
😊
55
odpowiedz
Flyby
255
Outsider

..bo nie da się ukryć że się fajnie gra ;)

..ponawiam pytanie ..ściągnąłem przysługujący mi dodatek "czarne emporium" ale on nie jest "aktywny" jak dotąd ..czy uaktywnia się w jakiejś fazie gry?

17.03.2011 18:01
Vender
56
odpowiedz
Vender
25
Vendetta

Flyby a dostałeś list? Tylko z nim mozna dostać się do ce. A i masz mabarii w domu?

17.03.2011 18:21
Flyby
57
odpowiedz
Flyby
255
Outsider

....nic nie dostałem i nie mam mabari .. w interfejsie gry widać że dodatek jest zainstalowany i pisze .."brak dostępu wersja 1,0" .. nie rozumiem dlaczego ..zaznaczam że gra jest zarejestrowana , mam konto potwierdzone i jestem stale zalogowany ..Jak zresztą w starym DA

..co to w ogóle znaczy te "wersja 1,0" przecież ściągałem dodatek po wpisaniu kodu jak wszyscy ..przykro mi to pisać ale jestem bardzo złego zdania o polskim serwerze Bioware ..podobne kłopoty miałem z dodatkami do starego DA ..zrobiłem błąd płacąc punktami dwa razy za ten sam dodatek ..widać to na koncie Bioware w sumowaniu ..ale nikt tego nie sprawdza ..dno

17.03.2011 18:41
Vender
58
odpowiedz
Vender
25
Vendetta

A to akurat strasznie dziwne, może spróbował byś zainstalować piracki dodatek, wiem że to niezbyt legalne, ale jak miałem pewien problem z dlc w Origins to tylko to pomogło. Choć z drugiej strony CE to dodatek darmowy więc jeśli masz kod to problemów prawnych nie będziesz miał.

17.03.2011 18:45
Flyby
😒
59
odpowiedz
Flyby
255
Outsider

..wolałbym na razie nie chwytać się takich sposobów Vender aby sprawy nie pogorszyć ..może spróbować jeszcze raz go zainstalować?

..eee .. moja wina ..już wiem jaki błąd zrobiłem ;( ..dodatek ściągnąłem korzystając ze starego konta i emaila na DA ..do DA II założyłem konto na nowy email ..wygląda na to Vender że jedynym sposobem na odzyskanie/uruchomienie owego dodatku jest "sposób piracki"

..może jest inny pomysł? ..jak na tym cholernym Bioware zmienić email?

17.03.2011 20:21
60
odpowiedz
zanonimizowany649466
114
Senator

Właśnie przeszedłem Dragon Age 2 i jestem zawiedzony , za krótka !! myślałem że to jeszcze nie koniec gry a tu wystarczyło pokonać jakąś babę komtur ,i najbardziej wkurza to że cała akcja gry toczy się na jednym obszarze

17.03.2011 23:05
kalzar
61
odpowiedz
kalzar
54
Pretorianin

Wiecie może co z tym dźwiękiem jest, okropne echo, dosłownie wszędzie, ja rozumiem że występuje to w przyrodzie ale bez jaj, same echo słyszę , do tego na początku nie dało się grać z takimi ustawieniami dźwiękowymi i trzeba było wyciszyć muzykę i efekty do 1 żeby było dialogi jakoś słyszeć, też macie takie coś?

17.03.2011 23:31
Hellmaker
62
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Jak dla mnie gra zasługuje na "Rozczarowanie Roku 2011" :P Co to kurde jest? Większy DLC do DA:O ?
Moje zdanie o Bioware właśnie spadło o co najmniej 3 punkty.

18.03.2011 10:14
Mac94
63
odpowiedz
Mac94
87
Inner Peace

@Vader274

Bez przesady. To sa zagrywki ze strony tworcow zeby zapewnic sobie zaczepke na nastempna czesc, mozemy najwyzej zgadywac co bedzie dalej. Mi tez wydawalo sie ze ta laska to Leliana, ale tutaj jest taka jakas mroczna, jakby zawladnieta przez zlo, come to the dark side..;D

18.03.2011 10:49
Lindil
64
odpowiedz
Lindil
261
Lumpenliberał

hmm, jak dla mnie dwójka o wiele lepsza od jedynki.
DA1 - masz tu miecz, idź zabij smoka i uratuj świat. No ok, kanon, ale historie w tym stylu jakby mi się lekko znudziły. Aha, no i beznadziejne dungeon-crawle, przez które trzeba było się godzinami przebijać.

DA2 - Nie epickie? Ok, mi pasuje - ratowanie świata we mnie budzi już lekki niesmak. Recykling lokacji? No fakt, jednak jestem w stanie z tym żyć. Uproszczona walka? Przynajmniej momentami bywa efektowna i odpada konieczność przerąbywania się przez nieskończone zastępy wrogów. Uproszczony ekwipunek - szkoda, ale też przeżyję.

Generalnie dla mnie gra RPG ma dobrze opowiedzieć fajna historię, reszta ma znaczenie drugorzędne.

18.03.2011 10:54
Szenk
😃
65
odpowiedz
Szenk
198
Master of Blaster

Lindil ---> odpada konieczność przerąbywania się przez nieskończone zastępy wrogów

Tutaj chyba troszeczkę minąłeś się z prawdą jeśli chodzi o dwójkę :D

18.03.2011 10:59
Lindil
66
odpowiedz
Lindil
261
Lumpenliberał

Z kalkulatorem nie liczyłem, ale grając w dwójkę nie miałem poczucia zmęczenia koniecznością przebicia się przez kolejnych kilkudziesięciu npc'ów zanim fabuła ruszy do przodu. Nawet jeśli liczba walk jest zbliżona, to są one tu mniej uciążliwe.

18.03.2011 11:10
Szenk
😊
67
odpowiedz
Szenk
198
Master of Blaster

Lindil ---> Ja z kolei odniosłem wrażenie, że wrogów jest więcej, ale za to takich, którzy padają po jednym, dwóch ciosach (przy okazji wyskakując jak Filip z konopi z różnych zakamarków i kierunków, co utrudnia taktyczne rozstawienie drużyny). Wśród tych słabiaków, jak wisienki w torcie, trafiają się przeciwnicy z dłuższymi paskami życia.
W jedynce zabicie najsłabszego wroga trwało chyba jednak - wg mnie - znacznie dłużej niż w dwójce, stąd może ten brak "poczucia zmęczenia koniecznością przebicia się przez kolejnych kilkudziesięciu npc'ów" :)

18.03.2011 11:16
Lindil
68
odpowiedz
Lindil
261
Lumpenliberał

Szenk-> Chyba racja. Generalnie w DA1 z walki miałem mało 'funu', tutaj dmuchnięcie kilku kolesi na raz jednym fireballem potrafi dać pewną frajdę;) Generalnie nie bez zdumienia stwierdzam, że kierunek ewolucji RPG'ów wyznaczony przez ME2 wydaje mi się dość odpowiadać.

18.03.2011 11:21
SULIK
69
odpowiedz
SULIK
270
olewam zasady

w DA1 nudziły mnie walki, w DA2 są już nawet trochę przyjemne.

Trochę nie widać możliwości moralnych przy wyborach - nawet Sebastian podczas rozmowy z nim stwierdził "zabawnie unikasz decyzji moralnych", ale za to tam gdzie wybór będzie miał znaczenie na postacie i bohatera widać bardzo dokładnie i zastanawiam się teraz dokładnie jakie postacie zabrać do pustki, pewnie Andersa i Izabel, a prócz tego albo Varrika, albo tą elfkę maga. Sebastian nie może iść, a elf z dwuręcznym mieczem jest niechętny, pani Kapitan może i poszła, ale woli nie :).

Zastanawiam się też nad tym jak by wyglądała opowieść dalej jeśli bym np. grał magiem, a nie łotrem i zabrał ze sobą do głębokich ścieżek brata, bo zabrałem siostrę oraz Andersa.
Albo co by się stało gdybym jej nie brał :)

Ciężka sprawa :) Zastanawiam się czy przechodzić te elementy raz jeszcze czy może jednak później w poradniku przeczytać ;)

18.03.2011 11:29
Flyby
😃
70
odpowiedz
Flyby
255
Outsider

..tak, tak ..zwłaszcza jak włączy się opcję "niedzielnego gracza" ..wtedy spokojnie drużyna może walczyć sama a zmęczony gracz podziwia efekty szlachtowania a la Mortal Kombat ..Efektowność i efektywność a la Bioware ..I wszyscy co miłują Mass Effect II mogą się poczuć jak w Kosmosie..Kawałek fabuły z DA został opowiedziany "na nowo" dokładnie w stylu tego pseudo erpega ..To co pisze Szenk oddaje też niemal "skryptową mechanikę" walki ..od ciasnoty, gdzie na głowy drużyny spada do 10 pająków co zabić ich powinny samą wagą - do otwartej przestrzeni z ukrytymi punktami "teleportu" wrogów ..ta "przestrzeń" ma zmusić gracza do rezygnacji z komendy "stop" ;) ..albo przez większą część potyczek niewidzialny mag qunari ..Majstersztyk, bo to dla gracza niewiadoma ..jak oberwie to go zobaczy ;) ..W tej zabawie jest nowa metoda ..tego nie sposób panom z Bioware odmówić ..Tyle że to koniec klasycznych cRPG ..Dla takich jak ja została już tylko Bethesda i nadzieja z jej grami związane ..reszta producentów gier będzie naśladować jedną lub drugą stronę ;)

..Twoje wybory nie maja większego znaczenia, Sulik - masz tylko poczuć się tak jakby miały i zagrać inną postacią ;)

18.03.2011 11:35
Lindil
71
odpowiedz
Lindil
261
Lumpenliberał

Dla takich jak ja została już tylko Bethesda i nadzieja z jej grami związane ..reszta producentów gier będzie naśladować jedną lub drugą stronę ;)

To ja przepraszam, ale kto poza Beth i Bioware/Obsidianem robił erpegi ostatnimi laty? CDP i autorzy Drakensanga?
Ten typ gier zmienił się zdecydowanie. Do produkcji w stylu BG czy Arcanum już raczej nikt nie wróci, a szkoda. Jednak proszę, nie p...isz mi tu o miłowaniu Mass Effect 2 i pseudoerpegach, bo zatrąca przykrym fanboizmem i byciem tru oraz oldskul.

