Dobry RPG na ps5

Forum Gry RPG
Odpowiedz
25.05.2026 21:59
😃
1
1
odpowiedz
PstryczekElektryczek
2
Junior

Dobry RPG na ps5

Witam,
Od jakiegoś czasu poszukuję jakiegoś dobrego RPG do ogrania na PS5. Może być action-rpg, ale też taktyczne; najlepiej klimat fantasy/średniowiecze/starożytność, aczkolwiek zdecydowanie odpycha mnie klimat jrpg. Klasyki pokroju gothic,elex,greedfall,kcd,wasteland, KingArthur:KT, tainted grail, cyberpunk, gow - wszystko ograne. Może ktoś zna jakieś tytuly AA lub AAA, które są godne polecenia.
Z tactic RPG to mega siadła mi seria expeditions i np King Arthur Knights tale (nie przepadam za sandboxami jak bg3 i DoS).
Przy action RPG sandbox ujdzie, ale nie soulslike.

Polskie napisy na duży+

25.05.2026 22:11
Silvaren
2
odpowiedz
3 odpowiedzi
Silvaren
12
Konsul

Ponoć Expeditions: Rome jest bardzo fajne, a nie wymieniłeś.

25.05.2026 22:12
2.1
odpowiedz
PstryczekElektryczek
2
Junior

Silvaren pisząc o serii expeditions miałem na myśli i Expeditions: Viking i Expeditions:Rome 😉

26.05.2026 10:39
Silvaren
2.2
odpowiedz
Silvaren
12
Konsul

Musiało mi umknąć, że wymieniłeś. Do głowy przychodzi mi jeszcze Wartales, obie części Blackguards, może Druidstone. Jeśli nie JRPG, to może coś w nieco odmiennej stylistyce, ale wzorowane na Fire Emblem, np. Lost Eidolons albo (ponoć) świetne Symphony of War: The Nephilim Saga, które dostało łatkę opcjonalnie zmieniającą styl graficzny na zachodni.
Jeden z kolegów był zachwycony tą chińską produkcją bazującą na "Krzyżakach" Sienkiewicza i ona też miała łatka graficzną na styl zachodni.

Nie jestem pewien co z tego pojawiło się konsolach Sony.

26.05.2026 14:30
Diabeł z Caroc
2.3
odpowiedz
Diabeł z Caroc
15
Pretorianin

Silvaren Dobre te Blackguardy, czy średnia ocen mówi wszystko?

26.05.2026 14:08
Diabeł z Caroc
3
odpowiedz
Diabeł z Caroc
15
Pretorianin

Pathfinder Kingmaker i Wrath of Righteous, Rogue Trader, Pillars of Eternity 1 i 2, Torment: Tides of Numenera i nielubiane przeze mnie, ale ubóstawiane przez wszystkich Divinity Original Sin (nie jest sandboxem, wbrew pozorom). Fajne jest też Kenshi, ale uprzedzam, hardkorowe, no i to sandboks pełną gębą akurat. Neverwinter Nights 2, ale tylko wersja enhanced na PS. Banner Saga, starsze części Dragon Age.

post wyedytowany przez Diabeł z Caroc 2026-05-26 14:34:27
Forum Forum Gry RPG
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl