Ma ktoś jakieś doświadczenia z tą kartą?
Zapatrywałem się na kupno RTX 2070 w jakiejś budżetowej wersji (jakiś MSI Armor czy coś) i zauważyłem, że te Vegi choć ciut słabsze są jednak wyraźnie tańsze. Jednak znalazłem pewne opinie, że są dość głośne. I stąd moje pytanie, czy ktoś ma jakieś doświadczenia, pozytywne lub nie z tą kartą?
Mogę powtórzyć tylko kilka przeczytanych opinii:
- wszystkie dmuchawy AMD są głośne i ciepłe
- Vega 64 za niecałe 1700 zł to niezła opcja, ale nie tak dobra jak Vega 56 za niecałe 1300 zł (na morelach dwu-wiatrakowy Sapphire po fabrycznym OC)
- szczególnie, że V56 da się podkręcić bardzo blisko większej Vegi (a będzie chłodniej i ciszej od Air Boosta)
Teraz jesteśmy w takim momencie, że chcąc wydać 1500 zł na kartę, nie ma sensu na szybko. Supery wejdą do sklepów po weekendzie, więc zwykłe RTXy potanieją (póki będą dostępne), a moc i ceny Navi nadal są w sferze domysłów. W poniedziałek będziesz mądrzejszy. Ale gdybym musiał wybrać dziś, na pewno brałbym porządną Vegę 56 zamiast takiej sobie Vegi 64.
Mogę powtórzyć tylko kilka przeczytanych opini
To jak nie masz doświadczenia, to po co się udzielasz?
Ile będzie Cię kosztować ta karta? Ja bym proponował upolować Sapphire Nitro+. U mnie przy OC i UV karta ledwie kręci wiatrakami.
No do przyszłego tygodnia i tak czekam. To bardziej alternatywa na wypadek, gdyby z jakiegoś powodu ceny tych RTXów jednak nie chciały spaść. Bo jak 2070 zejdzie z ceny 200-300 zł to biorę ją bez zastanowienia.
Na testach w internecie vega 64 wypada tylko trochę lepiej niż vega 56, a jest znacznie droższa. Zresztą jak chcesz droższą kartę od AMD to lepiej poczekać do 7 lipca na premierę nowych kart, które mają być bardziej wydajne.