18.03.2011 12:06
Flyby
😊
72
odpowiedz
Flyby
255
Outsider

..eee tam Lindil ;) ..daleko mi do postawy fanboya, tru i oldskul ;) ..Piszę dokładnie według tego co w grach mi sprawia nadal przyjemność i czego w nich szukam ..mało tego gry Bioware także mnie wciągają, wydałem na nie kupę kasy i być może jeszcze wydam ;) ..Co nie znaczy że ogólnie rzecz ujmując, nie widzę w jakim kierunku i w jaki sposób panowie z Bioware realizują pewne "idee" cRPG-ów a to już przestaje mi się podobać ;) ..Dlatego wyżej stawiam produkcje Bethesdy i większe z nimi łączę nadzieje ..Tak, autorzy Drakensanga usiłują też realizować po swojemu klasyczne cRPG-i, niestety "bez oddechu" ..po prostu nie chce mi się wracać do ich gier a powinno mi się chcieć ;)

18.03.2011 12:54
Lindil
73
odpowiedz
Lindil
261
Lumpenliberał

Ok, przepraszam za lekką napinkę, ale przypomniały mi się flejmy z dawnego wątku o Dragon Age 1:D

18.03.2011 13:07
SULIK
74
odpowiedz
SULIK
270
olewam zasady

Flyby - tylko co znaczy, że decyzje nie mają znaczenia ? :)
cokolwiek byś nie zrobił będziesz miał takie samo zakończenie z takim samym outro ? :)
Czy też miałeś na myśli fakt, że bez względu na to co zrobisz w grze i jakie podejmiesz decyzje, to dojdziesz do końca rozgrywki, a w nagrodę lub za karę dostaniesz odpowiednie outro ?

Jeśli ta druga kwestia - to praktycznie było tak zawsze, przykładowo w F2, było może kilka zakończeń, można było sprawy rozwiązać na wiele sposobów, można było sporo questów ominąć, ale jak się tego nie robiło, to w outro było kilka smaczków w temacie jaki wpływ na świat miał bohater.

A podobnie jest w tym momencie w DA2, np. w zależności od tego czy wezmę ze sobą siostrę maga do głębin czy też nie, to są różne przerywniki filmowe. W zależności od kilku decyzji z tego co widzę, też trochę inaczej traktują Cię npc.
Ja rozumiem, że z czasem grania chciało by się więcej i więcej, ale nie uważam tego na dzień dzisiejszy jako krok wsteczny, a jedynie jako stanie w miejscu.

Wracając natomiast do męczenia się w podczas walk w DA1, nie chodziło mi o to, że poziom trudności był inny czy coś w ten deseń, tylko o to, że walka była nudna, bo postacie były strasznie sztywne i właściwie walka wyglądała tak: podejdź do przeciwnika, machnij kilka razy mieczem, padnie, podejdź do następnego. A tutaj chociaż coś się dzieje na ekranie, salta, wygibasy, znikanie, postać wreszcie nie stoi jak kołek i nie robi wszystkiego w jednym tempie, ale się rusza i walczy. Co prawda efekt końcowy jest taki sam - śmierć oponentów lub nasza. Ale chociaż jest to bardziej efektowne i bardziej przyciąga wzrok i moją uwagę.

18.03.2011 14:00
Flyby
😊
75
odpowiedz
Flyby
255
Outsider

..może tak Sulik ;) .."od końca" czyli od tych walk ..pisałem "efektowne i efektywne" bo mnie też podobają się "optycznie" ..Już mniej mi się podoba ich "ustawiany mechanizm" ponieważ wszystko razem budzi we mnie wrażenie rosnącej sztuczności i uproszczeń pod ukryte dyktando ..Można na to nie zwracać uwagi i przyjąć te "nowe" konwencje i powiedzieć "fajnie jest" ..Tyle że dla mnie (takie mam odczucie) już tak "fajnie" nie jest ;)
..Dalej, owe wybory ..tak, niektóre (zwłaszcza w dialogach) są pozorne ..Na ile pozorne (tutaj powinny być przykłady) teraz nie napiszę ponieważ gry nie skończyłem ..Muszę także zagrać innymi postaciami aby ową "pozorność" na razie "szczątkową" udokumentować jak należy ..Może to także pozwoli uniknąć psucia innym gry - bo z ciekawości to wielu (w tym ja) nawet spoilery czyta a potem pluje sobie w brodę ;)

18.03.2011 14:39
SULIK
76
odpowiedz
SULIK
270
olewam zasady

No kwestia drugiej fali też nie przypadła mi do gustu - te zeskakiwanie z dachów etc. Chociaż nie pojawiają się znikąd, ale może denerwować.

Wolę jednak wstawki w stylu: zabijam pierwszą falę, pojawia się przerywnik, że np. ogr rozwala ścianę i wraz z pobratyńcami wchodzi do sali. A takie zeskakiwanie z dachów, wychodzenie z kanałów etc, jest dość sztucznym wydłużeniem walk :(

Jeszcze zrozumiem demony, które się po prostu mogą pojawić, ale czemu nie zrobiły tego od razu ?
Jest to jednak lekkie uproszczenie gry.

Co do wyborów w dialogach to też inna sprawa, że jest sporo dialogów, które nie wpływają na fabułę, ale powinny wpływać na treść zadania, nagrodę etc. A okazuje się, że nie ważne czy wybierzemy "aeurolkę", "maskę" czy "młotek" i tak odpowiedź będzie taka sama praktycznie (Przykładowo wyprawa w głębokie ścieżki, a dokładniej przemówienie przed wyruszeniem - po co właściwie mieliśmy się wcinać w to - bardzo na siłę).
Ale są też takie które wpływają na nas, a choćby na naszą kasę jak np. quest od krasnoluda który chciał od qunari proch strzelniczy, można na tym zarobić lub nie, więcej lub mniej. Z tym, że nie są to właśnie dialogi nacechowane emocjami i usposobieniem (czyli te z aureolą, maską i młotkiem), a szkoda.

Za to bardzo mi się w dialogach podoba możliwość wypowiedzenia się którejś osoby z drużyny, co daje naprawdę duży wachlarz sprawdzania dialogów z różnymi osobami w drużynie, z tym, że komu by się chciało sprawdzać, czy w tym konkretnym dialogu ktoś inny może podpowiedzieć, albo co się stanie jak nie będziemy mieli podpowiedzi. Póki co tylko siostra, varrik i anders mi podpowiadał.

18.03.2011 15:10
Mac94
77
odpowiedz
Mac94
87
Inner Peace

Widzę ostra dyskusja na temat walki, konkretniej respawnu wrogów. IMO to też było trochę głupie. Niby puste terytorium, ale już wiem, że za chwilę z znikąd pojawi się fala wrogów. Jednak bardziej mnie irytowała ilość potworów z pustki, w przerywnikach i ogólnie w świecie gry magowie są jak dla mnie pokazani jako pokrzywdzeni. Jednak podczas walk jednym z najczęstszych przeciwników są różnej maści demony, upiory i takie tam. Który według fabuły gry przyzywają magowie krwi.. Którzy ogólnie są dużo silniejsi równając z templariuszami..

18.03.2011 15:11
Hellmaker
78
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Nie no - gra jest fajna i dobrze się przy niej bawię :P Przechodzę po raz drugi - ciut inaczej. :)
Pewnie się nie zgodzicie ze mną, ale - podkreślam - to są moje subiektywne odczucia i już :)
Pomimo nawet dobrej zabawy mam kupę zastrzeżeń.

1. Nie czuję rodzaju zadań. W 1 (jak i w większości RPGów) bez patrzenia wiedziałem, które zadanie należy do głównego wątku, a które są poboczne, a tu ... no cóż. Niestety bynajmniej nie dlatego, że wszystkie są takie fajne, a wręcz odwrotnie. Nawet te główne zadania są jakieś takie ... płytkie.

2. Slasher. AAAAAAA!!! Przypisałem sobie wybór najbliższego przeciwnika pod "E" i praktycznie każdą grupkę przechodzę spamując jeden button, czasem na jakiegoś twardziela używam skilli. Albo na grupy - szarża + whirlwind (gram wojem). I tyle. Plus milion słabiaków do wyrżnięcia.
Kompletne skonsolowienie :(
W 1 przed połową walk musiałem rozstawić drużynę, żeby mi mag nie oberwał, albo, żeby łotrzyk miał dobre pole ostrzału z łuku, albo żeby tank trzymał grupę mobów w drzwiach, a tu? Nic z tego - biorę wszystko na klatę, z marszu.
Walka ze smokiem?
W 1 z dziesięć razy podchodziłem do walki z Flemeth, ustawiałem drużynę, żeby była poza zasięgiem zionięcia, tank musiał ją trzymać w odpowiednim miejscu, odpowiednio odwróconą, żeby jej nieświeży oddech nie zestunował mi healera, leczenie, butelki, osłabienia, używanie skilli warriora, żeby trzymać aggro ...
DA II: Tank? Jaki tank?! Mój warrior z 2h toporem tankował, drużyna stała za mną i tylko patrzyłem jak zabijają go autoatakami + od czasu do czasu jakiś cooldown. Nawet się nie przejmowałem przełączaniem na cokolwiek, bo Anders włączył aurę leczącą, stuny jakieś takie nijakie, kompletny brak poczucia zagrożenia.
W 1 wbiegnięcie magiem do sali pełnej przeciwników kończyło się z reguły revivem, albo loadem :P Tu wpadam, odpalam Cone of Cold, Fireball, Rain of Fire, reszta drużyny automatycznie sama dokłada swoje i pozamiatane.
Jakie chowanie za winklem, żeby zwabić przeciwników? Jakie leczenie?
Wszystko z biegu i zatrzymuję się tylko żeby pozbierać żałosne śmieci z trupków.

3. Zbroje dla moich kumpli? Eeeee ... co? Wybacz Hawke, miasto jest tak biedne, że mamy tylko jeden manekin krawiecki i on jest akurat Twojego rozmiaru. Wszystko co robimy pasuje tylko na Ciebie. Czasem nawet pożyczamy go bandytom i dlatego wszystkie zbroje, które znajdziesz na nich, albo w skrzyniach za miastem, też są jednego rozmiaru.

4. Jedyny plus to rozmowy pomiędzy członkami drużyny. Ale też i minus. Żeby je przeczytać, muszę się zatrzymać i odwrócić, bo są wyświetlane w dymkach ... A potrafią być na tyle zabawne, czy ciekawe, że warto. Chociaż kurdupel z II nie dorównuje w tekstach kurduplowi z 1 (szczególnie jak drażnił się z Leilaną:>), ale potrafi być zabawny. Czy też podpuchy Izabeli w stronę Bethany :)

4. Relacje pomiędzy mną i członkami drużyny. Nojaciepierdolektotokurwawymyslil.
Chociażbym się zesrał nie jestem w stanie przewidzieć 3/4 reakcji moich kumpli. Punkty przyjaźń/rywalizacja są chyba przydzielane z RNG, bo siedzę i siedzę i nie jestem w stanie wykminić o co tu chodzi. Czasem mi się udaje, ale czasem pomimo oczywistych wyborów moralnych i oczekiwanej reakcji współtowarzyszy

spoiler start

Jak chociażby sprowadzenie/zgładzenie syna sędziego, który mordował elfie dzieci.

spoiler stop

reakcja jest ... zerowa. KOMPLETNIE. Mógłbym wybrać wybicie wszystkich strażników, zerżnięcie tej dziewczynki razem z jej tatusiem a potem jeszcze wydymać trupy strażników na dokładkę jakby mi było mało, uwolnienie synka sędziego żeby sobie dalej elfiątka rezał radośnie, a i tak pewnie uzyskałbym reakcję równie namiętną jak ze strony pierwszego lepszego głazu przydrożnego.
Natomiast akceptując - tylko akceptując, nawet ich nie wykonując - niektóre zadania, które (myślałby kto) powinny przypaść do gustu moim towarzyszom, dostaję od razu punkty przyjaźni/rywalizacji zupełnie z dupy wzięte. A na zakończenie tegoż zadania, które można rozwiązać na kilka sposobów - cisza.

Boli. Naprawdę boli mnie co Bioware z tego zrobiło.

18.03.2011 15:25
Flyby
😊
79
odpowiedz
Flyby
255
Outsider

..hmm, jak wszyscy (w tym ja ;)) jeszcze pogramy pewne "dyskusyjne" mechanizmy gry staną się oczywiste ..Jeszcze tylko zauważę że została złamana zasada (także dla potrzeb gry) "siły", stałych współczynników naszych wrogów ..Ja to rozumiem w wypadku "bossów" (jeżeli się nie powtarzają) nie rozumiem w wypadku szeregowych przeciwników bo ci sami potrafią być raz "słabsi", raz "silniejsi" jakby ich statystyki dyktował skrypt danego questu ..Taka "umowność" podaje w wątpliwość nasze starania i dbania jak chodzi o statystyki naszego bohatera i drużyny ;)

18.03.2011 15:31
Szenk
😊
80
odpowiedz
Szenk
198
Master of Blaster

Ręcami i nogami podpisuję się pod tym, co napisał Hellmaker :)
Zarówno jeśli chodzi o minusy, jak i o to, że gra się... no, przyjemnie. Sam nie wiem, czemu :)

Tak sobie tylko myślę... Co by było, gdyby Bioware wziął się za "uprzystępnianie" np. symulatorów lotu, odznaczających się rozbudowaną klawiszologią i naturalistycznym często modelem lotu i prowadzenia samolotów (pamiętam, jak kiedyś usiłowałem zapanować nad microsoftowym Flight Simulatorem)?
Zostałyby do obsługi cztery klawisze kierunku, większa część lotu i lądowania odbywałyby się na autopilocie, a upływające kilometry umilałyby nam pogawędki z wieżą kontrolną i flirty z... drugim pilotem? :D

18.03.2011 19:32
Lindil
81
odpowiedz
Lindil
261
Lumpenliberał

Też zgadzam się z Hellmakerem. Ale mimo to, DA2 jest dla mnie świetna grą z której mam sporo radości. Tylko jedna uwaga - walki aż takie proste nie są, polecam zmienić poziom trudności. Na hardzie miałem sytuacje, w których podchodziłem do jednego spotkania 3-4 razy. Tylko tyle, bo jestem niecierpliwy i zmieniałem na medium:D Oczywiście mógłbym je przejść dzięki deaggrowaniu czy zabawie z los-em, ale to jest exploit, a nie zabawa/taktyka.
Jedna rzecz która bardzo mi się podoba - Hawke ma przeważnie trzy style odpowiedzi do wyboru, ale są sytuacje, kiedy mówi sam z siebie, bez decyzji gracza. Styl tej wypowiedzi też jest wybierany z trzech podstawowych, na bazie tego, jak zachowywaliśmy się dotychczas.

18.03.2011 20:06
Szenk
82
odpowiedz
Szenk
198
Master of Blaster

Takie spojlerowate pytanko:

spoiler start

Jestem jeszcze przed wyprawą na Głębokie Ścieżki, ale zostały mi tylko 2 zadania do wykonania.
Przed zakupem gry oglądałem sobie trochę let's playów na YT - i tam (opiszę to tak jak pamiętam, a pamiętam, jak przez mgłę) pokazane było jedno zadanko (właśnie jeszcze z okresu przed wyprawą) z jakimś bardzo młodym chłopakiem, którego ratuje się w jednej z dzielnic, i po tym on sięga do jakiejś skrzyneczki na ulicy, czy my sięgamy... ach, ta moja pamięć... Może ktoś skojarzy...
Chodzi mi o to, jakie to było zadanie, bo ja się z tą sytuacją nie zetknąłem, a zadania "odkryłem" raczej wszystkie.

spoiler stop

Może ktoś skojarzy, o co mi chodzi i wyjawi, o jakie zadanie chodziło?
Bo albo coś mnie jednak ominęło, albo fakt nie zaistnienia tej sytuacji wynikł z jakiejś mojej wcześniejszej decyzji?

18.03.2011 20:12
Deead
83
odpowiedz
Deead
112
Mugen

Szenk -->

spoiler start

Jeśli dobrze kojarzę, to te zadanie pochodzi od Athenril (początkowy wybór przy wejściu do Kirkwall) potem można ją znaleźć przy Blooming Rose (chyba dobrze akurat pamiętam gdzie się ona znajduje). Przynajmniej ja ją wybrałem i dostałem od niej zadanie w dokach, które było powiązane z jakimś tam chłopakiem, nie pamiętam jak się zwał. Czy to ten akurat quest to cholera go wie :]

spoiler stop

18.03.2011 20:24
Szenk
84
odpowiedz
Szenk
198
Master of Blaster

Deead ---> Aha, czyli pewnie jednak chodzi o mój wybór, a nie o nieodkrycie jakiegoś questa :)

Jeśli chodzi o początkowy wybór w mieście

spoiler start

chodzi Ci o ten, gdzie trzeba było wybrać między robotą dla rabusiów i najemników?

spoiler stop

18.03.2011 20:27
Deead
85
odpowiedz
Deead
112
Mugen

Szenk -->

spoiler start

Tak, przynajmniej nie przypominam sobie abym wykonywał zadania powiązane z najemnikami po wejściu do Kirkwall. (Ja wybrałem rabusiów)

spoiler stop

18.03.2011 20:30
86
odpowiedz
zanonimizowany691811
45
Generał

Mam takie przemyślenia na temat Qunari i chciałbym je tu napisać i zapytać czy wszystko dobrze rozumuje. Nie wiem czy to pisać w spojlerze bo w zasadzie to samej gry nie dotyczy.

Otóż skoro Qunari to wyznawca Qun to w sumie quanri mógłby zostać każdy. Załóżmy takie elf czy człowiek. Tak więc te rogate stwory mogą być jednym z wielu jakby odłamów Qun ( chociaż odłamów to nie dokońca dobre słowo ). I tu mi wychodzi że Sten z DA:O może nie być nawet w jakimś najmniejszym stopniu powiązany z Qunari z DA:O. Tak wogóle to Sten to jakby tytuł gdyż w dwójce podczas zdobywania miasta występuje paru qunari co zwą się sten. I tutaj pojawia mi się myśl że ten Sten to może być wogóle człowiek tylko że przeszedł na Qun. Co prawda w tym strzeszczeniu DA:O na golu coś było że ci qunari bez rogów są traktowani jak wyróżnieni czy coś.

Tak więc nie wiem co o tym do końca myśleć. Jakby ktoś mógł to objaśnić byłbym wdzięczny.

18.03.2011 21:32
Hellmaker
87
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Lindil ---> Zwykle nie bawię się w hardy i inne szaleńcze poziomy :) Gram na normalnym.
Niemniej w 1 Nawet normalny poziom przy walce ze smokiem (Flemeth czy ten drugi przy świątyni Andrasty) były cholernym wyzwaniem pod warunkiem, że nie wykoksiłeś najpierw bohatera, tylko szedłeś za wątkiem. :) A tu? BLEEEE.

18.03.2011 22:21
Flyby
😃
88
odpowiedz
Flyby
255
Outsider

..no, uciecha jest ..choćby taka że w queście "ze zbieraniem smoczych kamieni" gra zapisuje mi tylko save z pierwszym kamieniem" ..jako że jest tych "kamieni" sporo a przy ostatnim "padłem" to mimo robionych save znowu znalazłem się przy pierwszym ..jeżeli to jest "bug" to bardzo złośliwy ;)

18.03.2011 22:26
Lindil
89
odpowiedz
Lindil
261
Lumpenliberał

Hellmaker-> Poziom trudności można zmienić nawet w czasie walki. Ja przeważnie na bossach zmieniam na causal, żeby się nie męczyć, a normalnie mam hard, żeby się nie nudzić:D

Flyby-> F5. A poza tym - co to za quest? Jakoś nie przypominam sobie, chyba musiałem ominąć przy pierwszym graniu.

18.03.2011 23:57
90
odpowiedz
bridgeburner
71
Pretorianin

Gram i gram, niby gra dobra, takie 75/100 powiedzmy,
da sie przeżyc te uproszczenia wzgledem rozwoju postaci i ekwipunku.
Troche jest łatwo, za łatwo, poza, może dotychczas 3 walkami na Głębokich Ścieżkach
Tylko mnie takie wrażenie naszło, że to nie jest druga część( a przynajmniej nie powinna być)
To powinien być jakiś Add-on, jakiś spin-off serii zeby wypełnić luke miedzy 1 a 2
Jako 2 cześć nie jest warte pieniedzy które kosztowało
1 naprawde rozbudziła apetyt ze w koncu bedzie nastepca Baldura
w 2 ewidentnie dano sobie z tym spokój
Przecież 1 cześci miała naprawde swietnie oceny i dobre wyniki sprzedaży
Mam za soba gdzies tak 20godzin gry, myśle ze max z 12 przede mna
i na usta ciśnie mi sie tylko
Why Bioware, oh why?

19.03.2011 03:45
Hellmaker
😁
91
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

O mać! Obśmiałem się jak norka. Na biurku znalazłem list "Podejrzanie oficjalny list", który jest nawiązaniem do tego e-mailowego spamu z Nigerii czy Somalii typu "daj nam dane swojego konta, to przelejemy ci tam 10 mln dolców itd."
:D

19.03.2011 09:34
DARKI
92
odpowiedz
DARKI
135
Lodzermensch

Kilka słów ode mnie na temat nowej produkcji Bioware.
Dragon Age 2 to kolejny tytuł który ładnie wpisuję się w "nową linię" pseudo RPG od tego producenta, uproszczony do granic możliwości, w sprytny sposób pod pozorem innowacyjności skrywa fakt, że był robiony pospiesznie co widać na każdym kroku w grze.
Wtórność lokacji, przez które przechodzi się dziesiątki razy tylko z innymi questami potęguje dodatkowo wykorzystanie przez twórców na masową skalę tych samych tekstur.
Kolejny mankament gry to jeszcze bardziej ograniczony rozwój postaci w stosunku do pierwszej części, gdzie i tak wzbudzał śmiech(wadę tą jednak rekompensowała np fabuła).
Warto wspomnieć również o idiotyzmie w stylu rozmów z naszymi kompanami mogącymi odbywać się wyłącznie w ich domostwach,z czymś podobnym jeszcze nigdy się nie spotkałem a gram w RPG około 20lat, komiczna sytuacja, gdy któryś z towarzyszy nieodstępujący nas na krok w naszej przygodzie na rozmowę znajdzie czas dopiero w swoich czterech ścianach;)
Ograniczenie w używaniu zdobytego ekwipunku praktycznie jedynie do naszego bohatera jest śmieszne(widać, że nie chciało się komuś tworzyć dodatkowych modeli 3d z wyglądem armorów), ilość questów dodatkowych należy zaliczyć na plus, szkoda tylko, że Bioware poszło w ilość a nie jakość,w efekcie korzystałem ze swojej umiejętności szybkiego czytania i skipowałem rozmowy klawiszem Escape, to dobitnie świadczy jak chwilami Dragon Age 2 nudzi;)
Do zalet można zaliczyć duże tempo akcji, widowiskowe(krwawe) walki przy których czasami chce się krzyknąć "giń giń giń p********* s*******"(szczególnie gdy spada HP maga w drużynie i staramy się go ratować;) ), ciekawy pomysł z przenoszeniem akcji w latach do przodu, chęć odkrywania głównego wątku gry(czyli fabuła mimo braku epickości).
Podsumowując Dragon Age 2 to gra na jeden raz, podobnie jak poprzednia jej odsłona, przy kolejnej próbie przejścia zaczyna śmiertelnie nudzić, ot typowy średniak o którym za kilka lat nikt nie będzie pamiętać.
Na grę mimo wszystko warto wydać pieniążki, szczególnie, że na rynku gier brak nowych dobrych RPG(Mass Effectów nie liczę bo to gówno jakich mało).

19.03.2011 10:20
93
odpowiedz
bridgeburner
71
Pretorianin

Tu musze zaprotestować
Mass Effect 2 to super gra
Jest dużo lepsza od 1 bo nie udaje RPG
To jest najlepsza przygodowa gra akcji w jaka w zyciu grałem, pod warunkiem pogodzenia sie z faktem ze to nie RPG
Tylko ze DA miał aspirować do miana hardcorowego rpg a nie czegos podobnego

19.03.2011 10:57
Flyby
😃
94
odpowiedz
Flyby
255
Outsider

..Lindil, to questy dodatkowe związane z kopalnią, jest ich trzy, cztery ...m.in. istny "smoczy sabat" czyli "rzeź w kopalni" (polecam) .."kamienie smocze" to quest także związany z Andersem po linii "towarzysze" ..najzabawniejsze jest to że jak o Andersa chodzi to chociaż wykonałem je wszystkie to i tak (na razie) nie wiem po co ;) ..(zmienił strój)
..wciąż mam wrażenie jakbym brał udział w walkach "ustawianych" przez jakiś wszechobecny skrypt ..to drażni ..Miejmy nadzieję że to tylko takie "głupie" wrażenie

..aha ..to pierwszy "cRPG" do którego poradnik jest zbędny, wystarczy "garść porad ogólnych" ..mogę też dodać że poradnik "obszerny" popsuł by tylko wrażenia z gry

..właśnie bridgeburner, dobra "przygodowa gra akcji" ..ten termin pasuje w sam raz do Dragon Age II
..nie "odpalił" mi quest ze skarbem (klejnotem) wujka Gamelona, czy jak mu tam ;( .."bug"

20.03.2011 14:28
Artilio
95
odpowiedz
Artilio
47
Marimo

Takie pytanko.Gdzie w DA:O można kupić bądź znaleźć najlepszy mieczyk i tarcze?

20.03.2011 15:19
96
odpowiedz
zanonimizowany21653
132
Senator

Jeśli chodzi lokacje, to fakt, jest tragicznie - ciasno, byle jak, i liniowo w kiepskim stylu. A generalnie, jeśli ktoś narzekał na DA:O, to nie wiem co o tym powiedzieć, bo z jednej strony grę uproszczono z klasycznego cRPGowego punktu widzenia, a z drugiej zamieniono w jakiś pokręcony, bezmyślny, karciany system dialogów, który nuży i do niczego konkretnego nie prowadzi poza wrażeniem, że nie o taki w cRPG chodzi...
Generalnie - banalna gierka, w której głupkowate statystyki skutecznie psują mozliwość wczucia się w rolę. W skali 0-10 - dla mnie słabe 6, +2 punkty za postać Isabeli, która (jak dla mnie) ratuje tego gniota.

