Dodanie współwłaściciela do zarejestrowanego samochodu.

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
28.09.2011 09:51
1
odpowiedz
Snorty
84
Raszyński Wariat

Dodanie współwłaściciela do zarejestrowanego samochodu.

Witam.
Jak w temacie. Obecnie samochód jest zarejestrowany na ojca, a chcemy dodać mnie jako współwłaściciela, żeby sobie w spokoju leciały zniżki z biegiem lat. Przy okazji skończyło się już miejsce na przeglądy w dowodzie, więc wyrabiany będzie nowy. Pytanie teraz brzmi, co należy zrobić/wypełnić aby wszystko przebiegło zgodnie z polskim prawem? Mam na to jeden wolny dzień zarezerwowany i chciałbym się dobrze przygotować. Z tego co zdążyłem się zorientować, na pewno wymagana jest umowa darowizny i druk PCC1 - z tym należy się udać do urzędu skarbowego. Jako że darowizna idzie na mnie - syna, chyba nie będzie żadnych podatków odprowadzanych. Następnie wydział komunikacji...no i tu nie wiem już czy jakieś formularze/kwitki mam mieć wypełnione czy wszystko załatwimy na miejscu. Jeżeli ktoś jest bardziej zorientowany w temacie, proszę o pomoc (i w miarę klarowne wyjaśnienie, albo linki do przykładowych umów itp.). Szukałem informacji odnośnie tego, ale na innych forach i portalach strasznie chaotycznie jest to opisane. Oczywiście wiem, że muszę mieć wszystkie niezbędne dokumenty swoje jak i samochodu - dowód rejestracyjny, OC, karte pojazdu etc...Z góry dziękuje za wszelką okazaną pomoc.

Pozdrawiam.

28.09.2011 10:17
jasonxxx
👍
2
odpowiedz
jasonxxx
155
Szeryf

No tak... mamy 2011 rok i fora internetowe, w końcu aby nie było za łatwo jakoś trzeba sobie życie utrudnić.

OPCJA 1:
Znalezienie numeru telefonu do własciwego Urzędu Komunikacji: 8 sekund
Wykonanie telefonu i zebranie niezbędnych informacji udzielających odpowiedzi na wszystkie powyższe kwestie: 1 minuta

Łączny czas: 1 minuta i 8 sekund.

OPCJA 2:
Napisanie posta na forum: 2 minuty
Czekanie na odpowiedź: 20 minut
Dyskusja, sprzeczność informacji, atak wszystkowiedzących, kłótnia: 3 godziny do 1 dnia
Otrzymanie ostatecznej informacji: od 3,5 godziny do 1 dnia 3,5 godziny
Opcjonalnie, strata czasu spowodowana otrzymaniem niepełnej bądź błędnej informacji na forum o grach skutkujące niezałatwieniem sprawy w Urzędzie: 1 dzień

Łączny czas: od 1 do 2 dni i i 3,5 godziny.

28.09.2011 11:05
3
odpowiedz
zanonimizowany680221
38
Generał

Na pewno jeden wolny dzień to ci nie wystarczy ;p Do urzędu trzeba ze 2 razy chodzić, ja jeszcze musiałem się zgłosić do ubezpieczalni.
I pamiętaj, masz poniżej 26 lat - jesteś w grupie "ryzyka" i niestety więcej się płaci :C

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl