Jaki monitor do 2 500 zł (2600 max) lepiej 27 cali czy 34 dobry ips oled czy mini led ? do gry w 1440p karta graficzna rtx 5070 do tego monitor ? Czy to prawda ze ledy się powoli wypalają/psują ?
Ja mialem 29 cali 2k i zmienilem go na 34 cale ultrawide . W zyciu nie wroce do 27 calowych monitorow. W strategie, gry tpp, samochodowki,symulatory lotu. No i do pracy takie monitory sa zdecydowanie duzo lepsze. Czy to obrobka grafiki,tekstu,obrazu. Po prostu chodzi o pole do pracy.
Teraz bym kupil to :
https://www.x-kom.pl/p/1158086-monitor-led-32-i-wiekszy-dell-alienware-aw3423dwf-oled.html
Jak kupowalem mojego iyame VA to ten dell chodzil pod 4 tysiace. Za 3k jakies uzywki na allegro. Widzialem u znajomego. Swietny monitor i obraz to zyleta, kolory fantastyczne. No wiadomo bo to oled.
Ten monitor z linku pożera kilka razy więcej prądu niż dobre jakości IPS do gier ponadto na każdym forum go polecają i wszyscy go kupują więc to masówka która wcześniej czy później padnie lub się wypali, czasami zagląda i na forum ITHardware jeden koleś już go wymieniał.
Prawda jest taka, że jak chcesz dobrego OLED-a to musisz kupić coś lepszego za przynajmniej 4 koła.
Ja jak widzę 34-40 Cali OLED w niższej cenie co z najwyżej klasy OLED-y 27 cali które chodzą za prawie 5 koła, a te pierwsza za ponad 2 koła to od tych tańszych bym uciekał bo musi się to czymś różnic więc coś za coś.
Musisz sam wybrać bo zależy też co chcesz robić na takim monitorze, ja ci mogę polecić:
MSI MPG 274URDFW E16M (Trudno go dostać, nie wiem czy obecnie jest to możliwe i to jest Mini LED)
Chociaż tutaj jest dostępny:
h ttps://www.apollo.pl/produkt/monitor-27-msi-mpg-274urdfw-e16m-3840x2160-uhd-160320hz-0-5ms-rapid-ips-mini-led,325820.html?srsltid=AfmBOorwmSrtUI1LfNkOMbedY_59hr8w4KozwCB0WL1Csg_5EnatZAkbZdU
h ttps://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-led-msi-27-mag-274updf-e16m-4k-uhd-ips-160hz
LG UltraGear 27G850A-B (obecnie jeszcze nigdy nie był tak tani i taniej już nie będzie, to IPS z najwyższej półki)
maciell napisał np. że do niższych ekranów by nie wrócił ja natomiast mam odwrotnie i nawet w jakąś strategię to najprzyjemniej mi się gra nawet na 15 calowym laptopie przy biurku.
Też jak są jakieś gry online typu Counter-Strike, League Of Legends to tutaj maksymalnie 27 cale wchodzą w grę jeżeli chcesz grać na wyższym poziomie bo na czymś większym to trudno grać na dobrym poziomie.
Granie na plus 30 calach na pewno potrafi zrobić wrażenie zwłaszcza gdy są gry w otwartym świecie typu Cyberpunk, RDR2, AC ja natomiast osobiście największe wczucie się w grę mam na czymś mniejszy aby wzrok i głowa patrzyły się tylko do przodu, a nie latała po bokach.
Monitor AW ma jakąś dziwną powłokę, której nie sposób doczyścić, a jak już się zrobi bez smug to wystarczy głupie kaszlnięcie, by pojawiły się plamki. Super irytujące.
ponadto na każdym forum go polecają i wszyscy go kupują więc to masówka która wcześniej czy później padnie lub się wypali, XD
Posłuchaj kolegi i nie kupuj monitora, którego każdy poleca XD
Zazwyczaj jest tak, że jak coś jest (w tym wypadku duże) i tanie na tle konkurencji to zazwyczaj jest do dupy.
34 Cale prawie dwa razy tańsze od konkurencji to gdzieś musi być haczyk, obstawiam, że użyte podzespoły i ogólna jakość budowy to tandeta.
a ten monitor wiem że drogi ale za pare miesiecy moge miec te 4 koła na niego --> Gigabyte FO27Q5P - 500Hz | QHD | QD OLED | 27''
https://www.komputronik.pl/product/979811/monitor-gigabyte-fo27q5p.html
jest 1440p i aż 500Hz odswieżania. wysoki kontrast