PS. System dnia i nocy powalił mnie na ziemię z siłą ogra w damskich gaciach... :D

20.03.2011 15:46
97
odpowiedz
bridgeburner
71
Pretorianin

Z tym gniotem to przesada, Momenty są :D
Dialog Izabeli z Avelin po zrobieniu dla tej ostatniej misji w której:

spoiler start

zdobywała wzgledy tego gościa ze straży

spoiler stop

po prostu kapitalny, tak wiem seksualne aluzje i porównania itp ale mnie rozwaliły

Albo opowieśc Varrika jak wchodzimy do domu jego brata i

spoiler start

i wcielamy sie w postać Varrika z kuszą przeciwko 100 przeciwników

spoiler stop

Co do dialogów podoba mi sie praktycznie do każdego można podejść z ironią i sarkazmem
wreszcie moge chociaż przez chwile być w grze sobą :P

20.03.2011 16:16
Flyby
😍
98
odpowiedz
Flyby
255
Outsider

..sie wszyscy nie znacie ..to jest początek nowej ery gier w "hollywoodzkim stylu" ..płakałem nad losem matki bohaterki (jakbym był bohaterem to by nie wypadało) a kreacje damskich postaci, ich "fatality" łapały mnie za resztki serca ..uruchomiłem dostępne DLC i będę dalej grać

20.03.2011 18:25
👎
99
odpowiedz
zanonimizowany21653
132
Senator

Jak ulał pasuje do tej gry tekst jakiegoś komika: "to są moje poglądy, ale jak wam się nie podobają to mam też inne...".
Gra, która próbuje być "dla wszystkich" w chyba najgorszym, możliwym stylu. Nie, żeby nie dało się grać, na bezrybiu i rak ryba, ale to raczej nie o taki rozwój cRPG chodzi, a Bioware zamienia się w maszynkę do masowej produkcji, choć trzeba przyznać, że przeplatają to np. genialnym ME (bo MMO z lightsaberami w ich wykonaniu nie daję większych szans).

20.03.2011 21:04
Flyby
😊
100
odpowiedz
Flyby
255
Outsider

.."w najgorszym możliwym stylu" ? ..pff ..a ja w to gram ? ..poczułem się pośrednio spostponowany ..Aurelinus tak wysoko ustawia poprzeczkę oceny że ona ginie w chmurach ;)
..w chmurach co dawno już zakryły "klasyczne cRPG-i" ;)

20.03.2011 23:04
SULIK
101
odpowiedz
SULIK
270
olewam zasady

40 godzin rozgrywki :)
Czyli chyba całkiem nieźle - aż muszę sprawdzić ile mi zajęła jedynka. (56 h)

Czy po końcowym filmiku z poszukiwaczką i Varrikiem jest coś jeszcze ? bo mnie crash gry dorwał i nie chce mi się raz jeszcze finałowej walki przechodzić.

21.03.2011 08:20
SULIK
102
odpowiedz
SULIK
270
olewam zasady

A teraz trochę narzekania ;)
1. pojawił się u mnie Bug w którym w talentach bohatera miałem pasywnego skilla od Isabeli zwiększającego moje statystyki, a Isabeli już dawno u mnie w drużynie nie było - bo uciekała przed Qunari,
2. Podczas epilogi, kiedy Varrik opowiada o ucieczce i rozłące z Bohaterem wspomina, że wszyscy prócz Isabeli odeszli, a ja z Isabelą nawet nie miałem romansu, a tylko z Andersem (przez przypadek <lol> ),
3. quest z ratowaniem jakiejś córki kogoś tam na wybrzeżu - nie da się nic zrobić z dowódcą bandziorów,

A co do samych walk:
najbardziej wymagająca: wielki smok w kościanym szybie,
długa i przekombinowana trochę, ale nawet prosta: końcowa walka,
pierwsza ciężka walka to duży pająk gdzieś w okolicach rozdartych wzgórz,

zabiłem więc praktycznie wszystkie wielkie bestie, a jednak nie odblokowałem jeszcze achievementu dotyczącego zabicia jakiegoś uśpionego demona czy coś :(

21.03.2011 08:26
😊
103
odpowiedz
zanonimizowany529285
48
Senator

O ile mi wiadomo, to po końcowym filmiku nie ma nic więcej - chyba, że coś mnie ominęło i miałem nie wciskać Esc na napisach.

Skończyłem grę w ~25h wojownikiem, a teraz przechodzę w nieco inny sposób (tym razem z naciskiem na 'czerwone' kwestie w dialogach) magiem i kobietą w jednym i wydaje mi się, że jak jeszcze bardziej podpakuję postać, to będzie wprost niezniszczalna. Na ostatnie walki przy pierwszym przechodzeniu wziąłem Andersa, Merrill i Bethany, którzy niszczyli wszystko w mgnieniu oka, więc tym razem czterech wypasionych magów w drużynie da jeszcze większą siłę ognia. Drżyjcie, templariusze! :>

PS. A propos samej końcówki i romansów: Izabela nie miała zupełnie nic przeciwko temu, że jej ukochany stojąc tuż przy niej całuje się też z młodą elfką. Ciekawe, czy gdybym wcześniej odpowiednio pokierował dialogami z Aveline, to miałbym trzy kobiety naraz. ;)

3. quest z ratowaniem jakiejś córki kogoś tam na wybrzeżu - nie da się nic zrobić z dowódcą bandziorów

O, dokładnie. Też to zauważyłem.

a jednak nie odblokowałem jeszcze achievementu dotyczącego zabicia jakiegoś uśpionego demona czy coś :(

Czyżby chodziło o pewien quest w górach z Merrill?

21.03.2011 09:42
Hellmaker
104
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

"quest z ratowaniem jakiejś córki kogoś tam na wybrzeżu - nie da się nic zrobić z dowódcą bandziorów, " - też to mam. Dowódca stoi tam jak ch*j na weselu i nic nie robi :)

21.03.2011 10:32
Flyby
105
odpowiedz
Flyby
255
Outsider

..ja melduję tylko (jak na razie) o "bugu" ze skarbem wujka Gamelina - po wycięciu czekających na niego najemników, nie dzieje się nic ;(
..i raz zdarzył się rzecz przedziwna ..na tych porażająco monotonnych ścieżkach Wybrzeża gdzie się wraca i wraca, przestał mi działać prawy przycisk myszy ;) ..Pomyślałem, koniec, padła mysz ale przycisk w ogóle działał ..Po restarcie gry wszystko wróciło do normy ;)

.jak się uruchamia tego kundla mabari? ..trza poświęcić punkt przy poziomie?

21.03.2011 11:48
Hellmaker
106
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Flyby ---> A "gadałeś" z kundlem w domu Gamlona? Mi też coś się nie chciał uruchomić, ale jak z nim pogadałem i przebrnąłem przez cutscenkę, to już normalnie go mogłem wzywać.

21.03.2011 12:34
Flyby
😊
107
odpowiedz
Flyby
255
Outsider

..gadam i gadam przy każdej wizycie w kurniku Gamlona ..i nic jak na razie ..on chyba ma pchły

..ech ..głupia sprawa ..nie ściągnąłem jego ikonki na pasek ;) ..nie widział kto moich okularów?

21.03.2011 14:59
SULIK
108
odpowiedz
SULIK
270
olewam zasady

Co do tego questu na wybrzeżu z bandytą, to wg. wikipedi nikomu ten quest nie działa i nie będzie działał, do czasu wprowadzenia patcha poprawiającego.

Gandalf. - nie to mam zrobione, chodzi o quest "Forbidden Knowlage" (czy jak się to tam pisze: "Zakazana wiedza"), gdzie trzeba niszczyć książki, ja niestety książki zbierałem, więc boss mi się nie pojawił, a szkoda, bom jest ciekaw czy wyglądał chociaż jakoś inaczej niż te wszystkie inne semi bosy (tak jak jest chyba 3 czy 4 demony pychy, przy pierwszym spotkaniu wygląda to fajnie, ale później nuda :P ).

Zresztą takich bosów wyglądających inaczej niż reszta jest dość mało

spoiler start

- wielki smok,
- z dwa duże smoki,
- wielkie pająki są ze dwa,
- demony pychy chyba 3 lub 4,
- ogrów nawet nie liczę, ale chyba łącznie było ich z 5 sztuk, albo mniej,
- wódz Qnari,
- 2x kamienne stwory w głębokich ścieżkach - podobne do siebie,
- ten niby pająk, a niby coś innego z questu merill,
- wielki zaklinacz po przemianie

i właściwie tyle, z czego tak naprawdę demon pychy fajnie wyglądał przy pierwszym spotkaniu, zaklinacz z kręgu też fajnie, no i ten pająkowaty, a reszta niestety wtórność :( i raczej małe wyzwania

spoiler stop

Ogólnie jeśli chodzi o bossów to byli dość prości, poza wielkim smokiem w kościanym szybie, bo w porównaniu do reszty był ostro przegięty (ale to z powodu tych małych co biegały wszędzie), reszta walk natomiast z bossami była dość prosta i mało wymagająca (ale czasem trwająca długo - 2 ostatnie walki są jak dla mnie wydłużane na siłę).

Flyby - też padła mi raz tam myszka, a dokładniej przestał działać prawy klawisz - reset też w moim wypadku pomógł.
Co do Gamlona i jego questu ze skarbem to go wykonałem w całości, jeśli chodzi Ci o postacie z mrokowiska, to musisz znaleźć u jednego z nich notatkę, a następnie wrócić do domu wuja, pogadać z nim, a na koniec oglądnąć pewną rzecz na ścianie.

Gandalf. - niestety 4 magów w teamie mieć nigdy nie będziesz z prostego powodu:

spoiler start

jak grasz magiem, to ogr przy ucieczce z Lothering zabija Twoją siostrę i zostaje Ci brat wojownik z 2 ręcznym mieczem, ale zastanawiam się czy też ma podobne kłopoty z templariuszami jak siostra, jeśli nie jest magiem.

spoiler stop

21.03.2011 15:06
109
odpowiedz
zanonimizowany640063
0
Legend

Takie pytanko.Gdzie w DA:O można kupić bądź znaleźć najlepszy mieczyk i tarcze?

Najlepszy miecz dwuręczny - DLC twierdza strażnika, po ukończeniu załącza się cutscenka z meteorytem spadającym na ziemię, podnosimy kawałek meteorytu i idziemy na wzgórze wojownika(czy jak ta lokacja się zwie, nie pamietam) i u brata zleceniodawcy głównego questa tego DLC wykuwamy sobie mieczyk...Chyba nawet można wykuć jednoreczny. W każdym razie dwureczny trzaska ponad 18DMG i ma fhui buffów...

Tarcza - najlepsza pewnie będzie tarcza Cailana z DLC Powrót do Ostagaru, dodatkowo można w tym DLC zdobyć dobrą zbroję Cailana, miecz Marika chyba i miecz i sztylet Duncana...

I to by było na tyle jeżeli chodzi o najlepszy miecz i tarczę w grze...

21.03.2011 22:32
110
odpowiedz
zanonimizowany649466
114
Senator

Czy wy też też tak macie że jak tworzycie nowego bohatera w DA 2 ,tam dajecie mu poważną groźną twarz i kinol jak u bandyty ,to potem twarz głównego bohatera gdy już gramy wygląda zupełnie inaczej ,taki picuś-pedałek ,strasznie mnie to wkurza

21.03.2011 23:19
Stra Moldas
111
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

SULIK -> Co do Carvera -

spoiler start

podobno jeśli się go weźmie, to jest ta sama sytuacja co z siostrą, jeśli nie pójdzie - dołącza do templariuszy. Nie sprawdzałem jednak samemu, więc jedynie przytaczam to, co przeczytałem.

spoiler stop

NEMROK19 -> Od kiedy BioWare "lansuje" swoje wyglądy postaci, zostawiam domyślnego Sheparda czy Hawke'a. Odpowiadają mi domyślne wyglądy tych bohaterów, identyfikuję ich z grą i osobiście nic nie ruszam. :)

21.03.2011 23:57
Flyby
😃
112
odpowiedz
Flyby
255
Outsider

..jako że gram "płecią piękną", to coś takiego jak w "czarnym emporium" jest mi wręcz niezbędne ;) ..Bez przerwy mogę tam bohaterki "upiększać" oraz poprawiać makijaż ..Jak sądzę typ prawdziwie męski mógłby tam też spaskudzić sobie wygląd zgodnie z zapotrzebowaniem ;)

22.03.2011 00:11
Hellmaker
113
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

No i, kur*a ch*j, jak mawiał Mały Rycerz.
Mam zadanie z Izabelą (gram od nowa :P), że mam wejść do Zakonu, żeby rozprawić się z Hayderem. Izabela stoi w miejscu poprzedniego starcia ... a żeby było śmieszniej nie mogę wejść do Zakonu. Ani w dzień ani w nocy. To już, kur*a przegięcie pyty.
Chyba gra poleci przez okno.

edit - znalazłem "fix" - trzeba wczytać wcześniejszego autosave ... tylko, że myślałem, że coś "zaskoczy" jak zrobię inne questy, albo coś i już mam autosave za daleko - jedyne co to zacząć od nowa ... papa jebany zbugowany DA2. No żeby takiego syfa przepuścić, to już nie mam słów.

22.03.2011 00:53
Flyby
😊
114
odpowiedz
Flyby
255
Outsider

..żeby było ciekawiej Hellmaker to ja Izabelę zostawiłem pod drzwiami Zakonu (bo jako łotrzyk byłem za słaby na Haydera) na długo ;) ..i żadnych kłopotów z kontaktem i wejściem nie było ..Teraz gram drugi raz magiem i wszedłem od razu ..nie było kłopotów ani z Izabelą ani z wejściem ( z Hayderem też nie ;)) ..ciekawe od czego zależne są te "bugi" ..

22.03.2011 01:04
Hellmaker
115
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Flyby ---> "ja Izabelę zostawiłem pod drzwiami Zakonu " - chodzi o to, że ona stoi nie pod drzwiami Zakonu, a przy miejscu ostatniej walki - tam gdzie znajduje się przy trupie jednego z bandziorów list mówiący gdzie jest Hayder.

Doczytałem się, że ten bug występuje jak zlootujesz list (co updateuje questlog) zanim odpali monolog Izabeli w dymku nad głową o tym, że "ktoś musi mieć informację gdzie znaleźć Haydera" czy jakoś tak.
Zamiast
walka->monolog(update)->znalezienie listu(update)-> itd.
jest
walka-> znalezienie listu(update)->monolog ... i w tym momencie się zacina, bo listu już nie ma, więc fabuła dalej nie pójdzie.

Ja przez przypadek lootnąłem go podczas walki i kilka godzin gry poszło psu w dupę. Jedyne wyjście to zacząć od początku (no prawie, bo mam sejwa punktu kontrolnego z momentu jak skończył jej się rok pracy).

22.03.2011 08:02
Szenk
😍
116
odpowiedz
Szenk
198
Master of Blaster

Z tą myszką i Wybrzeżem to faktycznie coś dziwnego się dzieje. U mnie co prawda prawy klawisz nie przestał działać, ale myszka jakby nagle straciła swą czułość i wskaźnik zaczął ruszać się strasznie powoli i opornie, jakby trafiał na jakąś przeszkodę.
Pomógł dopiero restart kompa, bo i w windowsie myszka "zachowała" swoją "małą czułość".

22.03.2011 11:46
Flyby
117
odpowiedz
Flyby
255
Outsider

.. właśnie, prawy przycisk myszki ..to też "bug" ..cóż, widać żadna gra nie może się ustrzec niedoróbek ..czyli z tą Izabelą miałem po prostu szczęście ..dobrze wiedzieć ..za to z questem tego wujka coś zrobiłem nie tak

22.03.2011 14:15
Predi2222
😒
118
odpowiedz
Predi2222
101
CROCHAX velox

Mam pytanie co do DA:początek ,mianowicie gdzie znajdę jakiegoś kowala(?) ktory mi zaklnie runami broń,zbroje itp?.Znalazłem tylko Sandała(Sandala?) ale on tylko bronie zaklina i to nie wszystkie :(

EDIT: Zapomniałbym,jak się smaruje bronie truciznami i innymi takimi wynalazkami?

22.03.2011 19:00
Mada Fakir
119
odpowiedz
Mada Fakir
87
Sweet Transvestite

Postanowiłem wrócić do Originis, i tutaj pojawia się moje pytanie, czy mając dwóch łotrzyków ze specjalizacją Łowca, będę mógł przyzywać każdym summona, czy jest ograniczenie do jednego zwierza na team?

Predi - Daawno nie grałem, ale wydaje mi się, że w jedynce tylko Sandal może zaklinać itemy. A Trutki używasz tak jak poty. (jeżeli się mylę, poprawcie mnie)

22.03.2011 19:06
Radanos
120
odpowiedz
Radanos
116
Szczęść Boże

@Predi2222
1. W samym Początku tylko Sandal zaklina broń. Zbroję można zaklinać tylko w "Przebudzeniu".
2. Normalnie - PPM -> Ikonka z lewej

22.03.2011 20:00
Stra Moldas
121
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Przypomniało mi się to "Zaklęcie!" wołane przez Sandala, uwielbiałem to. :) Jak jest w dwójce? Bo jak go spotkałem z Bodahnem, to normalnie rozmawiał... Potem wróci do swojego ulubionego słowa? :D

22.03.2011 20:08
😊
122
odpowiedz
zanonimizowany640063
0
Legend

Znalazłem tylko Sandała(Sandala?) ale on tylko bronie zaklina i to nie wszystkie :(

Bo zakląć można tylko te bronie które mają miejsce na runy a mało która takie miejsce ma.

22.03.2011 20:11
Mada Fakir
123
odpowiedz
Mada Fakir
87
Sweet Transvestite

I kolejny problem, kiedy włączam grę wyświetla się komunikat: "Nie można uruchomić gry z powodu błędu w konfiguracji. Zainstaluj grę jeszcze raz i spróbuj ponownie." Po reinstalu to samo, o so cho?

23.03.2011 12:39
Radanos
124
odpowiedz
Radanos
116
Szczęść Boże

Pogrzeb w opcjach przed włączeniem gry ;p

23.03.2011 14:43
Mada Fakir
125
odpowiedz
Mada Fakir
87
Sweet Transvestite

Grzebałem, próbowałem już zmienić wszystko (no prawie) i nadal jest źle. Dodam, że wcześniej tego problemu nie miałem.

23.03.2011 23:28
Radanos
126
odpowiedz
Radanos
116
Szczęść Boże

W innych zakładkach też? Audio, te sprawy?

27.03.2011 01:07
Flyby
😊
127
odpowiedz
Flyby
255
Outsider

..skończyłem grę magiem ..jeden quest poboczny (porwanie jakiejś panny) nie odpalił ..poza tym wykonałem wszystkie .."towarzyszy", "poboczne", "specjalne" ..może jeszcze trochę pogram a może nie ;)

27.03.2011 11:02
Artilio
128
odpowiedz
Artilio
47
Marimo

I kolejne pytanko.Mianowicie podczas podróży Orzamaru, załączyła mi się scenka mi się w której dwóch wieśniaków rozmawia o jakimś dziecku, że wychowają go jak swoje itp.Był tam też meteoryt, a w nim runa.Rozumiem że to właśnie z niej wykuwa się mieczyk w twierdzy strażnika?Dodam że nie mam żadnych DLC

27.03.2011 20:45
Lukis'
129
odpowiedz
Lukis'
130
POZnańska Pyra

Może ktoś zna rozwiązanie?

Mam DA:UE z EA Store. I kiedyś była ta akcja że DLC były nie autoryzowane. No więc sobie zainstalowałem ponownie DA, no i znowu mam wszystkie DLC nie autoryzowane mimo że loguje się do tego konta na którym je mam ;/ Ktoś wie co tu zaradzić?

28.03.2011 00:05
Flyby
130
odpowiedz
Flyby
255
Outsider

..nie bardzo wiadomo co się czasami dzieje z serwerami Bioware i kontami na nich ..mają niesłychanie mało "elastyczne" programy i nie "kojarzą" właściwie ..skutkuje to tym że wystarczy n.p. dwa razy zapłacić za ten sam DLC (nie będąc pewnym "ściągania") i już punkty stracone ..Nie sposób też zmienić adresu mailowego ..Na DA II musiałem założyć nowe konto na inny adres mailowy i kiedy ściągnąłem na niego ze starego konta DLC na DA II, ten oczywiście nie chciał się "uruchomić" ..Nieważne takie same IP komputera, legalność gry i to że DLC zostało opłacone ..Koszmar "elektronicznej smyczy" ..To już Steam w tym względzie jest o wiele lepszy
..A jak na Bioware połączyć dwa konta? ..Być może w teorii jest to możliwe, w praktyce nie udało mi się tego dokonać ..Nie cierpię tych wszystkich serwerów

28.03.2011 00:20
Lukis'
131
odpowiedz
Lukis'
130
POZnańska Pyra

Ech...tez mam dwa konta i na ea i na bioware. Na szczęście to najnowsze mam już takie (mam nadzieje) ostateczne (i na EA i na Bioware).

Jak jest z DLC Czarne Emporium. Bo niby kupiłem grę z tym DLC (digital edition) ale nie mam do pobrania :/ A nie chce zaczynać bez DLC.

Warto w ogóle oba DLC mieć? (Tzn jedno mam a drugie mogę zakupić, tylko czy warto :)).

28.03.2011 00:29
Flyby
132
odpowiedz
Flyby
255
Outsider

..właśnie "czarne emporium musiałem ściągać drugi raz a jest droższe od "księcia" (800 punktów) ..w "księciu" jest akcja, w "emporium" nie ..jest za to trochę stałej zabawy (zmienianie swojego wyglądu) sporo ciekawych "przedmiotów i płynów" oraz ciekawostki ..mimo to nie żałuję ..mam oba te dodatki

..zapomniałem że "emporium" dodaje także "mabari" ..Jest na początku przydatny a i potem bawi "przerywnikami"

28.03.2011 00:50
Lukis'
133
odpowiedz
Lukis'
130
POZnańska Pyra

Denerwuje mnie Bioware. Albo EA. Sam nie wiem, bo przy ME2 mam wszystkie DLC i problemów nie było.

Aktualnie w DA:O UE nie mogę grać i pobieram ponownie, 27GB!!! (kupione kiedys za 19zł) bo nie mam autoryzowanych DLC i mi powiedzili bym przeinstalował.

No a DA2 mam bez dwóch DLC to wolę poczekać.

Tak w ogóle, duży wpływ jest jedynki na dwójkę? Warto poszukać swojego save'a (albo na nowo przejść grę).

Bo np. w Mass Effecta 2 o wiele lepiej się gra ze skopiowanym save'm. Świat jest wtedy...bardziej wciągający :)

28.03.2011 07:44
Stra Moldas
134
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Lukis -> Jest całkiem spory. Parę postaci związanych z poprzednią częścią spotkałem, słowne nawiązania też występują. W ogóle ten system wczytywaniu save'ów w grach BioWare'u moim zdaniem działa bardzo dobrze, więc warto jak najbardziej. :P

28.03.2011 10:59
Flyby
135
odpowiedz
Flyby
255
Outsider

..ja na odmianę uważam że tych "nawiązań" mało i że są bardzo "sztuczne", nic nie wnoszące do akcji ..ale po prawdzie sprawdzałem tylko "wersje przygotowane" bo moje stare save z DA straciłem

28.03.2011 11:22
136
odpowiedz
zanonimizowany294723
49
Konsul

Mam pytanko: czy straciłem coś nie walcząc pod koniec drugiego aktu z Arishokiem tylko oddajac w jego ręce Izabelę? Chodzi mi np o to czy dostałbym więcej expa lub jakiś super przedmiot bo zastanawiam się czy nie wczytać sejwa i pokonać go.

28.03.2011 11:32
Flyby
😱
137
odpowiedz
Flyby
255
Outsider

..oj, nieładnieee ..taką laskę oddać w ręce barbarzyńcy ;( ..strata niepowetowana

spoiler start

..te wielkie bydle powiada że Izabela nie jest "godna" z nim się pojedynkować ..moja bohaterka uważa że tacy jak on i jego kompani nie są "godni" żadnych pojedynków ;) ..Bardzo żałowała że nie było więcej qunari do wyrżnięcia ;)

spoiler stop

01.04.2011 13:28
Flyby
😐
138
odpowiedz
Flyby
255
Outsider

....i moja primaaprilisowa ocena fabuły Dragon Age:

spoiler start

..draaamat ..okrutny dramat nawet bez "melo" ;( ..żadna ze stron w konflikcie nie daje nadziei na wartości świata DA ;( ..Władza bezsilna .. Zakon niewydolny, Templariusze i Magowie w szponach Demonów, Qunari w niewoli swoich "zasad", co daje jeszcze gorsze efekty ..W tym wszystkim nasz bohater już z góry skazany na przegraną, niszczący rodzinę, miasto, oszukiwany i wykorzystywany przez przyjaciół ;( ..Wynosi wprawdzie z ostatecznej bitwy życie ale co to panie, za życie ..;(
..Zwłaszcza Anders mnie zawiódł, taki sympatyczny mag z dodatku do DA, tutaj odgrywa rolę oszukującego fanatyka podkładającego bomby ;( ..ech ..już nie chcę żadnych DLC

spoiler stop

01.04.2011 20:27
👎
139
odpowiedz
zanonimizowany649466
114
Senator

Dla mnie Dragon Age 2 to taki sam szajs jak Arcania ,grę uproszczono do granic możliwości ,co zadanie poboczne to ten sam obszar powtarza się chyba z 10 razy ,albo i lepiej ,grafika wygląda jak by była z 2004 roku ,każde ale to każde zadanie kończy się masową sieczką , dwójke przeszedłem raz i więcej razy nie zamierzam bo to strata czasu, idę ja sprzedać na Allegro może ktoś się połaszczy ,ewidentny skok na kasę ,jak najmniej zrobić ,jak najwięcej zarobić

01.04.2011 21:46
Predi2222
140
odpowiedz
Predi2222
101
CROCHAX velox

Mam pytanie odnośnie DA:Początek,mianowicie czy poziom trudności wpływa jakoś na ilość zdobywanego expa ?

02.04.2011 12:55
Flyby
141
odpowiedz
Flyby
255
Outsider

..z grzeczności odpowiem że grając nigdy na to nie zwracałem uwagi ;(

02.04.2011 12:57
Chudy The Barbarian
142
odpowiedz
Chudy The Barbarian
89
Legend

Predi2222 - nie.

05.04.2011 22:25
143
odpowiedz
zanonimizowany331953
72
Generał

Mam problem w Dragon Age: Początek. Aktualnie wykonuje zadanie "Patronka swego rodu" a problem polega na tym że u kupców np. w Denerim, w moim obozie, nie idzie dostać mikstur z lyrium. Jak raz u nich kupiłem tak nawet po długim okresie czasu "nie uzupełnili oni zapasów".

Ma ktoś jakiś sposób jak dostać te mikstury od kupców lub "pomóc" znaleźć innych z tymi miksturami (lyrium).

06.04.2011 11:11
Flyby
😊
144
odpowiedz
Flyby
255
Outsider

..robić je "samemu" ..proszek lyrium dostępny w ilościach nieograniczonych w Wieży Maginów i nie tylko

06.04.2011 20:46
Hellmaker
😃
145
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Śmiesznego buga znalazłem :)

spoiler start

Nawet jeżeli wybierzesz zabicie Andersa po wysadzeniu Zakonu, to w jednej z następnych cutscenek pojawia się na chwilę :) W tej gdzie np. - jak staniesz po stronie magów, to Fenris odchodzi. Anders tam stoi i łypie :) Zombie? :D

spoiler stop

06.04.2011 21:01
146
odpowiedz
zanonimizowany780510
5
Centurion

siemka mam takie pytanie. Chce sobie kupic ta gre i mam Viste i 2GB ram. na necie pisze ze powinno sie miec 4GB. jak myslicie pojdzie mi bez problemu czy nie?

06.04.2011 21:07
redan
147
odpowiedz
redan
29
Brodaty Wiking

zainstaluj demo to się przekonasz. w zależności od sterów i ustawień gra może chodzi trochę leniwiej niż demo. 2GB przy viście to może być jednak trochę za mało

06.04.2011 21:14
148
odpowiedz
zanonimizowany780510
5
Centurion

moze ktos tutaj ma takie parametry jak ja i mu chodzi?? prosze o odpowiedz;]

06.04.2011 22:49
149
odpowiedz
zanonimizowany331953
72
Generał

W Dragon Age Początek da rade jakoś przechowywać przedmioty w jakiejś skrzyni żeby nie latać z całym wyposażeniem po świecie?

06.04.2011 22:59
kęsik
😉
150
odpowiedz
kęsik
168
Legend

[145]

Fajnie ale...

spoiler start

Wybranie strony w sporze jest wcześniej niż decyzja o losie Andersa...

spoiler stop

06.04.2011 23:40
151
odpowiedz
zanonimizowany622647
142
Legend

W prawdziwe cRPG jak chcesz pograć to odpal coś sprzed 5- 10, nawet 15 lat, a nie te współczesne gówna. ME jest tylko dobrym action RPG ale nie pełnokrwistym RPG, no i Drakensang jest ok.

07.04.2011 02:27
Flyby
152
odpowiedz
Flyby
255
Outsider

..w DA Początek skrzynię można ściągnąć do obozu jako "moda" lub szybko zrobić jeden z małych dodatków Twierdza Strażnika - wtedy ma się skrzynię na dziedzińcu Twierdzy przez cały okres gry..

..odnośnie Andersa

spoiler start

..czy można tak naprawdę "zabić" maga "skrzyżowanego" z demonem sprawiedliwości? ..przecież te niby odłączenie się jego od Justyniana to nędzna podpucha była - zbierał materiały na bombę a nie na tę "operację" ;) ..ja też go "zabiłem i widziałem go w "cut scence", mnie wydawało się że pomagał w walce po "mojej stronie" ;)

spoiler stop

07.04.2011 09:07
SULIK
153
odpowiedz
SULIK
270
olewam zasady

Takie małe info dotyczące poradnika:
"Po kilku chwilach będziesz musiał skręcić w prawo i wybrać ścieżkę prowadzącą na pobliskie wzgórze #1. Zostaniesz tu zatrzymany przez jednego z bandytów Tal Vashoth #2 (M28, 6), który nie będzie chciał z Tobą walczyć i jednocześnie ostrzeże Cię o swoich pobratymcach polujących na podróżników. Osobnika tego będziesz mógł zachęcić do współpracy poprzez wybieranie prawych dolnych opcji dialogowych, ale nie licz na to, że pomoże Ci w jakiś sposób w przebiciu się do miejsca pobytu dowódcy bandytów."

Jest do opis questu: "Obietnica prochu strzelniczego z Aktu 1."

Kwestia jest taka, że ten Tal Vashoth nam pomaga, ale tylko w jaskini - a przynajmniej tam go zauważyłem walczącego przeciwko bandytom, ale... prawdę mówiąc zauważyłem go dopiero jak zostało z 2-3 przeciwników - wcześniej nie rzucał się w oczy.

Został do tego nakłoniony poprzez klikanie tylko "czerwonych" odpowiedzi (na końcu była chyba kwestia w stylu: "udowodnij mi swoje umiejętności cieniasie, albo Cię zabiję :P")

07.04.2011 09:34
154
odpowiedz
zanonimizowany780510
5
Centurion

ma ktos 2gb ram i viste?? jak ma to jak wam chodzi DA

07.04.2011 10:38
Hellmaker
😊
155
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

kęsik ---> A może w jakiejś innej sytuacji. Wiem, że mnie ten widok cholernie zaskoczył :) ...

spoiler start

... bo na pewno jest to PO zabiciu Andersa :) Może to było przy spotkaniu z Carverem/Bethany? Kurde, nie mam sejwa, żeby sprawdzić :/

spoiler stop

09.04.2011 23:44
Stra Moldas
156
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Jak to jest z Izabelą w queście "Obietnica prochu strzelniczego"?

spoiler start

Może tam odejść? Jeśli tak, to na jak długo - do końca aktu?

spoiler stop

10.04.2011 00:17
Hellmaker
😊
157
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Stra Moldas --->

spoiler start

Pierwsza sprawa to tak, że jak ją masz w drużynie i chcesz wejść do enklawy Qunari, to ZAWSZE Cię opuści. Możesz ją dołączyć z powrotem zaraz przy wyjściu z enklawy, albo znaleźć w knajpie jak zwykle :D Ale do enklawy nigdy z Tobą nie wejdzie.
W sumie niezależnie od tego co zrobisz, czy powiesz, to i tak odejdzie. A raczej ucieknie z relikwią. Ale jeżeli masz wysoki stopień przyjaźni z nią, albo jeszcze lepiej romans, to w odpowiednim momencie wróci :)

spoiler stop

10.04.2011 19:11
Coltain
158
odpowiedz
Coltain
62
Podpalacz Mostów

Kurde trafiłem na cholernie irytującego buga. Mianowicie moja postać czyli mag atakuje oraz rzuca czary jakby w zwolnionym tempie. Jestem właśnie gdzieś w pod koniec gry, właśnie zrobiłem zadanie związane z naszą elfią towarzyszką i mniej więcej wtedy gra zaczęła się psuć. Wcześniej wszystko działało poprawnie. Bug jest cholernie irytujący, ponieważ w czasie, w którym moi towarzysze wykonają kilka ataków lub użyją kilku umiejętności, ja rzucę jeden, górą dwa czary. Zainstalowanie patcha 1.01 nic nie pomogło. Ma ktoś pomysł co z tym fantem zrobić?

10.04.2011 21:03
Hellmaker
159
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Coltain ---> Pewnie trafił Ci się bug z Izabelą i stackowalnym -5% speed debuffem.
Nie pamiętam jak to się wywalało :/

10.04.2011 21:24
Deead
160
odpowiedz
Deead
112
Mugen

Miałem podobnie, wywaliłem go za pomocą SaveEditor'a i zmiana, któregoś tam parametru (jest na minusie). Nie wiem czy coś się zmieniło, od momentu kiedy ja dostałem tego bug'a jak grałem. Minus tego, że nie jest to fix na stałe, bo co jakiś czas postać dostaje spowolnienia znowu.

10.04.2011 21:28
Coltain
161
odpowiedz
Coltain
62
Podpalacz Mostów

Dzięki za pomoc. Problem już rozwiązany.

11.04.2011 22:52
Stra Moldas
162
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Hellmaker ->
Dzięki za odpowiedź. Nie wiem tylko, czy mnie dobrze zrozumiałeś - chodzi mi o quest z aktu I, a nie aktu II.

spoiler start

Tam wyczytałem, że Izabela może na chwilę opuścić zespół. Rozumiem, że po zakończonym queście można przyłączyć ją z powrotem w knajpie "Pod wisielcem"?

spoiler stop

EDIT: Dzięki. :)

11.04.2011 23:27
Hellmaker
163
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Stra Moldas ---> Sorka, rozpędziłem się :) Tak masz rację. Jest to zawarte w pierwszej części mojej wypowiedzi:

spoiler start

Pierwsza sprawa to taka, że jak ją masz w drużynie i chcesz wejść do enklawy Qunari, to ZAWSZE Cię opuści. Możesz ją dołączyć z powrotem zaraz przy wyjściu z enklawy, albo znaleźć w knajpie jak zwykle :D Ale do enklawy nigdy z Tobą nie wejdzie. Nic nie mówi, tylko znika z drużyny.
Ale zaraz przy wejściu do enklawy jest to ustrojstwo, którym ją możesz z powrotem przyłączyć jak tylko wyjdziesz.

spoiler stop

17.04.2011 14:10
Artilio
164
odpowiedz
Artilio
47
Marimo

Gdzie można kupić receptury na napój leczniczy i miksturę z lyrium, w DA:O?Chodzi Mi o te średnie.

17.04.2011 14:21
redan
165
odpowiedz
redan
29
Brodaty Wiking

zobacz może u Dalijskich elfów, w wieży magów albo u krasnoludów. choć powinien je też mieć ten krasnolud w obozie

18.04.2011 17:24
Artilio
166
odpowiedz
Artilio
47
Marimo

U nikogo nie ma.Mają tylko na potężne.

18.04.2011 18:00
redan
167
odpowiedz
redan
29
Brodaty Wiking

Artilio
z ciekawości "przeleciałem" się po sklepikach i znalazłem:
* leczenia
- krasnolud (zielarz) w orzamarze (na prawo od wejścia, po tej str. co wejście na głębokie ścieżki)
- barman w karczmie w denerim
* lyrium
- kupiec przed wejściem do orzamaru (ten co daje 24 godzinną gwarancje na używany sprzęt)
- kwatermistrz w wieży magów

zajrzyj tu: http://dragonage.wikia.com/wiki/Herbalism_Recipes

19.04.2011 17:49
Artilio
168
odpowiedz
Artilio
47
Marimo

Dzięki Redan.Barman miał.

Forum Forum Gry RPG
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl